ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΙΑ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κάτοικοι του κέντρου του Ηρακλείου καταγγέλλουν τις ενέργειες Πανεπιστημίου και Αστυνομίας και την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το διατηρητέο κτίριο.

Την απορία και τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο κτίριο του Ευαγγελισμού μετά το βίαιο σπάσιμο της κατάληψης και την εισβολή της αστυνομίας στις 30 Σεπτεμβρίου εκφράζουν με κείμενό τους 80 κάτοικοι του κέντρου του Ηρακλείου. Οι κάτοικοι μιλούν για συνθήκες εγκατάλειψης του κτιρίου, τα παράθυρα του οποίου έχουν πλέον παρανόμως τσιμεντωθεί, ενώ καταγγέλλουν την αστυνομοκρατία και την ένταση που προκλήθηκε στη γειτονιά τους.

Οι κάτοικοι κάνουν μια ιστορική αναδρομή για το κτίριο του Ευαγγελισμού, λέγοντας πως, ενώ μετρά έναν αιώνα ζωής, από το 1985 εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα να ρημάζει και να αποτελεί για τη γειτονιά μια εστία μόλυνσης. «Τα 17 χρόνια ερήμωσης διακόπηκαν με την κατάληψή του από νέους ανθρώπους, οι οποίοι, με διαρκείς προσπάθειες συντήρησής του, το φρόντισαν καθιστώντας το έναν βιώσιμο λειτουργικό χώρο. Αν λοιπόν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, ο Ευαγγελισμός στέκεται γιατί οι κάτοικοί του μερίμνησαν όλα αυτά τα χρόνια» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Για την κατάσταση μετά την εισβολή της αστυνομίας οι κάτοικοι αναφέρουν: «Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, 30 Σεπτέμβρη, άλλαξαν άρδην το κλίμα στη γειτονιά. Πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν στην περιοχή με σκοπό τη βίαιη εκκένωση της κατάληψης του Ευαγγελισμού. Αποτέλεσμα; Ανθρωποκυνηγητό, φωνές, ένα σκηνικό πανικού. Παραλίγο να θρηνούμε σήμερα τον θάνατο ενός νεαρού ανθρώπου, ο οποίος, αν και του είχαν περαστεί ήδη χειροπέδες από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, έπεσε από την ταράτσα του κτιρίου, από ύψος περίπου 12 μέτρων. Ευτυχώς κατά την πτώση του προσέκρουσε σε παρακείμενο δέντρο, γεγονός που ελάφρυνε μεν την πτώση του, δεν απέτρεψε ωστόσο τα πολλαπλά σοβαρά κατάγματα. Ηταν οι ενδεδειγμένες και αναγκαίες ενέργειες; Οι όποιες ενέργειες δεν έπρεπε να γίνουν παίρνοντας, σε κάθε περίπτωση, μέτρα για την ασφάλεια όλων και βεβαίως και όσων βρίσκονταν μέσα στο κτίριο;»

Για την κατάσταση μετά την ολοκλήρωση της αστυνομικής επιχείρησης οι κάτοικοι του κέντρου καταγγέλλουν τις παράνομες εργασίες στο κτίριο και μάλιστα με ευθύνη ενός δημόσιου εκπαιδευτικού φορέα όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης: «Και μετά από όλα αυτά τι; Η τσιμέντωση των παραθύρων και της εισόδου του κτιρίου· μια πράξη αδιανόητη, δεδομένου ότι το ιστορικό αυτό κτίριο αποτελεί διατηρητέο μνημείο. Η σημερινή εικόνα; Εικόνα απαξίωσης και άπωσης, που μόνο θλίψη και αγανάκτηση γεννά. Με τον τρόπο αυτό διαχείρισης το κτίριο για την κοινωνία έκλεισε. Αναρωτιόμαστε: πώς γίνεται να έρχεται ένας δημόσιος φορέας, το πανεπιστήμιο, μαζί με την αστυνομία και να προβαίνουν σε αυτήν την επέμβαση, σε αυτές τις εργασίες αλλοίωσης; Ποια είναι άραγε η έμπρακτη στάση, αντίδραση της αρχαιολογίας σ’ όλα αυτά, για την αποτελεσματική προστασία του μνημείου από αυτήν τη σοβαρή φθορά και αλλοίωση;»

Στο κείμενό τους οι κάτοικοι, των οποίων τα ονόματα είναι δημοσιοποιημένα, ζητούν να δοθεί ένα τέλος στη θλιβερή και αποκρουστική σημερινή εικόνα του διατηρητέου κτιρίου και σε τέτοιες πρακτικές, που, όπως λένε, θυμίζουν άλλες, σκοτεινές εποχές και που διατάραξαν την κοινή ησυχία της γειτονιάς.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 01.12.23