ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΙΕΡΕΣ ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ως νέος «παίκτης» στην υπόθεση παραγωγής ενέργειας στην Κρήτη εισέρχεται η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, με έδρα τα Χανιά, η οποία σχεδιάζει τη σύσταση εταιρείας λαϊκής βάσης για την εκμετάλλευση των «πράσινων» παραγωγικών πηγών του νησιού.

Το σχέδιο εισέρχεται πλέον στην τελική του φάση, καθώς σήμερα πραγματοποιείται η τελευταία προγραμματισμένη ανοιχτή διαβούλευση στην Κάνδανο και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η ιδρυτική συνέλευση της εταιρείας στα Χανιά.

Η πρωτοβουλία της Ορθόδοξης Ακαδημίας έχει συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις από το μαχητικό Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, καθώς θεωρεί πως πρόκειται για ακόμα μία συγκαλυμμένη προσπάθεια επέλασης ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος του περιβάλλοντος, του δημόσιου χώρου και των άλλων παραγωγικών τομέων του νησιού.

Απαντώντας στις κατηγορίες ο γενικός διευθυντής της ΟΑΚ Κωνσταντίνος Ζορμπάς δηλώνει στην «Εφ.Συν.» πως στους βασικούς σκοπούς της νέας εταιρείας δεν θα περιλαμβάνεται η διεκδίκηση νέων αδειών για εγκατάσταση αιολικών πάρκων ή άλλων μονάδων παραγωγής ενέργειας.

«Δεν είναι στις προθέσεις μας να επικεντρωθούμε μόνο στα αιολικά, υπάρχουν πολλές άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, ακόμα και μονάδες παραγωγής pellet, στις οποίες η τοπική κοινωνία μπορεί να εμπλακεί ενεργά, αντί να αφήσουμε τις ξένες εταιρείες να κάνουν κουμάντο στον τομέα αυτόν», δηλώνει ο ίδιος.

Κοινό μυστικό πάντως στα Χανιά είναι η πρόθεση της γαλλικής εταιρείας EDF να αποσυρθεί από τη διαχείριση των τριών ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί στο Αποπηγάδι και έχουν συναντήσει σφοδρότατες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.

Ο κ. Ζορμπάς αναφέρει στην «Εφ.Συν.» πως πρώτη κίνηση της εταιρείας λαϊκής βάσης που θα δημιουργηθεί θα είναι να αγοράσει κάποια από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις (σ.σ. προφανώς αυτή της EDF) και να έχει τα πρώτα κερδοφόρα αποτελέσματα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

«Οι ορέξεις δεν σταματάνε ποτέ»

«Πρόκειται για το ίδιο έργο που είδαμε παλαιότερα και με αντίστοιχη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης. Ολες αυτές οι ιδέες φέρνουν από το παράθυρο και πάλι τα σχέδια για επέλαση στις βουνοκορφές του νησιού», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κωστής Πετράκης, μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ από τα Χανιά.

«Σήμερα λένε πως δεν θέλουν καινούργιες άδειες, ωστόσο ήδη αυτές που έχουν εκδοθεί από τη ΡΑΕ σαρώνουν όλο το νησί, φτάνοντας μέχρι και τα 6.000 μεγαβάτ. Κάθε εταιρεία έχει σκοπό το κέρδος και οι ορέξεις δεν σταματάνε ποτέ», συμπληρώνει ο ίδιος, προαναγγέλλοντας τις αντιδράσεις που πρόκειται να συναντήσει σε όλες τις φάσεις υλοποίησής του και το νέο εγχείρημα, έστω κι αν έχει «ιερό» περίβλημα.

Η εμπειρία πάντως από τα συνεταιριστικά σχήματα του νησιού είναι μάλλον αρνητική, αφού σε μεγάλο βαθμό είτε απέτυχαν είτε κατέληξαν σε χέρια ιδιωτών, όπως η ΑΝΕΚ και οι Μινωικές.

«Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός», παραδέχεται ο κ. Ζορμπάς, «γι’ αυτό και στο καταστατικό θα προβλέπεται πως κανένας δεν θα μπορεί να αγοράσει παραπάνω από έξι συνεταιριστικές μερίδες της νέας εταιρείας, ενώ με τους νομικούς μας θα φροντίσουμε να μπουν και άλλες ασφαλιστικές δικλίδες». Ο ίδιος αποδίδει τις αντιδράσεις σε πολιτικά κίνητρα και σκοπιμότητες.

Το όλο θέμα, πάντως, ανακινείται και υπό τη σκιά της συζήτησης για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα σχέδια που έρχονται τελευταία στο φως ακόμα και για δύο καλώδια, ένα προς την Αττική και ένα προς την Πελοπόννησο.

Το καλώδιο είναι ο δούρειος ίππος όλης της υπόθεσης, καθώς μετά κανένας σχεδιασμός δεν θα μπορεί να συγκρατήσει τις ορέξεις των επενδυτών κάθε είδους, ιδιωτικού ή συνεταιριστικού χαρακτήρα, τονίζει το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των ΒΑΠΕ.

Ποια είναι

Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης είναι κοινωφελές ίδρυμα και λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Τα εγκαίνιά της έγιναν εν μέσω δικτατορίας το 1968 και έχει ευθεία αναφορά στην Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, ενώ βρίσκεται και υπό την πνευματική προστασία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Οπως πρόσφατα ανακοινώθηκε, τον Ιούνιο θα φιλοξενήσει την πρώτη μετά το σχίσμα μεγάλη σύνοδο των Ορθόδοξων Εκκλησιών όλου του κόσμου.

Διοικείται από 10μελές διοικητικό συμβούλιο του οποίου πρόεδρος είναι ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, ενώ συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αλλά και ο Χανιώτης προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο γενικός διευθυντής της ΟΑΚ, Κωνσταντίνος Ζορμπάς, στο βήμα πρόσφατης εκδήλωσης για το σχέδιο εταιρείας λαϊκής βάσης για την Ενέργεια).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 03.02.2016