«ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παλλαϊκός ξεσηκωμός στο Λασίθι για την εγκατάλειψη των νοσοκομείων. ● Χιλιάδες άνθρωποι απέκλεισαν τον ΒΟΑΚ στο Σεληνάρι, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον Αδωνι Γεωργιάδη και την κυβέρνηση.

Σε πάνδημη κινητοποίηση με συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων από τρεις διαφορετικές πόλεις εξελίχθηκε το συλλαλητήριο για την Υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λασίθι. Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι βρέθηκαν στον κόμβο του Αγ. Γεωργίου Σεληνάρη στα όρια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου και απέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων για περίπου δύο ώρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του νομού από τον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Λίγες μόλις μέρες μετά τα ψέματα του Αδωνη Γεωργιάδη, όταν για να δικαιολογήσει την έλλειψη γιατρών «εξαφάνιζε» από τις εφημερίες ολόκληρα νοσοκομεία (Αγ. Νικόλαος) και με τις απανωτές περιπτώσεις εφημεριών νοσοκομείων χωρίς βασικές ειδικότητες, όπως χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, ακτινολόγοι κτλ, οι κάτοικοι της Ιεράπετρας, του Αγίου Νικολάου και της Σητείας έδωσαν τη δική τους απάντηση. «Η υπομονή έχει τελειώσει» ανέφεραν οι εκπρόσωποι των τριών συντονιστικών επιτροπών που πήραν τον λόγο.

«Το κυριότερο μήνυμα που έστειλε η κινητοποίησή μας είναι η ενότητα, η διεκδίκηση και η συμμετοχή» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Μανουσάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, επισημαίνοντας πως είναι βούτυρο στο ψωμί των κυβερνώντων μέχρι σήμερα η αντιπαράθεση μεταξύ των τριών μεγάλων πόλεων για το μοίρασμα των γιατρών στα αντίστοιχα νοσοκομεία. «Είμαστε εδώ, είμαστε όλοι μαζί και ο συντονισμός αυτός θα μείνει και στη συνέχεια ενεργός για να είναι κοινό το μέτωπο απέναντι στην απαξίωση της δημόσιας υγείας», λέει ο ίδιος.

Μάλιστα αναφέρει πως πλέον το αίτημα για καλύτερους μισθούς και για κίνητρα προσλήψεων ώστε να έρχονται γιατροί σε απομακρυσμένες περιοχές δεν είναι απλά ένα συνδικαλιστικό αίτημα, αλλά έχει γίνει αίτημα όλης της κοινωνίας, που κατανοεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τη στελέχωση των νοσοκομείων στην περιφέρεια.

Χάνονται ζωές

Σειρά περιστατικών στα οποία το ΕΣΥ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές, απαρίθμησε στην ομιλία του ο Γιάννης Φρυσούλης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα της Σητείας και αντιπρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου.

«Είμαστε σήμερα εδώ για να μην είναι τα παιδιά μας τα επόμενα ονόματα σε αυτή τη λίστα των τραγικών περιστατικών», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Κάνουμε σήμερα ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής στην υγεία, ενώνουμε τη φωνή μας απέναντι στην απαξιωτική στάση του Αδωνη Γεωργιάδη και της κυβέρνησης» ανέφερε η Μαρία Κτιστάκη από την επιτροπή αγώνα της Ιεράπετρας.

Με γλαφυρό τρόπο σχολίασαν οι συγκεντρωμένοι την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του Λασιθίου

Κομβόι

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με δεκάδες λεωφορεία να αναχωρούν σε κομβόι τόσο από τη Σητεία όσο και από την Ιεράπετρα και τον Αγιο Νικόλαο για το Σεληνάρι όπου και είχε στηθεί η εξέδρα των ομιλιών. Ο δρόμος έμεινε κλειστός για την κυκλοφορία των οχημάτων, με τους διοργανωτές ωστόσο να έχουν φροντίσει να αφήσουν ελεύθερη δίοδο για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Κλειστά παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό τα εμπορικά καταστήματα στις τρεις πόλεις καθώς συμμετείχαν οι εμπορικοί σύλλογοι, ενώ δεκάδες σωματεία και φορείς είχαν εκδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης.

Οπως αναφέρει ο Γιώργος Μανουσάκης, το μήνυμα ήταν ιδιαίτερα ισχυρό και κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει, ωστόσο οι κινητοποιήσεις δεν σταματούν εδώ. Ηδη σχεδιάζεται κλιμάκωση σε περίπτωση που δεν υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις και λύσεις, ενώ οι δήμαρχοι των τριών πόλεων έχουν ζητήσει από κοινού συνάντηση με τον υπουργό Υγείας. «Οι τρεις συντονιστικές επιτροπές πάντως δεν έχουν σκοπό να αφήσουν τον χρόνο να περνά χωρίς λύσεις. Ηδη σχεδιάζουμε νέες κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς, καταλήψεις και άλλα μέσα αν δεν δούμε άμεση ανταπόκριση» αναφέρει ο ίδιος.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 29.03.24