ΤΗΣ ΗΡΘΕ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με κακώσεις στα πλευρά και με διάσειση έφυγε από τη σχολική αίθουσα στο ΕΠΑΛ Βρυσών, στα Χανιά, μια αναπληρώτρια καθηγήτρια όταν, άγνωστο πώς, ξεκόλλησε από τη θέση του στον τοίχο ο πίνακας και την καταπλάκωσε. Η γυναίκα κατάφερε να απεγκλωβιστεί με τη βοήθεια των μαθητών και συναδέλφων της που έσπευσαν να τη βοηθήσουν, ενώ μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες χωρίς ευτυχώς να κινδυνέψει περισσότερο.

Αν και δεν έχει καταγραφεί άλλο περιστατικό τραυματισμού από πίνακα, εν τούτοις τα περιστατικά με τις προβληματικές υποδομές στα σχολεία μόνο ασυνήθιστα δεν είναι. Τώρα, στους σοβάδες, στις πόρτες και φυσικά στο τραγικό περιστατικό με τον θάνατο μαθητή στις Σέρρες από έκρηξη λέβητα προστίθενται και οι πίνακες που πέφτουν κυριολεκτικά στα κεφάλια τους.

Ιδιαίτερα στον νομό Χανίων το ζήτημα με τα γηρασμένα και επικίνδυνα σχολικά κτίρια είναι τεράστιο και κατά καιρούς έρχεται ξανά στην επικαιρότητα συνήθως με την αφορμή ατυχημάτων. Το γεγονός επισημαίνει η ΕΛΜΕ Χανίων σε ανακοίνωσή της ύστερα από τον τραυματισμό της καθηγήτριας, στηλιτεύοντας μάλιστα το γεγονός ότι ως αναπληρώτρια η καθηγήτρια δικαιούται μόλις 15 μέρες αναρρωτικής άδειας.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ αναφέρεται πως «η φράση “από τύχη δεν έγινε κάποιο ατύχημα” ακούγεται όλο και συχνότερα στα γραφεία των καθηγητών, αποτυπώνοντας την κατάρρευση των δημόσιων υποδομών και την απαξίωσή τους τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις δημοτικές αρχές, στην ευθύνη των οποίων έχει περιέλθει η βιωσιμότητα των σχολικών κτιρίων. Μόνο που καμιά φορά η τύχη δεν φτάνει για να μη γίνει το κακό».

Η ΕΛΜΕ Χανίων εκφράζει τη συμπαράστασή της στην εκπαιδευτικό, ενώ τονίζει πως οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι Β’ κατηγορίας, αφού δικαιούνται μόλις 15 μέρες αναρρωτική άδεια. «Να μην “πάμε κι όπου βγει” και στα σχολεία. Να μη θρηνήσουμε κάποιο θύμα για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι. Ασφαλή κτίρια και αξιοπρεπείς δομές για όλους, τώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 01.12.23