ΑΘΩΟΙ ΟΙ 9 «ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ» ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με την πανηγυρική αθώωση των εννέα πολιτών που κατηγορούνταν για την κατάληψη της Αντιπεριφέρειας Χανίων ολοκληρώθηκε η δίκη για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον της ψήφισης του 2ου Μνημονίου, τον Φεβρουάριο του 2012.

Τρία χρόνια μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις, οι εννέα διαδηλωτές κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για την κατάληψη του κτιρίου της πρώην Νομαρχίας Χανίων, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας και ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις είχαν διοργανωθεί σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, στο πλευρό των κατηγορουμένων βρέθηκε πλήθος πολιτών που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια των Χανίων, ενώ ψηφίσματα συμπαράστασης εξέδωσαν συλλογικοί φορείς των Χανίων, όπως η τοπική ΕΛΜΕ, οι γιατροί του ΕΣΥ, αλλά και ο σύλλογος εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ανακοίνωση υποστήριξης των διαδηλωτών εξέδωσαν και οι βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης και Βάλια Βαγιωνάκη, καθώς και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Στην ανακοίνωσή τους, οι τρεις βουλευτές αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Η βιομηχανία πολιτικών διώξεων και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και κοινωνικής δράσης είναι αδιανόητες για μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα. Η πολιτική και θεσμική ηγεσία του τόπου οφείλει να σταθεί δίπλα στους αγωνιστές και στις κινηματικές δυνάμεις που βίωσαν την καταστολή δικαιωμάτων κι ελευθεριών».

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 12.03.2015