ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Καταλήψεις, απεργίες και αποκλεισμός της νατοϊκής βάσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Με δεκαήμερο μαζικών κινητοποιήσεων απαντούν οι κάτοικοι της Κρήτης στην επικίνδυνη διαδικασία της υδρόλυσης των χημικών όπλων που ήδη ξεκίνησε στα δυτικά του νησιού. Από αύριο Παρασκευή και μέχρι τις 21 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν σε όλο το νησί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως αποφασίστηκε σε ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι διαμαρτυρίες θα κορυφωθούν με τον τριήμερο αποκλεισμό της νατοϊκής βάσης της Σούδας στις 19 με 21 Ιουλίου. 

«Στη συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, της εκκλησίας και των κομμάτων, θεσμικοί παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη του συντονιστικού Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου, οι Πολίτες ενάντια στα Χημικά Ρεθύμνου και φυσικά απλοί κάτοικοι των Χανίων που αντιδρούν στη σχεδιαζόμενη καταστροφή της θάλασσάς μας» λέει στην «Εφ.Συν.» η Νέλλη Ψαρρού, μέλος του ανοιχτού συντονιστικού Χανίων και συμπληρώνει: «Η απόφαση για αποκλεισμό της Σούδας έχει διπλό μήνυμα, όχι μόνο λόγω της συμμετοχής της στη διαδικασία της υδρόλυσης αλλά και επειδή επαναφέρει το μόνιμο αίτημα της κοινωνίας των Χανίων για κλείσιμο της βάσης του θανάτου από την περιοχή μας». 

Σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης οι κινητοποιήσεις ξεκινούν από αύριο και θα βρίσκονται σε «σύνδεση» με τη μεγάλη διαμαρτυρία και συναυλία που οργανώνεται στις 8μ.μ. στην Πλατεία Συντάγματος και αφορά όχι μόνο τα χημικά αλλά και τη διαμαρτυρία κατά των εξορύξεων στις Σκουριές και κατά του νομοσχεδίου για τον Αιγιαλό. 

Για τις επόμενες ημέρες οι τοπικές κοινωνίες στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα καλούνται να υιοθετήσουν κάθε τρόπο που θα κρίνουν σκόπιμο (καταλήψεις λιμανιών και κρατικών υπηρεσιών, ενημερώσεις, πορείες, ανάρτηση πανό και μοίρασμα φυλλαδίων σε διάφορες γλώσσες, κλπ) για να ασκήσουν πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση που συναινεί στο επικίνδυνο πείραμα της υδρόλυσης. 

Και εν πλω διαμαρτυρία 

Εν τω μεταξύ ετοιμάζεται και η εν πλω διαμαρτυρία με καΐκια και πλοιάρια που θα προσεγγίσουν το Cape Ray στο σημείο της υδρόλυσης ενώ καλούνται οι επαγγελματίες ψαράδες καθώς και οι κάτοχοι κάθε είδους πλωτού μέσου να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό της νατοϊκής βάσης και από τη θάλασσα. Τέλος η ανοιχτή συνέλευση των φορέων καλεί τη ναυτιλιακή εταιρία ΑΝΕΚ να διαθέσει πλοίο της προκειμένου να επιβιβαστεί σε αυτό πλήθος κόσμου που επιθυμεί να συμμετάσχει στην εν πλω διαμαρτυρία στα διεθνή ύδατα. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 10.07.2014