ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών του Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια του Δήμου για την ανάπλαση στο Πάρκο Γεωργιάδη. Την πορεία διοργάνωσε η συλλογικότητα «Φυλές του πάρκου» η οποία πρόκειται να παραστεί και στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ζητώντας την ακύρωση του σχεδίου ανάπλασης.

Το σχέδιο ανάπλασης αν και προβλέπει σημαντικές εργασίες εξωραϊσμού του πάρκου, συναντά έντονη αμφισβήτηση από την πλευρά των πολιτών που ενεργοποιούνται στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στη δημόσια συζήτηση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στην πόλη κυριαρχεί η δικαιολογημένη καχυποψία μετά τις διαχρονικά άστοχες παρεμβάσεις του Δήμου Ηρακλείου που μείωσαν αντί να αυξήσουν το πράσινο της πόλης (Πλατεία Ελευθερίας, Πλατεία Κορνάρου, Οδός Ίδης κτλ) Σε ό,τι αφορά το πάρκο, αν και δίνονται σαφείς διαβεβαιώσεις πως δε θα μειωθεί το πράσινο εντούτοις ακόμα και η λέξη «κλάδεμα» δημιουργεί ανησυχία μετά τα περιστατικά καταστροφικού κλαδέματος σε δέντρα σε διάφορες περιοχές της πόλης (Πάρκο Θεοτοκόπουλου, Βίγλα, Ικάρου κτλ)

Ακόμα σοβαρότερη όμως και από την προστασία του πρασίνου είναι η συζήτηση για τη διατήρηση ή πιθανή αλλαγή του χαρακτήρα του πάρκου Γεωργιάδη. Τα τελευταία χρόνια το πάρκο έχει καταστεί κύριος χώρος έκφρασης συλλογικών εγχειρημάτων, τόπος πολιτικών και κινηματικών διοργανώσεων και γενικά ελευθεριακών – δικαιωματικών δράσεων. Η πρόταση από την πλευρά του Δήμου για θέσπιση «φορέα διαχείρισης» του πάρκου δημιουργεί ανησυχία για προσπάθεια περιορισμού ή ελέγχου των δράσεων αυτών ενώ διατυπώνονται ακόμα και ανησυχίες για πιθανή ιδιωτικοποίηση αυτού του φορέα διαχείρισης  στο μέλλον με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού και πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου έχουν κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα διαψευστεί δημοσίως τέτοια σενάρια, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει μείωση στην ένταση των αντιδράσεων. Αντίθετα μάλιστα φαίνεται το μέτωπο κατά της «ανάπλασης» να διευρύνεται. Χαρακτηριστική εικόνα ήταν η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα Ανδρόγεω, την περασμένη Δευτέρα όπου πραγματοποιήθηκε σχετική ενημερωτική εκδήλωση από τις «Φυλές του Πάρκου».

Στο μεταξύ, η δημόσια διαβούλευση που πραγματοποίησε ο Δήμος Ηρακλείου για το θέμα, αφορούσε στο διαχειριστικό σχέδιο μετά την ανάπλαση του πάρκου και όχι σε αυτή καθαυτή την ανάπλαση. Η διαβούλευση επί του διαχειριστικού σχεδίου παρατάθηκε για μία επιπλέον εβδομάδα (αρχικά έληγε στις 3/3 και έληξε οριστικά στις 9/2). Οι προτάσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου:

https://www.heraklion.gr/press/archive/dhmosia-diavouleysh-gia-parko-gewrgiadh-24012018.html

Σάββατο στο πάρκο – Βίντεο της Στέλλας Μελιγκουνάκη:

(Κεντρική φωτογραφία: Πορεία διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο ενάντια στο σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Γεωργιάδη).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 11.02.2018