ΦΩΛΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου μετά την ανίχνευση 41 κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ ασθενών (που νοσηλεύονταν για άλλους λόγους), συνοδών αλλά και του υγειονομικού προσωπικού. Μεταξύ των θετικών κρουσμάτων καταγράφονται και περιστατικά γιατρών και νοσηλευτών που το προηγούμενο διάστημα είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ σε αυστηρή καραντίνα έχει τεθεί όλο το νοσηλευτικό ίδρυμα όπου πλέον γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος για την είσοδο όλων των πολιτών.

Όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Χαλκιαδάκης, το πρόβλημα φαίνεται να ξεκίνησε από συνοδούς ασθενών οι οποίοι εισέρχονταν στα τρία κτίρια από πλαϊνές πόρτες, ενώ συνολικά 19 ασθενείς έχουν μεταφερθεί στην κλινική Covid από άλλες κλινικές, μετά τη διαπίστωση ότι είναι και φορείς του κορονοϊού. Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς που έχουν εντοπιστεί θετικοί ενώ είχαν κάνει το εμβόλιο, ο κ. Χαλκιαδάκης τονίζει πως δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα και βρίσκονται ήδη για προληπτικούς λόγους σε καραντίνα.

Γιώργος Χαλκιαδάκης – Διοικητής ΠΑΓΝΗ

Συνολικά στο νοσοκομείο εντοπίστηκαν θετικοί 19 νοσηλευόμενοι ασθενείς, 11 συνοδοί, 5 γιατροί και 6 νοσηλευτές. Οι τέσσερις από τους πέντε γιατρούς και οι πέντε από τους έξι νοσηλευτές ήταν ήδη εμβολιασμένοι. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Παθολογική, τη Νευρολογική και την Ογκολογική Κλινική.

Προχειρότητα

Βασίλης-Κούδας-μέλος-ΔΣ-Σωματείου-Εργαζομένων-ΠΑΓΝΗ

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου πάντως κάνουν λόγο για προχειρότητα από την πλευρά της διοίκησης και για ελλιπείς ελέγχους. «Η μεγάλη διασπορά κρουσμάτων εντός του νοσοκομείου δείχνει ότι δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας για ασθενείς και εργαζόμενους» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Κούδας, ψυχίατρος και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ. «Συμφωνήσαμε με την απόφαση της διοίκησης για διενέργεια rapid tests σε όλους τους συνοδούς, όμως δεν είναι δυνατόν οι έλεγχοι αυτοί να γίνονται αφού κάποιος μπει στους χώρους του νοσοκομείου και έχει πιθανώς ήδη διασπείρει τον ιό», λέει ο ίδιος, ενώ ζητά μαζικά, επαναλαμβανόμενα ανά 15νθήμερο, τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και μη. «Είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσουμε τους συνοδούς. Οι συνοδοί δεν έρχονται χωρίς λόγο στο νοσοκομείο, αλλά για να βοηθήσουν τους ανθρώπους τους. Αν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό, θα χρειαζόταν πολύ λιγότερο η δική τους παρουσία» καταλήγει ο κ. Κούδας.

Από χθες πάντως στο νοσοκομείο ισχύουν πολύ αυστηρότερα μέτρα εισόδου, ενώ με απόφαση της διοίκησης μπήκαν λουκέτα σε όλες τις πλαϊνές πόρτες εισόδου. Επ’ αυτού το Σωματείο Εργαζομένων μιλά για επικίνδυνες αποφάσεις: «Δεν είναι δυνατόν ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα, με πάνω από 2.000 εργαζόμενους και εκατοντάδες ασθενείς και συνοδούς, να εξυπηρετείται από μία μόνο είσοδο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ τονίζεται πως πέρα από τα ζητήματα ασφαλείας (σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού), θα μεγαλώσει ο συνωστισμός στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών την 01.04.2021