ΦΟΝΙΚΑ ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Ενας νεκρός και 25 τραυματίες από τα 6 Ρίχτερ που χτύπησαν χθες το πρωί την περιοχή του Αρκαλοχωρίου και συντάραξαν όλη την Κρήτη. ● Σε σκηνές οι κάτοικοι, πάνω από 1.000 κτίρια ακατάλληλα. ● Φθορές σε σχολεία και συνεχείς μετασεισμοί.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου μετά τα φονικά 6 Ρίχτερ που χτύπησαν χθες στις 9.17 το πρωί την περιοχή. Ενας νεκρός και 25 τραυματίες είναι ο απολογισμός του χτυπήματος του Εγκέλαδου σε μια περιοχή που τους τελευταίους τρεις μήνες έχει εμφανίσει έντονη σεισμική ακολουθία. Από τους 25 τραυματίες οι πέντε παραμένουν νοσηλευόμενοι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου χωρίς ωστόσο να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους.

Νεκρός είναι ένας 62χρονος εργάτης, ο οποίος μαζί με τους γιους του είχε αναλάβει την ανακαίνιση του ιερού ναού του προφήτη Ηλία στον ομώνυμο λόφο, λίγο έξω από το Αρκαλοχώρι. Τραγική λεπτομέρεια είναι πως οι εργασίες στον ναό είχαν ξεκινήσει για να επισκευαστούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τους προηγούμενους σεισμούς.

Η εκκλησία του προφήτη Ηλία όπου έχασε τη ζωή του 62χρονος εργάτης και πως ήταν πριν από τον σεισμό

ΦΩΤ.: ΕΦ.ΣΥΝ./ΜΑΡΙΟΣ ΔΙΟΝΕΛΛΗΣ

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο άτυχος 62χρονος δεν πρόλαβε να βγει από την εκκλησία, η οποία έπεσε ολόκληρη και τον καταπλάκωσε. Πολλαπλά τραύματα επίσης φέρει ο γιος του, ο οποίος είναι ένας εκ των πέντε νοσηλευομένων και πρόλαβε να βγει από τον ναό την ώρα του σεισμού. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας ιερέας 58 ετών από το χωριό Αρχοντικό, ο οποίος νοσηλεύεται στη νευροχειρουργική κλινική εξαιτίας τραύματος στο κεφάλι. Οι περισσότεροι τραυματίες φέρουν ελαφρά τραύματα και αμυχές που προκλήθηκαν κατά κύριο λόγο κατά την προσπάθειά τους να βγουν από τα σπίτια ή τα καταστήματά τους.

Ακατάλληλα 1.000 σπίτια

Ο σεισμός σημειώθηκε την ώρα που οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν στις δουλειές τους. Το επίκεντρό του εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, μιας κωμόπολης 5.000 κατοίκων, περίπου στο κέντρο του νομού Ηρακλείου. Εγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλο τον νομό αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη, ακόμα και σε γειτονικά νησιά όπως η Σαντορίνη, η Κάσος και η Κάρπαθος. Το γεγονός ότι το επίκεντρο εντοπίζεται σε χερσαίο χώρο αλλά και σε πολύ μικρό εστιακό βάθος, περίπου 10 χλμ., συνέτεινε στο να προκληθούν οι σοβαρές ζημιές αλλά και ο πανικός μεταξύ των κατοίκων.

ΦΩΤ.: ΕΦ.ΣΥΝ./ΜΑΡΙΟΣ ΔΙΟΝΕΛΛΗΣ

Μια πρώτη εκτίμηση των τοπικών αρχών κάνει λόγο για περισσότερα από 1.000 σπίτια, τα οποία δεν μπορούν άμεσα να κατοικηθούν στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, ενώ στοίχημα αποτελεί η γρήγορη αποκατάσταση των πληγέντων. Επί τόπου στην περιοχή της καταστροφής έσπευσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος υποσχέθηκε την άμεση δημιουργία καταυλισμού με σκηνές που θα μπορούν σε πρώτη φάση να στεγάσουν 2.500 άτομα.

ΦΩΤ.: ΕΦ.ΣΥΝ./ΜΑΡΙΟΣ ΔΙΟΝΕΛΛΗΣ

Ωστόσο, από τις τοπικές κοινότητες της περιοχής εκφράστηκε ήδη η ανάγκη να δημιουργηθούν και μικρότεροι κατά τόπους καταυλισμοί, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να φιλοξενηθούν οι ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά που είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούν από τα χωριά όπου διαμένουν.

Ζημιές σε μαγαζιά, σχολεία

Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και σε καταστήματα στους κεντρικούς δρόμους του Αρκαλοχωρίου. Σπασμένα τζάμια, κατεστραμμένες βιτρίνες, προϊόντα και εμπορεύματα αλλά και πληγωμένα κτίρια των επιχειρήσεων άφησε πίσω του ο σεισμός των 6 Ρίχτερ. Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας οι καταστηματάρχες παρέμεναν στις επιχειρήσεις τους για τον φόβο επιδρομών στα εμπορεύματά τους, ενώ για τον σκοπό αυτό κλήθηκε στην περιοχή επιπλέον αστυνομική δύναμη.

ΦΩΤ.: ΕΦ.ΣΥΝ./ΜΑΡΙΟΣ ΔΙΟΝΕΛΛΗΣ

Ο Δήμος Μίνωα Πεδιάδας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κλειστά για προληπτικούς λόγους θα μείνουν σήμερα και αύριο όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον νομό όπως και οι παιδικοί σταθμοί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διευθυντών εκπαίδευσης, φθορές παρουσιάζονται σε περισσότερα από τα μισά σχολεία του Ηρακλείου, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στην περιοχή πέριξ του Αρκαλοχωρίου όπου υπάρχουν και κτίρια που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στατικότητας, όπως το 2ο Δημοτικό αλλά και το Γυμνάσιο της περιοχής.

Πλήρης λίστα με τα σχολεία όπου χρειάζονται παρεμβάσεις αναμένεται να καταρτιστεί τις επόμενες ημέρες μετά την αυτοψία των ειδικών συνεργείων. Για την ομαλή εξέλιξη της σχολικής χρονιάς θα εγκατασταθούν το συντομότερο κοντέινερ στις αυλές των σχολείων που θα κριθούν ακατάλληλα και όπου θα χρειαστεί να κάνουν μάθημα το επόμενο διάστημα οι μαθητές.

Συστάσεις προς τους κατοίκους να μην εισέρχονται σε παλιά κτίρια που έχουν εμφανή σημάδια καταπόνησης απηύθυνε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα κτίρια διαχωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: εκείνα που έχουν ανεγερθεί μέχρι το 1970 χωρίς τις προβλέψεις των νέων αντισεισμικών κανονισμών και εκείνα μετά το 1985, τα οποία πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές του νέου κανονισμού. Ωστόσο, και στις δυο κατηγορίες τα σπίτια δεν πρέπει να κατοικηθούν αν έχουν ζημιές στον σκελετό ή στην τοιχοποιία.

Συνεχείς μετασεισμοί

Την ανησυχία των κατοίκων επέτειναν οι συνεχείς μετασεισμοί που σημειώνονταν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γεωδυναμικού ινστιτούτου, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είχαν σημειωθεί περισσότεροι από 50 μετασεισμοί με τουλάχιστον πέντε από αυτούς να είναι πάνω από 4 Ρίχτερ.

ΦΩΤ.: ΕΦ.ΣΥΝ./ΜΑΡΙΟΣ ΔΙΟΝΕΛΛΗΣ

Τους τελευταίους τρεις μήνες η ίδια περιοχή έχει έντονη σεισμική ακολουθία με σεισμούς από 3,5 μέχρι και 4,8 Ρίχτερ, ενώ είχαν υπάρξει προειδοποιήσεις των ειδικών προς τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα παλιά ετοιμόρροπα κτίρια. «Περιμέναμε σεισμό κοντά στα 5 Ρίχτερ, αλλά η δόνηση αυτού του μεγέθους ήταν μη αναμενόμενη» ανέφερε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.


Καθόμουνα στο σπίτι με το μωρό όταν ένιωσα το πρώτο τράνταγμα. Το πήρα κατευθείαν στην αγκαλιά μου και προσπάθησα να βγω έξω, ωστόσο το κούνημα ήταν τόσο δυνατό που μετακινήθηκε ένα έπιπλο και μου έφραξε την πόρτα. Ο πανικός μου ήταν μεγάλος και ευτυχώς με τη βοήθεια κάποιων ανθρώπων που έφτασαν γρήγορα καταφέραμε να βγούμε από το σπίτι. Δεν πρόκειται να μπούμε σήμερα στα σπίτια μας ούτε και τις επόμενες ημέρες γιατί φοβόμαστε πάρα πολύ» λέει στην «Εφ.Συν.» η Αρετή Μανιαδάκη, κάτοικος του χωριού Αρχοντικό που χτυπήθηκε σοβαρά από τον σεισμό.

Τις στιγμές τρόμου που έζησε περιγράφει στην «Εφ.Συν.» και η κόρη του 58χρονου ιερέα που νοσηλεύεται τραυματισμένος στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο: «Επεσε ένα ντουβάρι και χτύπησε τον πατέρα μου στο κεφάλι. Πήγε κοντά του η μητέρα μου να τον βοηθήσει και τους είδα και τους δυο μέσα στα αίματα. Εγώ αρχικά εγκλωβίστηκα μέσα στο δωμάτιό μου όταν μια ντουλάπα έπεσε πάνω στο κρεβάτι μου και με καταπλάκωσε. Αρχισα να φωνάζω βοήθεια και μόνο αφού πέρασε ο σεισμός ήρθαν να με απεγκλωβίσουν. Ο πατέρας μου χτύπησε σοβαρά, μεταφέρθηκε αρχικά στο κέντρο υγείας και στη συνέχεια στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Ηταν απίστευτος ο τρόμος που ζήσαμε», λέει η Γεωργία Φασουλέτου από το Αρχοντικό.

Είμαι 67 χρόνων και δεν έχω ξαναζήσει τέτοιο πράγμα. Κλαίω από το πρωί. Είδα τα σπίτια του χωριού να καταστρέφονται και κάνοντας βόλτα βλέπω μια τεράστια καταστροφή. Δεν ξέρουμε πού θα κοιμηθούμε σήμερα (σ.σ. χτες), το σπίτι μου έχει πολύ σοβαρές ζημιές και φοβάμαι να μπω μέσα», λέει στην «Εφ.Συν.» η κυρία Μαρίνα Μανωλαράκη από το χωριό Γαλατάς λίγο έξω από το Αρκαλοχώρι.

Υπάρχει μια παλιά συνοικία στο χωριό Γαλατάς που έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Χρειάζεται άμεσα να αναλάβει δράση η πολιτεία, δεν πρόκειται μόνο για εγκαταλελειμμένα σπίτια, αλλά και σπίτια όπου έμεναν άνθρωποι μέχρι την ώρα του σεισμού και που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ξαναμπούν στο σπίτι τους. Τρομάξαμε πάρα πολύ, ήταν ο δυνατότερος σεισμός που έχω ζήσει στη ζωή μου και περιμένουμε και από τους σεισμολόγους να μας πουν κάτι αξιόπιστο για το πώς θα συνεχίσουμε να ζούμε στην περιοχή μας», μας λέει η Ιφιγένεια Καραζιώτου, κάτοικος του Γαλατά Πεδιάδας.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 28.09.2021