ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ… ΠΑΘΟΛΟΓΟ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με παράνομες ενέργειες αντιμετωπίζει ο διοικητής του νοσοκομείου τις ελλείψεις προσωπικού. ● Ξανά κυνικός και είρων ο Αδωνις Γεωργιάδης: «Δεν βαρεθήκατε να καταγγέλλετε….», απαντά στην ΟΕΝΓΕ.

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά πλήρους αποδιοργάνωσης της δημόσιας Υγείας στην Κρήτη, άλλοτε με τραγικά αποτελέσματα για την υγεία των πολιτών αλλά και με… τραγελαφικές καταστάσεις, που καταγράφονται πλέον σε καθημερινό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, αστείρευτος είναι και ο κυνισμός και η απαξιωτική συμπεριφορά του υπουργού Υγείας προς τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό, αλλά εντέλει και προς τους πολίτες.

Αυτή τη φορά είναι το Ρέθυμνο που έχει την τιμητική του στο δελτίο… απαξίωσης της λειτουργίας των νοσοκομείων. Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, μία παιδίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου έλαβε εντολή και μάλιστα γραπτή από τη διοίκηση του ιδρύματος να εφημερεύσει ως παθολόγος ενηλίκων στο ΤΕΠ.

Την αρχική καταγγελία έκανε η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών του Ρεθύμνου, μετά τη διαμαρτυρία της γιατρού. Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης, Γιάννης Σαριδάκης, η παιδίατρος εξαναγκάζεται να εφημερεύει όχι μόνο στο παιδιατρικό Τμήμα Επειγόντων αλλά, αρκετά συχνά, και στο Παθολογικό ΤΕΠ ενηλίκων.

«Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο και παράνομο, καθώς πρόκειται για αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας. Μάλιστα, πολλές φορές, η γιατρός εξαναγκάστηκε να εφημερεύσει εντελώς μόνη της στο Παθολογικό των ενηλίκων, χωρίς καν να έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφήσει φάρμακα, αν χρειαζόταν κάποιος ασθενής, αφού το σύστημα την αναγνωρίζει ως παιδίατρο και της επιτρέπει να συνταγογραφεί μόνο για παιδιά», λέει ο ίδιος, περιγράφοντας μια κατάσταση από τη μία τραγελαφική και από την άλλη πλήρως επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών που προσέρχονται στα ΤΕΠ.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό, η ΟΕΝΓΕ, εκτός από τη δημόσια καταγγελία, προαναγγέλλει και προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον του διοικητή του Νοσοκομείου, ενώ ζητά την άμεση παρέμβαση από τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Δεν βαρέθηκες;

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η πρώτη απάντηση, πάντως, που δόθηκε από τον Αδωνη Γεωργιάδη ήταν και πάλι πλήρως απαξιωτική. Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, έθεσε την καταγγελία υπόψιν του υπουργού, με ανάρτησή του στο «Χ», ρωτώντας για το τι είναι διατεθειμένος να κάνει. Ο υπουργός Υγείας, αντί να απαντήσει για το περιστατικό, θεώρησε καλό να ειρωνευτεί τον γραμματέα της ΟΕΝΓΕ: «Γιατρέ μου να σε ρωτήσω κάτι ειλικρινά; Δεν έχεις βαρεθεί να διαμαρτύρεσαι για όλα και συνεχώς; Μα τίποτε δεν πάει καλά στο ΕΣΥ;», ήταν η απάντησή του.

«Πολίτες Β’ κατηγορίας»

Ο γιατρός επανήλθε απαντώντας στον υπουργό: «Αυτό απαντάς στην καταγγελία πως ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου αναγκάζει Παιδίατρο να εφημερεύει ως Παθολόγος; Αν αρρώσταινε δικός σου άνθρωπος και χρειαζόταν Παθολόγο, εσύ θα το ανεχόσουν; Αρα πολίτες Β’ κατηγορίας θεωρείς τους εκεί κατοίκους και το λες με καμάρι».

Η συνομιλία τελείωσε κάπου εκεί, ενώ ακολούθησε βροχή σχολίων των χρηστών του μέσου εναντίον του Αδωνη Γεωργιάδη. Το περιστατικό, πάντως, έρχεται λίγα 24ωρα μετά το χονδροειδές ψέμα του υπουργού για το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπου, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη μη ύπαρξη χειρουργού στην εφημερία, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι συνολικά το νοσοκομείο δεν εφημέρευε, για να εισπράξει μια αποστομωτική διάψευση από τους εργαζόμενους και να βρεθεί για ακόμα μία φορά εκτεθειμένος.

Ισως και τώρα, στην περίπτωση του Ρεθύμνου, να ήταν μια λύση να εξαφανίσει και πάλι εντελώς το νοσοκομείο από τις εφημερίες, ώστε να μην μπερδευόμαστε με παιδίατρους και παθολόγους….

Δημ οσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 22.03.24