ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Για τις εμπειρίες τους στον διεθνή διαστημικό σταθμό, αλλά και για το πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας τους που εκτελούν στην Κρήτη μίλησαν στην «Εφ.Συν.» οι δύο Ρώσοι κοσμοναύτες που αυτές τις μέρες βρίσκονται στο νησί. Ο Ολεγκ Σκρίποτσκα και ο Αλεξέι Οβτσίνιν, έπειτα από έξι μήνες παραμονής στο Διάστημα, συμμετέχουν σε πρόγραμμα αποθεραπείας που περιλαμβάνει γυμναστική, φυσιοθεραπεία και φυσικά… διακοπές.

Η Κρήτη επελέγη ως ιδανικός προορισμός, ενώ είναι η τρίτη αποστολή κοσμοναυτών που πραγματοποιείται για τον ίδιο σκοπό.

Η μακρόχρονη παραμονή σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας προκαλεί σημαντικά προβλήματα στον οργανισμό, απώλεια μυϊκής μάζας, προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος και στην αρτηριακή πίεση, αλλοιώσεις στη σύνθεση των οστών και στον σκελετό και άλλα.

Για τον σκοπό αυτό αμέσως μετά την επιστροφή κάθε αποστολής οι κοσμοναύτες μεταφέρονται σε ένα ειδικό κέντρο αποκατάστασης έξω από τη Μόσχα όπου παραμένουν για 20 μέρες και στη συνέχεια, για ακόμα ένα 20ήμερο, ταξιδεύουν μαζί με τις οικογένειές τους σε τουριστικά θέρετρα όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις σπα, θαλασσοθεραπείας, εξειδικευμένο προσωπικό φυσιοθεραπευτών κτλ.

«Η Κρήτη είναι ο ιδανικός τόπος γιατί συνδυάζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με υπέροχο φυσικό περιβάλλον.

Για τους Ρώσους είναι σταθερά μέσα στις πρώτες επιλογές για διακοπές στο εξωτερικό. Είναι πραγματικά από τα ομορφότερα μέρη που μπορείς να δεις επιστρέφοντας μετά από καιρό στη Γη» λέει οΑλεξέι Οβτσίνιν.

Ο ίδιος εξομολογείται πως ήταν παιδικό του όνειρο να ταξιδέψει στο Διάστημα, αν και τότε δεν συνειδητοποιούσε τις προσπάθειες και τη σκληρή δουλειά που χρειάζονταν για να υλοποιήσει το όνειρό του.

«Το πρόγραμμα της αποθεραπείας πάντως είναι από τις πιο όμορφες φάσεις της δουλειάς μας»λέει, ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει για εκδρομή με τη σύζυγο και τα παιδιά του.

ΟΟλεγκ Σκρίποτσκαείναι ήδη γνώστης της Ελλάδας και της Κρήτης, αφού έχει ξαναβρεθεί εδώ για οικογενειακές διακοπές.

«Βλέπω πολλές φορές την Κρήτη από το Διάστημα, καθώς η τροχιά του διαστημικού σταθμού περνά πολύ συχνά πάνω από την Ελλάδα. Φαίνεται το ίδιο όμορφη και από εκεί ψηλά και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι και πάλι εδώ».

Για τη δουλειά του κοσμοναύτη, ο ίδιος λέει πως «είναι μια ασυνήθιστη εργασία που γίνεται από συνηθισμένους ανθρώπους, αλλά απολαμβάνει τον θαυμασμό του κοινού και ιδίως των παιδιών όποτε έρχεται σε επαφή μαζί τους».

Τις επόμενες ημέρες, μέχρι τις 19 Οκτωβρίου που θα φύγουν από την Κρήτη, έχουν κληθεί από σχολεία του νησιού για να μιλήσουν στα παιδιά και θα το κάνουν με μεγάλη ευχαρίστηση.

Οι φορείς της Κρήτης «εκμεταλλεύονται» όσο γίνεται περισσότερο την παρουσία τους, ποντάροντας ιδιαίτερα στον τουρισμό από τη Ρωσία. Πριν από λίγες ημέρες, τους υποδέχτηκε επίσημα στη Γεωργιούπολη, όπου παραμένουν, ο περιφερειάρχης Κρήτης, ενώ στην παραλία του Ηρακλείου προς μεγάλη τους έκπληξη αντίκρισαν την προτομή τουΓιούρι Γκαγκάριν, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους Ρωσίας στην Ελλάδα και Ελλάδας στη Ρωσία.

(Κεντρική φωτογραφία: Οι Ρώσοι κοσμοναύτες Αλεξέι Οβτσίνιν (αριστερά) και Όλεγκ Σκριπότσκα κάνουν… διακοπές στην Κρήτη).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 07.10.2016