ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με το κόλπο της… διάλυσης του επίσημου φορέα τους, οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου προσπαθούν να αποφύγουν την τήρηση των υποχρεώσεών τους έναντι των εργαζομένων τους, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το τοπικό Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό καταγγέλλουν πως οι περισσότεροι ξενοδόχοι στο Ηράκλειο αρνούνται να τηρήσουν τη διετή Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ).

Η σύμβαση προβλέπει κατώτατο μισθό 761 ευρώ για το 2016 και αύξηση 1% από τον Απρίλιο του 2017, με βάση όμως νόμο που πέρασε ήδη από το πρώτο Μνημόνιο η συγκεκριμένη συμφωνία δεσμεύει μόνο τα μέλη των τοπικών ξενοδοχειακών ενώσεων σε όλη τη χώρα και όχι όλους τους ξενοδόχους.

«Το κόλπο που έχουν βρει εδώ και καιρό είναι να διαγράφονται από μέλη των Ενώσεων ώστε να μην τους δεσμεύει η σύμβαση», λέει στην «Εφ.Συν.» οΝίκος Κοκολάκης, γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ.

Ο Νίκος Κοκολάκης

«Τώρα έφτασαν να καταργήσουν εντελώς την Ενωση Ξενοδόχων Ηρακλείου με στόχο να προσλαμβάνουν προσωπικό με τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 580 ευρώ. Εφόσον δεν υπάρχει Ενωση, δεν έχουμε και κανένα θεσμικό όργανο των ιδιοκτητών για να κάνουμε διάλογο», αναφέρει ο ίδιος.

Ενώ οι ξενοδόχοι πανηγυρίζουν κάθε χρονιά για την αύξηση των αφίξεων, στους εργαζόμενους αντιστοιχεί όλο και μικρότερο κομμάτι της πίτας, με τις καταγγελίες για συνθήκες… γαλέρας να αυξάνονται.

«Το καλοκαίρι ήρθε στο Σωματείο γυναίκα συνάδελφος από ξενοδοχείο της Χερσονήσου και μας κατήγγειλε πως ενώ έχει προσληφθεί ως τετράωρη, ο ιδιοκτήτης την υποχρέωνε να εργάζεται 12 ώρες», λέει ο κ. Κοκολάκης.

«Ανδρας συνάδελφος προσλήφθηκε ως σερβιτόρος σε ξενοδοχείο πολυτελείας 5 αστέρων στη Χερσόνησο με τη συμφωνία να προβλέπει 2 ρεπό τον μήνα και 600 ευρώ. Λιγότερο από 20 ευρώ μεροκάματο για πάνω από 8 ώρες δουλειάς», λέει στην «Εφ.Συν.» οΜπάμπης Δεσποτάκης, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο Σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

«Πάμε για ελέγχους σε ξενοδοχεία στο βόρειο μέτωπο του Ηρακλείου και δεν βρίσκουμε ούτε έναν ασφαλισμένο, ειδικά στην αρχή της σεζόν.

»Είναι κοινό μυστικό πως λειτουργούν γραφεία στα οποία παραγγέλνει ο ξενοδόχος πόσους εργαζόμενους θέλει να του στείλουν από Ρουμανία, Πολωνία, Βουλγαρία, τους οποίους βαφτίζουν μαθητευόμενους και τους πληρώνουν με 250 ευρώ για να δουλεύουν όλη μέρα», λέει οΣτέλιος Βοργιάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Ο Στέλιος Βοργιάς

Τα εξώδικα

Η μόνη λύση που μένει στους ξενοδοχοϋπαλλήλους για να διεκδικήσουν όσα προβλέπει η κλαδική σύμβασή τους είναι να κινηθούν νομικά.

Σε πρώτη φάση το Σωματείο απέστειλε εξώδικα προς τους ιδιοκτήτες 110 μεγάλων ξενοδοχείων του Ηρακλείου, καλώντας τους σε διάλογο για την υπογραφή συμβάσεων, έστω και σε επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να προσφύγουν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Πάντως, από την πλευρά των ξενοδόχων του Ηρακλείου η επίσημη δικαιολογία για τη διάλυση της Ενωσής τους είναι η μη συμμετοχή των μελών και ως εκ τούτου η αδράνεια του φορέα, όπως αναφέρει ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ενωσης Νίκος Χαλκιαδάκης.

Για όσο λειτουργούσε η Ενωση, πάντως, σε όλες τους τις δημόσιες τοποθετήσεις τα μέλη της ισχυρίζονταν πως η Ενωση δεν ήταν ελεγκτικός μηχανισμός και ούτε μπορούσε να υποχρεώσει τα μέλη της να τηρήσουν τη νομοθεσία.

(Κεντρική φωτογραφία: Από την πλευρά των ξενοδόχων του Ηρακλείου η επίσημη δικαιολογία για τη διάλυση της Ενωσής τους είναι η μη συμμετοχή των μελών. *EUROKINISSI).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 19.02.2016