«ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με στόχο έναν «άλλο δρόμο» για την αντιμετώπιση των τροχαίων έκανε την επίσημη παρουσία του στην Κρήτη ο Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα», που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην Αθήνα, κυρίως από συγγενείς ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην άσφαλτο.

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη συνέντευξη Τύπου τα μέλη του Συλλόγου στην Κρήτη απεύθυναν κάλεσμα για κοινή δράση και διεκδίκηση βασικών νομοθετικών αλλαγών, ιδίως για τις περιπτώσεις θανατηφόρων τροχαίων εξαιτίας της μέθης του οδηγού. 

Ειδικά στην Κρήτη, με τα υψηλότερα κατ’ αναλογία ποσοστά θανατηφόρων τροχαίων σε όλη την Ελλάδα και από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, το αλκοόλ είναι από τις πρώτες αιτίες πρόκλησης δυστυχημάτων. Τα μέλη του συλλόγου επικεντρώθηκαν στις προσπάθειες αλλαγής του νόμου και στην ανάγκη στέρησης του διπλώματος από τους οδηγούς που προκαλούν τροχαία υπό την επήρεια αλκοόλ.

Συγκλονιστική ήταν η αναφορά της μητέρας του Κώστα Κανιτάκη, ο οποίος παρασύρθηκε από μεθυσμένο οδηγό στο Ηράκλειο, τον Μάιο του 2012: «Την ώρα που κηδεύαμε το παιδί μας ο δράστης κυκλοφορούσε ήδη ελεύθερος, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει κάτσει ούτε μία μέρα στη φυλακή. Ακόμα και σήμερα έχει το δικαίωμα να οδηγεί χωρίς να έχει αντιμετωπίσει την παραμικρή συνέπεια της πράξης του, ενώ η υπόθεση δεν έχει ακόμα τελεσιδικήσει στο δικαστήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κατερίνα Κανιτάκη. 

«Σε όλες τις συναντήσεις μας με τους δικαστικούς, ακόμα και με τον προηγούμενο υπουργό Δικαιοσύνης, όλοι συμφωνούν μαζί μας. Ότι θα έπρεπε σε περιπτώσεις μέθης να αφαιρείται το δίπλωμα, τουλάχιστον μέχρι τη δίκη» ανέφερε ο Μανώλης Σταυρουλάκης, από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου, που επίσης έχει χάσει το παιδί του σε τροχαίο. «Μας είπαν μάλιστα πως και με το υπάρχον νομικό πλαίσιο μπορεί ο εισαγγελέας να διατάξει την αφαίρεση του διπλώματος αλλά δε γίνεται ποτέ. Την επόμενη ακριβώς ημέρα οι δράστες των τροχαίων είναι στον δρόμο και οδηγούν κανονικά σα να μη συνέβη τίποτα» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης. *Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Λευτέρη Μιχελάκη, μέλους του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης Κρήτης σε σχέση με τη διαδικασία αφαίρεσης διπλώματος λόγω μέθης: «Το δίπλωμα αφαιρείται μόνο αν σε συλλάβουν δύο φορές να οδηγείς υπό την επήρεια αλκοόλ σε διάστημα ενός έτους. Ακόμα και τότε όμως, η διαδικασία που ακολουθείται για να πάρεις πίσω το δίπλωμα είναι η υποχρεωτική παρακολούθηση των μισών ωρών θεωρητικών μαθημάτων (11 από 21) και η πρακτική εξέταση όπου ελέγχεται η ικανότητα στο παρκάρισμα, στην οπισθοπορεία κτλ. Δεν εξετάζει ποτέ κανείς αν ο άνθρωπος αυτός έχει εθισμό στο ποτό, γιατί πίνει και οδηγεί και αν είναι ικανός εξ’ αυτού του λόγου να ξαναπιάσει το τιμόνι. Φτάνει να αποδείξει ότι ξέρει να παρκάρει και ξαναπαίρνει στα χέρια του το δίπλωμα και το τιμόνι…» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι χαροκαμένοι γονείς δε ζητούν καν την παραδειγματική φυλάκιση για τους δράστες των τροχαίων εγκλημάτων. Ζητούν όμως να σταματήσει και η κοροϊδία της ατιμωρησίας. Κατά μέσο όρο 6 με 8 χρόνια χρειάζονται για να τελεσιδικήσει μια σοβαρή υπόθεση και συνήθως καταλήγει σε μια ποινή φυλάκισης με τριετή αναστολή. «Υπάρχουν και άλλες προτάσεις, να υποχρεώνεται για παράδειγμα ο δράστης σε κοινωνική εργασία και μάλιστα σε χώρους όπου γίνεται αποκατάσταση τραυματιών για να έρχεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στα αποτελέσματα που παράγει η επικίνδυνη οδήγηση» είπε ο κ. Μιχελάκης. 

Τις σχετικές παρεμβάσεις στο νομικό αλλά και στο κοινωνικό πεδίο σκοπεύει να προωθήσει και στην Κρήτη ο Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» σε συνεργασία με όλους τους φορείς του νησιού που έχουν αρμοδιότητα γύρω από τα ζητήματα οδικής ασφάλειας. Επιπλέον, στόχος της δημιουργίας ξεχωριστού πυρήνα του συλλόγου στην Κρήτη, είναι η παροχή ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης, σε ομοιοπαθείς οικογένειες, στα μέλη των οποίων απευθύνθηκε κάλεσμα να βγουν στο φως, να μιλήσουν και να διεκδικήσουν αν όχι δικαίωση για τη δική τους απώλεια, τουλάχιστον τον περιορισμό των άδικων θανάτων στους δρόμους του νησιού. 

(Κεντρική φωτογραφία: Οι γονείς του Κώστα Κανιτάκη περιγράφουν την περιπέτειά τους μετά τον χαμό του παιδιού τους σε τροχαίο δυστύχημα. *Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 14.12.2016