+

ΓΟΥΡΟΥΝΕΣ

Ένας άνθρωπος 60 χρονών τραυματίστηκε σοβαρά αυτή την εβδομάδα στην Κρήτη, όταν ενεπλάκη σε τροχαίο με ένα από τα τετράτροχα «παιχνίδια» που νοικιάζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού στους πελάτες τους.

Οι «γουρούνες» είναι πια τόσο μεγάλο πρόβλημα στα Μάλια, στη Χερσόνησο και αλλού, που δε φτάνει μόνο ένα θύμα τροχαίου για να αλλάξει η κατάσταση. Ο 60χρονος που νοσηλεύεται στην Εντατική είναι πρόεδρος του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου που χρόνια φωνάζει για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν και για τον ολόστραβο δρόμο που πήρε αυτό το μοντέλο της «τουριστικής ανάπτυξης».

Και τα έφερε η κακή του τύχη να διασταυρωθεί με μια από δαύτες. Μια από τις 3.000 «γουρούνες» που κυκλοφορούν στην επικράτεια ενός και μόνο δήμου, όπως παραδέχεται ο ίδιος δήμαρχος της περιοχής.

Γύρω από αυτές τρώει ψωμί ένα ολόκληρο κύκλωμα ιδιοκτητών, αδειοδοτήσεων και τουριστικών συμφερόντων που έκαναν μέχρι και την Όλγα Κεφαλογιάννη να «κρύψει» ένα άρθρο από σχετικό νομοσχέδιο. Εκείνο που θα έδινε τον έλεγχο στις τοπικές αρχές. Και έτσι οι άδειες έμειναν στον ΕΟΤ, κεντρικά, εκεί που έχουν πρόσβαση οι «γουρουνάδες». Ήταν καλό που η υπουργός είναι από την Κρήτη, έπαιξε κι αυτό τον ρόλο του λένε όσοι ξέρουν…

Και έτσι οι «γουρούνες» παραμένουν ακόμα εδώ. Ενοικιάζονται πια και χωρίς δίπλωμα, λένε οι κακές γλώσσες, ως παιχνίδι, αρκεί να πέφτει το 20άρικο κάθε μέρα στο ταμείο γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και αν δεν του δώσεις εσύ, ο τουρίστας θα πάει να πάρει από τον δίπλα.

«Να τον χαίρεστε τον τουρισμό σας», λένε μερικοί εδώ στα Μάλια, περιμένοντας το επόμενο τροχαίο…

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 08.08.2014