ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ενταση επικράτησε το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο του Ηρακλείου όπου εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την πρωϊνή εισβολή των ΜΑΤ στην Κατάληψη Ευαγγελισμού. Η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές ενώ περίπου 20 άτομα βρέθηκαν εγκλωβισμένα στην ταράτσα του κτιρίου Ανδρόγεω, δίπλα στο δημαρχείο της πόλης.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατευθύνθηκε προς το κτίριο Ανδρόγεω όπου στεγάζεται το Πολύκεντρο νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου αλλά και η αίθουσα εκδηλώσεων Μανόλης Καρέλλης όπου ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη για τη βιολογική γεωργία. Εκεί υπήρξε αντιπαράθεση με την αστυνομία ενώ έγινε εκτεταμένη ρίψη χημικών στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των διαδηλωτών η αστυνομία δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει χημικά μέσα στον κόσμο όπου υπήρχαν οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και τουρίστες. Η ένταση διήρκεσε περίπου μισή ώρα ενώ στη συνέχεια η συγκέντρωση διαλύθηκε.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην ιστορική κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο, σε ακόμα μια επίθεση στους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους σε όλη την Ελλάδα. Η επιχείρηση των δυνάμεων της αστυνομίας ξεκίνησε στις 5:30 το πρωί αποκλείοντας τις οδούς Λόρδου Βύρωνος και Θεοτοκοπούλου. Στη συνέχεια πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο κτίριο της κατάληψης εντός του οποίου βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή 10 άτομα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας τα άτομα που βρίσκονταν μέσα στην κατάληψη συνελήφθησαν ενώ υπήρξε και τραυματισμός ενός εξ’ αυτών που επιχείρησε να διαφύγει.

Το σχέδιο για τις εκκενώσεις των καταλήψεων είναι σε εξέλιξη εδώ και 4 χρόνια από την περίοδο Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με τον Μιχάλη Καραμαλάκη στη θέση του αρχηγού της αστυνομίας. Σήμερα ο κ. Καραμαλάκης είναι υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου.

Το κτίριο της κατάληψης είναι ιδιοκτησία της Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1945 έως το 1985 λειτούργησε ως ιδιωτική κλινική με το όνομα «Ευαγγελισμός», ενώ από το 1985 παρέμενε επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένο χωρίς το Πανεπιστήμιο Κρήτης να έχει εκπονήσει ποτέ κανέναν σχεδιασμό για το τι θα κάνει με το κτίριο.

Το 2002 στεγάστηκε εκεί η κατάληψη Ευαγγελισμού και μετατράπηκε σε χώρο αυτοοργάνωσης με δράσεις ελεύθερης έκφρασης, πολιτισμού, εκθέσεις βιβλίου κτλ. Εκεί λειτουργούν μεταξύ άλλων αναρχικές και αντιεξουσιαστικές πολιτικές ομάδες, ομάδες αντιπληροφόρησης, αντιφασιστικές συνελεύσεις, εργατικά σχήματα, φεμινιστικές συλλογικότητες, συνελεύσεις ενάντια στον μιλιταρισμό και τον πόλεμο, συνελεύσεις αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατουμένους, κολεκτίβες εργασίας, βιβλιοθήκη και χώρος διανομής βιβλίων, γυμναστήριο, στούντιο μουσικής και άλλοι χώροι μελέτης και δραστηριοτήτων.

Με τη φροντίδα των μελών της κατάληψης στο κτίριο έχουν γίνει εργασίες αναστήλωσης και εξωραϊσμού οι οποίες κυριολεκτικά το έσωσαν από την κατάρρευση. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται και από τους κατοίκους τηςγύρω περιοχής που όλο το προηγούμενο διάστημα το έβλεπαν ερειπωμένο και επικίνδυνο.

Από την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Ευαγγελισμού, τα ξημερώματα του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου | Πηγή φωτογραφίας: Creta24

Από το 2019 η Κατάληψη, μαζί με τη Rosa Nera στα Χανιά και άλλους κοινωνικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα μπήκαν στο στόχαστρο των Χρυσοχοΐδη – Καραμαλάκη, αφού είχε δοθεί, τότε, τελεσίγραφο 15 ημερών στους καταληψίες για να αποχωρήσουν.

Τα μέλη της κατάληψης από τότε είχαν απαντήσει με διοργάνωση ακόμα περισσότερων συλλογικών δράσεων.

Τελικά η επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποιείται μόλις μία εβδομάδα πριν τις δημοτικές εκλογές στις οποίες ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας κατέρχεται ως υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας στο χώρο της κατάληψης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 29 ρόπαλα, τσεκούρι, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες, δελτία ταυτότητας που δεν ανήκουν στους συλληφθέντες, μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κιβώτια με πέτρες και υλικά κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Στο κτίριο της οδού Θεοτοκοπούλου παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ ήδη πραγματοποιείται σχεδιασμός με μετακίνηση αστυνομικών και από άλλες υπηρεσίες/νομούς για την 24ωρη φύλαξη του χώρου υπό τον φόβο ανακατάληψης. Σε αντίστοιχη εισβολή στα Χανιά, το 2019 οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να φυλάσσουν τον χώρο με βάρδιες επί μήνες ώσπου τελικά ανακαταλήφθηκε από τους αλληλέγγυους της Rosa Nera και η κατάληψη συνεχίζει πλέον κανονικά τη λειτουργία της.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 30.09.23