ΧΑΝΙΑ: ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία για εργοδότες που δεν επέτρεψαν σε εργαζομένους τους να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις προχώρησε η διευθύντρια του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων. Σύμφωνα με την ίδια, σε μαθητές του σχολείου τους δεν επετράπη να αλλάξουν βάρδια ώστε να παραστούν στο εξεταστικό κέντρο πρωϊνές ώρες και κατόπιν να πάνε στην εργασία τους. Η ίδια τονίζει πως οι μαθητές δεν ζήτησαν καν άδεια, αλλά απλή αλλαγή βάρδιας ενώ το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό ούτε από τους συναδέλφους τους, που θα μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν.

Αναλυτικά στην ανάρτησή της η κ. Ευαγγελία Σαρρή, διευθύντρια του Εσπερινού ΓΕΛ έγραψε τα παρακάτω:

«Οι μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ. Χανίων κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπάθησαν όλη τη χρονιά να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές.

Μετά την δουλειά αν και κουρασμένοι παρακολούθησαν τα μαθήματα ενισχυτικής που έκαναν οι συνάδελφοι. Όμως σήμερα μόνο δύο συμμετείχαν στις εξετάσεις.

Δυστυχώς στους υπόλοιπους οι εργοδότες τους δεν τους επέτρεψαν να αλλάξουν βάρδια για να μπορέσουν να δώσουν. Προσοχή, αλλαγή βάρδιας όχι άδεια.

Να επισημάνω ότι την ίδια αρνητική στάση είχαν και οι συνάδελφοί τους. Μόνο ντροπή και οργή γι’ αυτή την κατάσταση.

Ούτε να σχολιάσω δεν μπορώ… Ντροπή!».

Η ίδια μιλώντας στον «Εφ.Συν.» τόνισε πως είναι κρίμα να χαθούν οι κόποι ανθρώπων που υπό δύσκολες συνθήκες προσπάθησαν για κάτι καλύτερο στη ζωή τους.

Πρόκειται για ενήλικους μαθητές, οι οποίοι προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όντας και εργαζόμενοι παρακολουθώντας το σχολείο τις απογευματινές ώρες ενώ όπως αναφέρει η ίδια συχνά είναι τα φαινόμενα που η ιδιαίτερη αυτή κατάσταση δεν γίνεται σεβαστή από τους εργοδότες τους, οι οποίοι συχνά τους αλλάζουν βάρδιες ή τους δυσκολεύουν από το να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Στέλιος Ζερβάκης τονίζει πως για το περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί το Υπουργείο Παιδείας και θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε οι συγκεκριμένοι μαθητές να καταφέρουν να δώσουν εξετάσεις (εφόσον βέβαια το επιθυμούν) μέσω των επαναληπτικών του Σεπτεμβρίου ή με άλλο τρόπο που θα βρεθεί ειδικά για την περίπτωσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» οι μαθητές που εμποδίστηκαν να δώσουν εξετάσεις είναι τρεις και οι επιχειρήσεις που τους εμπόδισαν από το να παραστούν στα εξεταστικά κέντρα υπάγονται στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού.

Ο  πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Γιάννης Μανωλικάκης εξέφρασε την οργή του για το περιστατικό τονίζοντας πως πρόκειται για μια ντροπιαστική κατάσταση για την πόλη και πως θα ενημερωθεί η Επιθεώρηση Εργασίας.

Ο ίδιος ενημέρωσε τη διευθύντρια του Εσπερινού ΓΕΛ πως το Εργατικό Κέντρο είναι διατεθειμένο από του χρόνου να οργανώσει ενημερωτικές συναντήσεις με τους εργαζόμενους μαθητές ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών τους και  να αποτρέπονται τέτοια φαινόμενα.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 08.06.2019