ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ «ΑΝΤΙΟ» ΣΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στην τελευταία του κατοικία, συνοδευόμενος από γονείς, συγγενείς, φίλους και απλούς πολίτες, Κρητικούς κάθε γωνιάς της μεγαλονήσου, οδηγήθηκε ο 20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης, στο κοιμητήρι του χωριού Σελλί, τόπο καταγωγής του πατέρα του, στο Ρέθυμνο.

Το χωριό πλημμύρισε κόσμο από νωρίς. Περίμεναν όλοι να αποχαιρετήσουν το παλικάρι, που είχε τραγικό και άδοξο τέλος. Νέοι, κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα και φορώντας λευκές κορδέλες είπαν αντίο στον σπουδαστή, που αγνοούνταν 38 μέρες και βρέθηκε νεκρός στα λασπόνερα 800 μέτρα από τη Γαλοκτοκομική Σχολή όπου φοιτούσε στα Γιάννενα.

Παρόντες στην εξόδιο ακολουθία ήταν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Ρεθύμνης Σταύρος Αρναουτάκης, η περιφερειάρχης Μαίρη Λιόνη και ο βουλευτής της Ν.Δ,. Κωστής Χατζηδάκης. Στεφάνι έστειλε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς.

Στο χωριό του Βαγγέλη Γιακουμάκη τα λόγια είναι μετρημένα, μα στις λίγες κουβέντες τους οι κάτοικοι ζητούν να αποδοθούν άμεσα ευθύνες. «Να πάνε στη μάνα αυτού του παιδιού και να ζητήσουν τουλάχιστον μια συγγνώμη», λέει στην «Εφ.Συν.» ιδιοκτήτρια καταστήματος πολύ κοντά στο σπίτι της οικογένειας Γιακουμάκη.

«Να τιμήσουν έστω και τώρα τα παντελόνια που φοράνε και να αποδείξουν έτσι τον ανδρισμό τους», συμπληρώνει η ίδια, ενώ ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Γιώργος Κολυβάκης μιλά για μια τραγωδία, στην οποία χρειάζεται να δοθούν άμεσα απαντήσεις.

Ηδη στην Κρήτη διοργανώνονται εκδηλώσεις από εκπαιδευτικούς και μαθητές σε μια προσπάθεια να ανοίξει η συζήτηση για τον σχολικό εκφοβισμό.

Σε ένδειξη πένθους θα μείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες της περιοχής.

Τρισάγιο από τους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής

Καθηγητές και οι σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων τέλεσαν το πρωί τρισάγιο στη μνήμη του 20χρονου φοιτητή, μέσα σε βαρύ κλίμα, στον Ιερό Ναό Αγίας Άννας στην Ανατολή.

Αμέσως μετά, όλοι οι σπουδαστές κατευθύνθηκαν στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο Βαγγέλης Γιακουμάκης για να ανάψουν ένα κερί και να αφήσουν λίγα λουλούδια στον τόπο όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Η σημαία στη Γαλακτοκομική Σχολή κυματίζει μεσίστια, ενώ οι λιγοστοί σπουδαστές που δέχτηκαν να συνομιλήσουν με δημοσιογράφους είπαν ότι ελπίζουν πως η Δικαιοσύνη και η αστυνομική έρευνα θα κρίνει εάν υπάρχουν ευθύνες.

Ανάμεσα στους σπουδαστές που πήγαν στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ήταν και οι Κρητικοί που έχουν στοχοποιηθεί για την υπόθεση.

Όταν ρωτήθηκαν εάν θα ήθελαν κάτι να πουν, απάντησαν πως πενθούν, πως εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του άτυχου 20χρονου και ότι πήγαν για να αφήσουν ένα λουλούδι.

(*ΕUROKINISSI)

Συγκέντρωση το βράδυ στα Γιάννενα

Οι σημαίες στα σχολεία των Ιωαννίνων πνέουνσήμερα μεσίστιες, ενώοι δάσκαλοι μίλησανστους μαθητές για την ενδοσχολική βία.

Παράλληλα, στην πόλη διοργανώνεται το βράδυ μπροστά από το δημαρχείο συγκέντρωση ενάντια στα φαινόμενα εκφοβισμού, στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, από τον Δήμο Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου.

«Αν κάτι μοιάζει “φωτεινό” σε αυτήν τη “σκοτεινή” υπόθεση, είναι πως ως κοινωνία “μιλήσαμε” όλοι μας, για πρώτη φορά με τέτοια ένταση, για το υπαρκτό πλέον φαινόμενο της “ενδοσχολικής βίας”, του “εκφοβισμού”, του “bullying”. Οποιο όνομα και αν του δίνουμε, το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με τη σιωπή, γιατί η σιωπή είναι αυτή που το συντηρεί. Ο Βαγγέλης μάς έκανε να σκεφτούμε και να “μιλήσουμε”. Ας μη σταματήσουμε εδώ», αναφέρεται στο κάλεσμα του δήμου.

(*ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ)

Πρώτες εκτιμήσεις

Το ερώτημα που τώρα ακούγεται πολύ πιο δυνατά σε σχέση με όλο το διάστημα που ακολούθησε την εξαφάνισή του στις 6 Φεβρουαρίου, είναι πώς είναι δυνατόν να χάθηκε ένα παιδί, δεχόμενο τον εκφοβισμό και τη βία συμμαθητών του; Πώς δεν μπόρεσε κανείς να το προστατεύσει; Το ερώτημα δίνει νέα τροπή και στην αστυνομική έρευνα, που έχει να αντιμετωπίσει την απώλεια μιας ζωής.

Από την πλευρά των ερευνών, ανακοινώσεις μετά τη νεκροψία–νεκροτομή δεν έγιναν, αν και αναμένονταν. Στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα κάνουν λόγο για «αιμορροϊκό σοκ από τραύμα στο δεξιό επικάρπιο». Σε συνδυασμό με το μαχαίρι που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στο σώμα, καθώς και με την απουσία άλλων ευρημάτων που θα έδειχναν μία άλλη κατεύθυνση, οδηγούν σε μία πρώτη εκτίμηση για αυτοχειρία.

Για τον χρόνο του θανάτου, επίσης, εκτιμάται ότι συμβαδίζει με τον χρόνο εξαφάνισης του 20χρονου. Μένει όμως να γίνουν και επίσημες ανακοινώσεις, που να δίνουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Η Αστυνομία περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις DNA στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποίησαν ότι το πτώμα ανήκει στον Βαγγέλη Γιακουμάκη. Από τη μεριά της η οικογένεια ανέθεσε σε δικηγόρο να παρακολουθεί την έρευνα.

Εμετικά σχόλια για τον Βαγγέλη σε ιστοσελίδα

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν τα υβριστικά σχόλια σε ιστοσελίδα στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, οι δράστες των οποίων θα κληθούν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας άσκησε χθες ποινική δίωξη κατά των διαχειριστών της ιστοσελίδας, στην οποία δημοσιεύτηκαν τα απαράδεκτα υβριστικά σχόλια.

Κατηγορούνται για δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω Διαδικτύου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Η δικογραφία εστάλη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με την εντολή να εντοπιστούν το συντομότερο δυνατό οι δράστες, ώστε να κληθούν να λογοδοτήσουν για την απαράδεκτη πράξη τους.

Συμπληρωματική δίωξη για την υπόθεση

Συμπληρωματική ποινική δίωξη, με την επιβαρυντική περίσταση του αντιρατσιστικού νόμου, άσκησε σήμερα (17/3)η Εισαγγελία σε βάρος των υπευθύνων της ιστοσελίδας, στην οποία αναρτήθηκαν υβριστικά σχόλια για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Η συμπληρωματική δίωξη αφορά το αδίκημα της πρόκλησης σε εκτέλεση κακουργήματος ή πλημμελήματος που τελείται από μίσος.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της, η Εισαγγελία ενημερώνει ότι έδωσε εντολή στις εταιρίες GOOGLE INC και TWITTER «να παράσχουν άμεσα όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ανεύρεση των ηλεκτρονικών ιχνών των υπαιτίων, υπερβαίνοντας κάθε τυπολατρική προσέγγιση της υπόθεσης που ενδεχομένως θα οδηγήσει όχι μόνο σε προσκόμματα στη διαλεύκανσή της αλλά και σε παρόμοιες βιαιοπραγίες και εκδηλώσεις μίσους».

(Κεντρική φωτογραφία: Η χώρα θρηνεί τον πρώτο νεκρό λόγω bullying. *EUROKINISSI).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 17.03.2015