ΦΩΝΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Την ώρα που ο Αδωνις Γεωργιάδης υπερηφανεύεται για τα επτά νοσοκομεία που έκλεισε στην προηγούμενη θητεία του ως υπουργού Υγείας, οι γιατροί από τα Χανιά προειδοποιούν για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει η Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου.

Σε ανοιχτή δημόσια καταγγελία τους, οι γιατροί τονίζουν πως η εφημέρευση της Ψυχιατρικής Κλινικής είναι πλέον άκρως επικίνδυνη, καθώς υπάρχει μόνο ένας γιατρός που εφημερεύει επί 10 μέρες συνεχόμενα.

Αν και οι θέσεις που προβλέπονται από τον Οργανισμό του Νοσοκομείου για ειδικευμένους ψυχίατρους είναι επτά, στην κλινική υπηρετούν μόλις δύο και ο ένας εξ αυτών βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν, καθίσταται αδύνατη η λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων, καθώς ο ψυχίατρος που εφημερεύει κάθε μέρα έχει ταυτόχρονα την ευθύνη για νέα περιστατικά και εισαγγελικές παραγγελίες όπως και για την παρακολούθηση των νοσηλευόμενων της ψυχιατρικής κλινικής.

Ακόμα όμως και για τις εισαγγελικές παραγγελίες (δηλαδή τις παραπομπές για ακούσια εξέταση ασθενών που ο εισαγγελέας κρίνει ότι αποτελούν κίνδυνο είτε για τον εαυτό τους είτε για άλλους) ο κανονισμός ορίζει εξέταση από δύο διαφορετικούς ψυχιάτρους, κάτι που είναι αδύνατο υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Τελικά, σε σταθερή βάση νοσηλεύονται στην κλινική περίπου 18 άτομα, ενώ υπάρχουν 12-13 κρεβάτια.

«Αρνούμαστε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας», καταλήγουν στη διαμαρτυρία τους οι γιατροί, ζητώντας άμεση πρόσληψη νέων μόνιμων ειδικευμένων ψυχιάτρων, παροχή οικονομικών κινήτρων για νέες προσλήψεις, μείωση της πληρότητας της κλινικής και ασφαλείς εργασιακές συνθήκες. Αραγε ο Αδωνις ακούει ή θα δηλώσει και για αυτά υπερήφανος;

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 09.01.24