+

Η ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Σε ρυθμούς μαφίας ζει το Ηράκλειο μετά τη δολοφονική επίθεση εις βάρος του αντιδημάρχου Πέτρου Ινιωτάκη, το απόγευμα της Τρίτης. Οι υποψίες στρέφονται, κατά δήλωση του ίδιου, γύρω από τη μάχη που διεξάγεται για τη διαχείριση των απορριμμάτων καθώς για το συγκεκριμένο θέμα είχε πάρει πρόσφατα κατηγορηματική θέση κατά των επιλογών της προηγούμενης δημοτικής διοίκησης.

Η επίθεση έγινε σε απόμερο δρόμο του Ηρακλείου και ενώ ο αντιδήμαρχος επέστρεφε από εκδήλωση στο κέντρο της πόλης, όταν ένας άνδρας τον πλησίασε και άρχισε να τον χτυπά με μανία στο κεφάλι φορώντας σιδηρογροθιές και στα δύο του χέρια. Η αστυνομία έχει στη διάθεσή της υλικό από κάμερες που βρίσκονται στην περιοχή ενώ εκτιμάται πως υπήρχε και συνεργός ο οποίος ειδοποίησε για τη στιγμή που έφτανε ο αντιδήμαρχος στο σημείο που είχε στηθεί η ενέδρα. Ο Πέτρος Ινιωτάκης μεταφέρθηκε χτυπημένος βαριά στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε λεπτή χειρουργική επέμβαση στο πρόσωπο ενώ οι γιατροί επεσήμαναν πως τα χτυπήματα είχαν δολοφονική πρόθεση και μάλλον από τύχη δεν έχασε την όρασή του ή ακόμα και την ίδια του τη ζωή.

Την επίθεση, όπως ήταν αναμενόμενο, καταδίκασαν όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και οι θεσμικοί φορείς της πόλης, ωστόσο πλανάται πάνω από το Ηράκλειο η σκιά των μεθόδων μαφίας που αν και δεν είναι ασυνήθιστες σε ξεκαθαρίσματα στο χώρο της νύχτας, χρησιμοποιούνται πλέον και εις βάρος αιρετών. Οι αστυνομικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η επίθεση στον αντιδήμαρχο σχετίζεται με τον θεσμικό του ρόλο καθώς αποκλείστηκε από την αρχή το ενδεχόμενο της ληστείας και ο ίδιος δηλώνει πως δεν είχε προσωπικές ή οικονομικές διαφορές με κανέναν. Αντίθετα, κατά δήλωσή του, συσχετίζει την επίθεση με τις θέσεις που είχε εκφράσει το τελευταίο διάστημα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη.

Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται η συγκυρία ως προς τον διαγωνισμό για την επέκταση της μονάδας βιοξήρανσης απορριμμάτων, τον οποίο η νέα δημοτική αρχή, δια του Πέτρου Ινιωτάκη έχει καταγγείλει ως «φωτογραφικό» αφού από τους όρους του ευνοείται συγκεκριμένη εταιρία. Μάλιστα, μία μέρα μετά την επίθεση το θέμα ήρθε (σε βαρύ κλίμα) στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ακύρωσε οριστικά τον διαγωνισμό με την παράταξη του πρώην δημάρχου Γιάννη Κουράκη να μειοψηφεί στη σχετική απόφαση.

Πάντως ως προς τα αίτια και τα κίνητρα της επίθεσης εξετάζεται κάθε ενδεχόμενο ενώ η κατάθεση του ίδιου του αντιδημάρχου, μετά την ανάνηψη από την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες. Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και τη σύλληψη των υπόπτων εξετάζεται τόσο το υλικό που έχει συλλεχθεί από κάμερες ασφαλείας στον τόπο της επίθεσης όσο και κάποιες λιγοστές μαρτυρίες περαστικών.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 02.12.2014