«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα απευθύνει τοΠαγκόσμιο Αρχαιολογικό Κογκρέσο (WAC), ζητώντας του να μην επιτρέψει την υλοποίηση της σχεδιαζόμενης τουριστικής επένδυσης της Minoan Group στο Κάβο Σίδερο.

Για την υπόθεση έχουν ήδη υποβληθεί δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από 123 κατοίκους της περιοχής και 18 περιβαλλοντικούς φορείς όλης της χώρας.

Η εκδίκαση προσδιορίστηκε για τηΔευτέρα 4 Ιουλίου, σε μια πρωτοφανή «fast track» διαδικασία, μόλις ενάμιση μήνα μετά την υποβολή της προσφυγής και μάλιστα σε περίοδο που κανονικά το ΣτΕ διακόπτει λόγω θέρους.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η σπουδή χαρακτηρίζεται τουλάχιστον «περίεργη».

Η παρέμβαση του Παγκόσμιου Αρχαιολογικού Κογκρέσου γίνεται εν όψει της εκδίκασης, ενώ αντίθετη παρέμβαση, υπέρ της επένδυσης, ανακοίνωσαν πως θα ασκήσουν 10 επαγγελματικοί φορείς από το Λασίθι.

«Κάψουλα χρόνου»

ΟΑλέξης Τσίπραςείναι ο τρίτος πρωθυπουργός, μετά τον Κ. Καραμανλή και τον Αντ. Σαμαρά, στον οποίο απευθύνεται για το θέμα το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κογκρέσο.

Στη νέα επιστολή του ο πρόεδρος του Σώματος, καθηγητήςKoji Mizoguchi, αναφέρεται στα νεότερα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα των αρχαιολόγων Jennifer Moody και Oliver Rackham, σχετικά με τους 44 διαπιστωμένους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται εντός της έκτασης όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστούν ξενοδοχεία και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις.

Εκτός από τους χώρους αυτούς, όπως τονίζει το Κογκρέσο, στην περιοχή της έρευνας έχουν εντοπιστεί και άλλασημαντικά πολιτιστικά ευρήματαόπως αρχαίες γεωργικές πεζούλες, φράγματα κτλ.

Το Κογκρέσο χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο τοπίο «χρονοκάψουλα» για την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, από τη συγκεκριμένη έρευνα έχει προκύψει αναλυτικός κατάλογος των αρχαιολογικών χώρων που έχει παραδοθεί στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού (σ.σ.: χωρίς ωστόσο να τα έχουν λάβει υπόψη κατά την εξέταση του αιτήματος της εταιρείας στο ΚΑΣ).

Ακόμα πιο ανησυχητικό, όμως, είναι πως η έρευνα τωνMoodyκαιRackhamδεν περιλαμβάνει μια έκταση 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εντός της παραχωρούμενης γης για την επένδυση και όπου ενδέχεται να υπάρχουν επίσης σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία θα καταστραφούν αν η επένδυση υλοποιηθεί, όπως λέει στην επιστολή του ο πρόεδρος του WAC.

Κλείνοντας, το Κογκρέσο θυμίζει με νόημα στον πρωθυπουργό τη διακηρυγμένη αντίθετη θέση και του ίδιου ως προς τη συγκεκριμένη επένδυση και τις καταστροφικές της επιπτώσεις, αναφέροντας δημοσίευμα της «Αυγής» από τον Απρίλιο του 2014.

Και οι συμπαθούντες

Αντίθετη, πάντως, άποψη διατυπώνουν με κοινή επιστολή τους δέκαπαραγωγικοί φορείςτης Σητείας και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι θα ασκήσουν παρέμβαση υπέρ της εταιρείας στο ΣτΕ.

«Πιστεύουμε στην ανάγκη και στο δικαίωμα για ανάπτυξη των μελών μας και όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής», αναφέρουν στην επιστολή τους, τονίζοντας πως η περιοχή τους, παρά τις εκπληκτικές και δημιουργικές δυνατότητές της και παρά τις γνώσεις και το ταλέντο των νέων ανθρώπων, έχει εγκαταλειφθεί από την Πολιτεία.

Μεταξύ των φορέων που υπογράφουν τη συγκεκριμένη επιστολή είναι ηΕνωση Ξενοδόχωνκαι οΕμπορικός Σύλλογος Σητείας, ηΟμοσπονδία επαγγελματιών-βιοτεχνών-εμπόρωνΝομού Λασιθίου, οιΣύνδεσμοι Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατώνκαιιδιοκτητών Δ.Χ. φορτηγώνΣητείας, ο τοπικόςΣύλλογος Μηχανικών Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετώνκ.ά.

(Κεντρική φωτογραφία: Η παρέμβαση του WAC γίνεται εν όψει της εκδίκασης στο ΣτΕ της προσφυγής κατοίκων και περιβαλλοντικών φορέων της περιοχής. *EUROKINISSI).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 24.06.2016