ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΗΤΑΝ… ΜΕΓΑΛΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

H προκυμαία του ενετικού λιμανιού αποδείχτηκε μεγάλη για τις προσδοκίες των διοργανωτών, αν και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσε «εντός έδρας».

Δεν «βγήκε» το στοίχημα της ανοιχτής συγκέντρωσης στο ενετικό λιμάνι των Χανίων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας. Αν και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσε «εντός έδρας», εντούτοις η προκυμαία του ενετικού λιμανιού αποδείχτηκε μεγάλη για τις προσδοκίες των διοργανωτών.

Η συγκέντρωση του κόσμου ήταν πυκνή σε μια απόσταση περίπου 150 μέτρων από το Γιαλί Τζαμί, όπου είχε στηθεί η εξέδρα, μέχρι τη μικρή πλατεία Σιντριβανίου, ένα πλήθος που υπολογίζεται σε 1.500 άτομα βοηθούντων και των τουριστών που κατέγραφαν απορημένοι το θέαμα. Οι επιτελείς της Ν.Δ. είχαν στήσει ηχεία, πανό και φώτα έως τη μέση της προκυμαίας του λιμανιού, σε μία απόσταση ακόμη 200 μέτρων, εγκαταστάσεις όμως που έμειναν να περιμένουν τους οπαδούς του κόμματος.

Στην ομιλία του ο αρχηγός της Ν.Δ. έκανε συνεχείς αναφορές στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά και στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Μεταξύ άλλων υποσχέθηκε χαμηλότερη φορολογία για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες, στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα ασφάλειας των πολιτών υποσχόμενος περισσότερα περιπολικά και αλεξίσφαιρα γιλέκα για τους αστυνομικούς. Τόνισε πως οι εκλογές της 26ης Μαΐου θα αποτελέσουν το μεγάλο ξεκίνημα για την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στη χώρα και δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο, ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό τονίζοντας πως ενώ κάποιοι αρμενίζουν στα κότερα ο ίδιος μπορεί να περπατάει ανενόχλητος μεταξύ των πολιτών.

Η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου από το Ηράκλειο. Μπροστά στο ενετικό φρούριο του Κούλε ο αρχηγός της Ν.Δ. αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως δεν έχει καμία προσωπική αντιπαράθεση μαζί του. «Οσο εκείνος συνεχίζει να διχάζει, εγώ θα προσπαθώ να ενώνω και όσο εκείνος μιλάει για το παρελθόν, εγώ θα μιλώ για το μέλλον» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για τις δημοτικές εκλογές στο Ηράκλειο. Συγκεκριμένα, ενώ ρωτήθηκε για την υπονόμευση του εκλεγμένου με τη Ν.Δ. δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού από τη ΝΟΔΕ Ηρακλείου αλλά και για τη στήριξη στελεχών του στον Γιάννη Κουράκη, εκείνος απάντησε για τις περιφερειακές εκλογές, λέγοντας πως η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη για την Περιφέρεια Κρήτης.

Αλλαξε δρόμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στην Κρήτη φρόντισε να αποφύγει κακοτοπιές και δυσάρεστες συναντήσεις. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Ηρακλείου, ενώ περπάτησε στο κέντρο της πόλης απέφυγε να διέλθει από την πεζοδρομημένη λεωφόρο Δικαιοσύνης η οποία μόλις πριν από λίγες μέρες παραδόθηκε από τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, που πλέον χαρακτηρίζεται ως «αποτυχημένος» από την τοπική Νέα Δημοκρατία.

Με τον ίδιο τρόπο, πηγαίνοντας προς τη νότια Κρήτη, απέφυγε να περάσει και από τον νέο δρόμο της Μεσαράς, τον οποίο εγκαινίαζε την ίδια ώρα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης μετά από 13 χρόνια καθυστέρησης και παλινωδιών. Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη φρόντισε να μη συναντηθεί η πομπή των αυτοκινήτων με τον υπουργό Υποδομών, κάτι που πέτυχαν, έστω κι αν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ταλαιπωρήθηκε λίγο παραπάνω στις στροφές του παλιού δρόμου για να φτάσει στη νότια Κρήτη.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν απέφυγε εντελώς τις δυσάρεστες συναντήσεις. Διερχόμενος από την πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο όπου βρίσκονται τα κιόσκια των κομμάτων ενόψει των εκλογών, έγινε αποδέκτης συνθημάτων κατά των μνημονίων από μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τον ίδιο να επιλέγει να περάσει διακριτικά από την πίσω πλευρά του συγκεκριμένου περιπτέρου.

Στη νότια Κρήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Αγία Γαλήνη αλλά και το Σπήλι Ρεθύμνου λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη στην ίδια περιοχή του Αλέξη Τσίπρα. Σε δηλώσεις του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη υποστήριξης των ορεινών δήμων, υποσχόμενος ενισχύσεις για τις ορεινές και κτηνοτροφικές περιοχές εάν η Νέα Δημοκρατία βρεθεί στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε επίσης το Ρέθυμνο όπου είχε συνάντηση με τον μητροπολίτη Ευγένιο, αλλά και το χωριό Ασή Γωνιά στον νομό Χανίων, με τους κατοίκους του οποίου, όπως είπε, είχε ιδιαίτερους δεσμούς ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 20.05.2019