«ΒΟΥΛΙΑΞΕ» ΑΠΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ Η ΣΟΥΔΑ, ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μαζικό όχι στα σχέδια καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου.

Περίπου 3000 πολίτες από όλη την Κρήτη διαδήλωσαν υπό βροχή στο εμπορικό λιμάνι της σούδας για την αποτροπή της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής άρχισαν να καταφθάνουν με λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα στο λιμάνι πολίτες όχι μόνο από τα Χανιά αλλά και από το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και άλλες περιοχές της Κρήτης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των 70 φορέων και συλλογικοτήτων που αντιτίθενται στην επικείμενη επικίνδυνη διαδικασία υδρόλυσης των χημικών όπλων.

Εκτός από τους χαιρετισμούς δημάρχων, επαγγελματικών φορέων και σωματείων εργαζομένων, στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκαν και ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι εξήγησαν τους κινδύνους που συνεπάγεται η διαδικασία που έχει επιλεγεί, και ειδικά για μια κλειστή θάλασσα όπως είναι η Μεσόγειος, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, το περιβάλλον και την οικονομία. Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος ζήτησε επεσήμανε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη στείλει επίσημο έγγραφο με το οποίο ζητά δύο επιστήμονες από την Κρήτη να παρακολουθήσουν από κοντά ως παρατηρητές της διαδικασία εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί. 

Από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής δήλωσε πως για το σχέδιο της καταστροφής των χημικών όπλων δεν έχει δοθεί καμία επίσημη ενημέρωση καθώς η όλη επιχείρηση χαρακτηρίζεται ως στρατιωτική. Πάντως, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, το σχέδιο καταστροφής των χημικών προβλέπει την υδρόλυσή τους εν πλω, πάνω στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray και σε διεθνή ύδατα, δυτικά της Κρήτης και μεταξύ Ιταλίας, Μάλτας και Λιβύης. 

Τα βέλη των διαδηλωτών στο λιμάνι της Σούδας συγκέντρωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης και φυσικά η ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία  όπως ειπώθηκε δεν κάνει το παραμικρό για να αποτρέψει μια πιθανή περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή. Για μία ακόμα φορά ζητήθηκε από τους υπουργούς εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη να παρέμβουν αποφασιστικά θέτοντας βέτο στην όλη διαδικασία.

Ιδιαίτερο τόνο στη συγκέντρωση έδωσαν οι εκπρόσωποι της Γαύδου οι οποίοι επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να απέχουν από τις επικείμενες ευρωεκλογές, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία αρνείται να τους προστατεύσει από την πιθανή οικολογική καταστροφή. Στην κινητοποίηση έδωσαν το παρόν ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αλεξόπουλος και ο βουλευτής Ηρακλείου και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης Μιχάλης Κριτσωτάκης. 

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε και συναυλία διαμαρτυρίας με κρητικούς καλλιτέχνες ενώ στη συνέχει οι εκπρόσωποι των φορέων μετέβησαν στο Εργατικό Κέντρο Χανίων όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τον καθορισμό των επόμενων δράσεών τους, με κυρίαρχη πρόταση τη διοργάνωση νέας παγκρήτιας παλλαϊκής διαμαρτυρίας στις 23 Μαρτίου στην ιστορική Μονή Αρκαδίου.  

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 10.03.2014