ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ακόμα ένα ράπισμα εναντίον της κυβέρνησης και της πρόθεσής της να παρακάμψει το Σύνταγμα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια έρχεται από το ψήφισμα της Συγκλήτου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στην Κρήτη.

Η σύγκλητος μιλά για υπονόμευση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ από τις εισαγγελικές διώξεις και τις εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας περί υποχρεωτικών διαδικτυακών μαθημάτων και εξετάσεων. «Η εκπαιδευτική διαδικασία και η διεξαγωγή εξετάσεων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των Πανεπιστημίων που οφείλουν να προασπίσουν την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους» αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα.

Η Σύγκλητος του ΕΛΜΕΠΑ αναφέρεται διεξοδικά στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των δημόσιων Πανεπιστημίων αλλά και στις σημαντικές εκκρεμότητες σχετικά με την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων χιλιάδων αποφοίτων των δημόσιων Πανεπιστημίων, καθώς και το εκρηκτικό πρόβλημα της εύρεσης φοιτητικής στέγης, ειδικά στα νησιωτικά-περιφερειακά Πανεπιστήμια.

«Θεωρούμε ότι η συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση θα έπρεπε να επικεντρώνεται στο μέλλον των δημόσιων Πανεπιστημίων, στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και, κυρίως, στην ουσιαστική τους στήριξη από την Πολιτεία» αναφέρουν οι καθηγητές, ενώ καλούν ευθέως το υπουργείο «να αφουγκραστεί τις ανησυχίες της πανεπιστημιακής κοινότητας και να μην καταθέσει νομοθετικές ρυθμίσεις για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, αλλά να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Τέλος, τα μέλη της συγκλήτου στέκονται δίπλα στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, παρατηρώντας με απογοήτευση ότι ο «διάλογος» κατευθύνεται επιτηδευμένα στις μορφές κινητοποιήσεων των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Αντιδράσεις για τις ψηφιακές εξετάσεις έχει εκφράσει με ανακοίνωσή του και ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ προ ημερών παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος Ηλίας Κολοβός και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Μποσνάκης του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου.

Τέλος, πλήθος καθηγητών από τα τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κρήτης συνυπογράφουν το κείμενο εναντίωσης που διακινείται πανελλαδικά μεταξύ των καθηγητών για τις ψηφιακές εξετάσεις και ήδη έχει συγκεντρώσει περίπου 450 υπογραφές.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 08.02.24