Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ακόμα και σε τρίτο γενικό λοκντάουν ενδέχεται να οδηγήσει η εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως αφήνουν σαφώς να εννοηθεί μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Μέχρι στιγμής, στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί 59 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης (B.1.1.7), αριθμός που θεωρείται βέβαιο πως θα αυξηθεί εκθετικά τις επόμενες ημέρες λόγω της μεγάλης διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους κυρίως στην Αττική και στο Ηράκλειο, αλλά πλέον και στη Βόρεια Ελλάδα.

Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη τουλάχιστον δύο κρουσμάτων ασύνδετων μεταξύ τους, ένα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και ένα που προέρχεται από περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας. Σε μεγάλο βαθμό τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης είναι «ορφανά» και ασύνδετα μεταξύ τους, κάτι που επίσης προκαλεί έντονη ανησυχία.

Από το Ντουμπάι

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, πάντως, φαίνεται να υπήρξε μαζική εστία των συγκεκριμένων κρουσμάτων σχετιζόμενων με ταξίδι στο Ντουμπάι. Στο στόχαστρο των υγειονομικών αρχών έχει μπει μια πτήση τσάρτερ ελληνικής αεροπορικής εταιρείας στις αρχές του έτους με το δρομολόγιο Αθήνα – Βεγγάζη – Ντουμπάι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πτήση στο δρομολόγιο από την Αθήνα προς Ντουμπάι πραγματοποιήθηκε με αδιευκρίνιστο -προς το παρόν- αριθμό επιβατών, ενώ στην επιστροφή το αεροπλάνο ήρθε χωρίς επιβάτες αλλά μόνο με το 10μελές πλήρωμά του. Στην Αθήνα, τα μέλη του πληρώματος υποβλήθηκαν σε τεστ και οι εννέα από τους δέκα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, ενώ δύο εξ αυτών παρουσίαζαν ήδη συμπτώματα της νόσου. Μάλιστα, το ένα από τα δύο συγκεκριμένα μέλη, πιθανώς στο μεσοδιάστημα ώς την έκδοση των αποτελεσμάτων του τεστ, μετέβη στο Ηράκλειο της Κρήτης απ’ όπου κατάγεται και ήρθε σε επαφή με το στενό οικογενειακό περιβάλλον του.

Τρεις μέρες μετά, τα δύο άτομα ενημερώθηκαν πως είναι φορείς της βρετανικής μετάλλαξης της νόσου, ενώ ειδικά το μέλος του πληρώματος από το Ηράκλειο μετέδωσε τη νόσο σε δύο ανθρώπους από την οικογένειά του. Πρόκειται για το ανδρόγυνο που νοσηλεύεται στην κλινική Covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, επίσης φέροντας το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. Συνολικά στην Κρήτη έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί 9 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο από το Ηράκλειο έχουν σταλεί προς εξέταση περισσότερα από 40 «ύποπτα» δείγματα στο Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Iδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), με τα αποτελέσματα να αναμένονται σταδιακά από την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Αντίπαλος ο χρόνος

Σημαντικό πρόβλημα ως προς τον εντοπισμό των «μεταλλαγμένων» κρουσμάτων είναι ο χρόνος που απαιτείται για την ταυτοποίησή τους (περίπου τρεις μέρες) αλλά και το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία γίνεται μόνο στην Αθήνα στις εγκαταστάσεις του ΙΙΒΕΑΑ. Οπως ανέφερε, χθες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, «ξεκίνησε ήδη μια πιο έντονη γονιδιακή επιτήρηση που είναι μια διαδικασία ειδική και γίνεται στην Αθήνα», τονίζοντας πως «πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της καινούργιας μετάλλαξης και στη χώρα μας».

Τα περιφερειακά εργαστήρια αναφοράς, όπου μέχρι σήμερα γίνονται ανιχνεύσεις του κορονοϊού, έχουν τη δυνατότητα μόνο για ενδεικτικό εντοπισμό του συγκεκριμένου στελέχους, αλλά όχι για οριστική επιβεβαίωσή του. Ερευνητές από την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη επισημαίνουν ότι ο έλεγχος γίνεται δειγματοληπτικά επί των ήδη γνωστών θετικών κρουσμάτων. Τα λεγόμενα «ύποπτα» δείγματα είναι αυτά που με συγκεκριμένες μεθόδους εμφανίζουν ισχυρές μοριακές ενδείξεις για το μεταλλαγμένο στέλεχος, ωστόσο, στη συνέχεια πρέπει να σταλούν στην Αθήνα για επιβεβαίωση. Οπως εξηγούσε χθες στην «Εφ.Συν.» ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Θάνος, επικεφαλής του ΙΙΒΕΑΑ, ο χρόνος για να πραγματοποιηθεί η περίπλοκη διαδικασία αλληλούχισης του γονιδιώματος που εντοπίζει τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη είναι 2-3 μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν από το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κάποιων επιπλέον κλάδων της οικονομίας, επανέρχεται το ενδεχόμενο νέων βαρέος τύπου λόκντάουν, κατ’ αρχάς στις περιοχές όπου παρουσιάζει έξαρση το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού. Η λήψη των νέων αποτελεσμάτων από τα ύποπτα δείγματα για τη βρετανική μετάλλαξη, στο τέλος της εβδομάδας, φαίνεται πως θα είναι αυτή που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο και με βάση την αναφορά του ΠΟΥ, η συγκεκριμένη μετάλλαξη (βρετανική – B.1.1.7.) έχει εντοπιστεί σε 50 χώρες.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 27.01.2021