ΚΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΑΔΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

«Εσβησε» από τον χάρτη των εφημεριών ολόκληρο το νοσοκομείο για να δικαιολογήσει την απουσία χειρουργού το βράδυ του δυστυχήματος. ● Τον διαψεύδει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων.

Σε χονδροειδή ψέματα κατέφυγε ο Αδωνης Γεωργιάδης για να δικαιολογήσει τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου με αφορμή τον τραγικό θάνατο ενός νέου ανθρώπου κατά τη διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων την Κυριακή 17 Μαρτίου από φωτοβολίδα. Μιλώντας στην ΕΡΤ και με αφορμή την κριτική που έχει ήδη δεχτεί για το γεγονός ότι δεν εφημέρευε χειρουργός στο νοσοκομείο, ο υπουργός Υγείας είπε (και μάλιστα δύο φορές) πως το νοσοκομείο τη συγκεκριμένη ημέρα δεν εφημέρευε και για αυτόν τον λόγο δεν υπήρχε γιατρός.

«Ουδέν ψευδέστερον» απαντά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Γιώργος Μανουσάκης, δηλώνοντας το αυτονόητο: «Σε όλη την Κρήτη, εκτός από το Ηράκλειο που έχει δύο νοσοκομεία, όλα τα νοσοκομεία εφημερεύουν καθημερινά. Είναι τουλάχιστον αστείο να ισχυρίζεται ο υπουργός ότι δεν εφημερεύει το μοναδικό νοσοκομείο μιας πόλης».

Ο Αδωνης Γεωργιάδης όμως δεν έμεινε εκεί. Στη συνέχεια, σε ακόμα μια επίδειξη ακραίου κυνισμού, είπε πως ο 33χρονος που τραυματίστηκε ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα για να σωθεί, αλλά παρ’ όλα αυτά ο χειρουργός που ήταν στο σπίτι του ειδοποιήθηκε και έφτασε εγκαίρως.

«Οντως η κατάσταση του τραυματία ήταν πολύ βαριά. Τι σημαίνει αυτό όμως; Οτι δεν είναι υποχρεωμένο το νοσοκομείο να έχει χειρουργικό τμήμα για έκτακτα περιστατικά; Είναι δυνατόν να εφημερεύουμε χωρίς χειρουργό; Το ίδιο συνέβη και πριν από λίγο καιρό στο Λασίθι με το δυστύχημα ενός παιδιού σε πίστα motocross. Και αν συμβεί ένα τροχαίο, ένα οποιοδήποτε σοβαρό περιστατικό; Πώς είναι δυνατόν να μένει ένας ολόκληρος νομός χωρίς βασικές ειδικότητες στις εφημερίες;» αναρωτιέται ο κ. Μανουσάκης.

Σε όλα αυτά ο υπουργός βρήκε την καλύτερη λύση. Απλά λέμε ότι δεν εφημέρευε το νοσοκομείο και ξεμπερδεύουμε. Με χθεσινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Εργαζομένων αναρωτιέται: «Είναι δυνατόν ο υπουργός Υγείας να μη γνωρίζει ποια νοσοκομεία εφημερεύουν κάθε μέρα και να λέει δημόσια τέτοιες ανακρίβειες; […] Το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου εφημερεύει κάθε μέρα, 365 ημέρες τον χρόνο (όπως φαίνεται και από τον σχετικό χάρτη στη σελίδα της 7ης ΥΠΕ), και την Κυριακή 17/3 το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου εφημέρευε».

Θέμα ευσυνειδησίας

Οσο για τον διευθυντή του χειρουργικού τομέα, Νικόλαο Μουδατσάκη, ο οποίος όντως κλήθηκε από το σπίτι του και προσέτρεξε για να σώσει τον τραυματία, πρέπει να σημειωθεί πως δεν βρισκόταν καν σε «εφημερία ετοιμότητας». Είχε ο ίδιος δηλώσει διαθεσιμότητα για την περίπτωση σοβαρού συμβάντος, καθώς ήταν σε εξέλιξη η κορύφωση του καρναβαλιού.

«Με αυτόν τον τρόπο και με την ευσυνειδησία των γιατρών μπαλώνονται οι τρύπες» λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μανουσάκης. «Στο νοσοκομείο υπηρετούν πλέον μόνο τρεις χειρουργοί. Με 7 εφημερίες ο καθένας καλύπτονται 21 μέρες κάθε μήνα. Ακόμα και αν κάνει ο καθένας από δύο παραπάνω, πάλι κάποιες μέρες μένουν κενές. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση αυτή» τονίζει ο ίδιος και προαναγγέλλει τη μεγάλη παλλασιθιώτικη κινητοποίηση για την Υγεία στις 27 Μαρτίου με αποκλεισμό του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης στο Σεληνάρι.

Κινητοποίηση και στο ΠΑΓΝΗ

Εν τω μεταξύ δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, διαμαρτυρόμενοι για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πύλη του νοσοκομείου καθώς για χθες ήταν προγραμματισμένα τα πρώτα τέσσερα επί πληρωμή χειρουργεία, δύο αγγειοχειρουργικά και δύο γενικής χειρουργικής, ενώ για μεθαύριο Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί επί πληρωμή χειρουργεία οφθαλμολογικών περιστατικών.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 20.03.24