ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΟΙ «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, ΕΣΒΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΤΟΥΣ ΙΧΝΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Μαζική και δυναμική η αντίδραση του αντιφασιστικού κινήματος – Κανονικά και με μεγάλη συμμετοχή η Πορεία Ορατότητας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Δεν τόλμησαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα Χανιά οι ακροδεξιοί και τα μέλη των «Σπαρτιατών» που απειλούσαν με αντισυγκέντρωση στην 1η Πορεία Ορατότητας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Αποφασιστικό ρόλο έπαιξαν η τεράστια κινητοποίηση και η μεγάλη αντιρατσιστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς ήδη από το μεσημέρι χθες, από οργανώσεις, συλλογικότητες και φορείς που δήλωσαν αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν τη διοργάνωση της Πορείας Ορατότητας.

Την ίδια στιγμή, εκτός από τη φυσική παρουσία τους, οι διοργανωτές της ομοφοβικής δράσης φρόντισαν να σβήσουν και τα ψηφιακά τους ίχνη. Τις προηγούμενες ημέρες, καλέσματα για την αντισυγκέντρωση είχε αναρτήσει στη σελίδα του ο υποψήφιος με τους «Σπαρτιάτες» στο Ρέθυμνο Κυριάκος Μπλαζουδάκης από κοινού με τον υποψήφιο των Χανίων Ευτύχη Γιανναράκη. Για τον μεν πρώτο το προφίλ του έχει πλέον εξαφανιστεί, ενώ ο δεύτερος ανάρτησε βίντεο στο οποίο τονίζει πως «οι Σπαρτιάτες δεν έχουν καμία σχέση με αντι-pride διαδηλώσεις, αλλά νοιάζονται μόνο για το καλό της πατρίδας»

Πάντως οι πληροφορίες για ακύρωση της ομοφοβικής δράσης είχαν αρχίσει να διακινούνται ήδη από την Τετάρτη μετά την ευρεία δημοσιότητα που πήρε το θέμα και λόγω της μαζικής αντίδρασης από πλήθος φορέων που καλούσαν σε περιφρούρηση της εκδήλωσης που είχε οργανώσει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Καλέσματα ενάντια στην κινητοποίηση των ακροδεξιών είχαν απευθύνει η Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25, η ΛΑΕ, το ΚΚΕ(μ-λ), το ΝΑΡ, η Ενωση Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Χανίων, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων ν. Χανίων, η κατάληψη Rosa Nera, η Πρωτοβουλία Αντίστασης, η ΚΕΕΡΦΑ κ.ά.

Με βάση αυτά τα καλέσματα, η πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά γέμισε ασφυκτικά από εκατοντάδες πολίτες, ενώ στη συνέχεια μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στην Πορεία Ορατότητας που ξεκίνησε από το Κουμ Καπί και κινήθηκε παραλιακά στο παλιό λιμάνι των Χανίων έως την παραλία του Ξενία, όπου πραγματοποιήθηκε πάρτι, ενώ τις επόμενες ημέρες οργανώνεται αντίστοιχη δράση και στο Ηράκλειο.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 30.06.2023