ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΔΑΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με μαζικό τρόπο διαδήλωσαν και χθες σωματεία εργαζομένων, σύλλογοι γονέων και απλοί πολίτες στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, καταγγέλλοντας ως κρατικό έγκλημα το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών με τους 57 νεκρούς. Σχεδόν καθημερινές είναι οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Κρήτη με καλέσματα από διάφορες συλλογικότητες, ενώ για το πρωί της Τετάρτης έχει δοθεί νέο ραντεβού στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Διαμαρτυρία έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη Φωτ.: Βαγγέλης Καλιμάντζαλης-Λιανάς

Εν τω μεταξύ, διεθνή διάσταση παίρνουν οι αντιδράσεις των απλών πολιτών για την τραγωδία. Την Κυριακή δεκάδες άνθρωποι, κυρίως Ελληνες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία, συγκεντρώθηκαν στην Οranienplatz ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα που διακινήθηκε μέσω των social media. Για σήμερα Τρίτη υπάρχει κάλεσμα για κινητοποίηση μπροστά στο ελληνικό προξενείο στο Βερολίνο (Hiroshima str. 11-15, στις 5 μ.μ.) από τον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου/Βρανδεμβούργου. Σε σχετική ανακοίνωση τα μέλη του Συλλόγου αναφέρουν: «Είμαστε γεμάτοι οργή που εν έτει 2023 και ενώ η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν προχωρήσει τόσο που μας συνδέουν σε πραγματικό χρόνο με την άλλη άκρη της Γης, χάνονται ανθρώπινες ζωές με αυτόν τον τραγικό και άδικο τρόπο. Είμαστε οργισμένοι ως επιστήμονες καθώς τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν μπαίνουν στην υπηρεσία της ανθρώπινης ζωής, αλλά στην αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να μην έχουν τόσο καιρό εισακουστεί από το κράτος τα αιτήματα των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις υποδομές».

Πανό στις Βρυξέλλες που γράφει: «57 νεκροί: ευγενική παραχώρηση των επιβαλλόμενων από την Ε.Ε. ιδιωτικοποιήσεων»

Ο Σύλλογος στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η πλειονότητα των επιβατών της αμαξοστοιχίας ήταν νέα παιδιά καθώς η γραμμή χρησιμοποιείται κυρίως από φοιτητές και εργαζόμενους. «Στη θέση τους θα μπορούσε να είναι ο καθένας και η καθεμιά από εμάς που χρησιμοποιούμε τους ελληνικούς σιδηροδρόμους για να επισκεπτόμαστε τους δικούς μας στην Ελλάδα» αναφέρουν. Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χθες και στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, όπου συγκεντρώθηκαν επίσης δεκάδες άτομα μπροστά στην ελληνική πρεσβεία, ενώ αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επέδωσε σχετικό ψήφισμα.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 07.03.2023