ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΑΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες στην περιοχή του Γεροποτάμου του δήμου Φαιστού για την ανεύρεση των τεσσάρων αγνοουμένων που χάθηκαν χθες στα ορμητικά νερά του ποταμού. Πρόκειται για μία γυναίκα 29 ετών, τον σύζυγό της 30 ετών, την αδελφή και τη μητέρα της, 21 και 58 χρόνων αντίστοιχα.

Οι τέσσερις είχαν παρευρεθεί σε γάμο συγγενικού τους προσώπου στην περιοχή της Μεσαράς από όπου και αποχώρησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όμως, όταν επιχείρησαν να διασχίσουν με το αυτοκίνητό τους το σημείο του επαρχιακού δρόμου που ήταν πλημμυρισμένο από τα νερά του Γεροποτάμου, φαίνεται ότι παρασύρθηκαν από αυτά.

«Ελάτε γρήγορα, πνιγόμαστε», έκανε έκκληση η 29χρονη στην Αστυνομία, με τον σύζυγό της να καλεί επίσης λίγο αργότερα από το κινητό του. Η Αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει το στίγμα των τηλεφώνων και έτσι ξεκίνησε άμεσα η επιχείρηση ανεύρεσής τους.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν πάνω από 50 άνδρες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ηρακλείου, της 3ης ΕΜΑΚ, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και πολλοί κάτοικοι που γνωρίζουν καλά την περιοχή.

Τις έρευνες συνέδραμαν ένα ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού, αλλά και drone της Πυροσβεστικής. Στην εκβολή του ποταμού στο Λιβυκό Πέλαγος, περίπου 15 χιλιόμετρα από το σημείο της εξαφάνισης, έγινε επιχείρηση με πλωτά μέσα όπου και βρέθηκαν εργαλεία, που προέρχονται πιθανώς από το αυτοκίνητο των αγνοουμένων.

Από το μεσημέρι και μετά, οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία του ποταμού, κοντά στο σημείο της εξαφάνισης, με τη συνδρομή χωματουργικών μηχανημάτων και τηλεσκοπικού γερανού. Ωστόσο, μέχρι τη δύση του ηλίου δεν είχε προκύψει κάποιο ίχνος του αυτοκινήτου ή των αγνοουμένων.

Οπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο περιφερειακός διοικητής Κρήτης της Πυροσβεστικής, Νίκος Λαγουδάκης, οι έρευνες δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι την ανεύρεση των τεσσάρων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Φαιστού, Γιώργο Αρμουτάκη, πρόκειται για ένα δύσβατο σημείο, λίγο έξω από την Καλυβιανή Μεσαράς. «Κατευθύναμε τις δυνάμεις διάσωσης σε σημεία και περάσματα όπου υπάρχει πρόσβαση στον ποταμό, ωστόσο, λόγω των συνεχών βροχών, υπάρχει πάρα πολύ νερό και το ποτάμι έχει φουσκώσει», δηλώνει ο κ. Αρμουτάκης στην «Εφ.Συν.».

Αποκλεισμένα χωριά

Εν τω μεταξύ, τεράστιες είναι οι καταστροφές που αφήνει πίσω του το κύμα κακοκαιρίας σε όλη την Κρήτη. Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στα Χανιά, με δεκάδες δρόμους να έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί από τη λάσπη, ενώ πολλά χωριά κυρίως στα ορεινά των Χανίων παραμένουν αποκλεισμένα, αφού έχουν αποκοπεί από το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Στην περιοχή βρέθηκε, το Σάββατο, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος έκανε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, ενώ, όπως μας λέει ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, το κόστος των ζημιών στις υποδομές ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Λόγω της κακοκαιρίας, οι δήμοι Καντάνου, Σελίνου και Αποκόρωνα του Νομού Χανίων έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που ξεκίνησαν από το βράδυ της Τετάρτης στη δυτική Κρήτη, μεταφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο στα κεντρικά και ανατολικά του νησιού.

Μάλιστα στις Γούβες Ηρακλείου μία γυναίκα 31 ετών κινδύνευσε, όταν εγκλωβίστηκε σε χείμαρρο με το αυτοκίνητό της και διασώθηκε με τη βοήθεια περαστικών.

Υφεση των καιρικών φαινομένων στην Κρήτη προβλέπουν από σήμερα οι μετεωρολόγοι, ωστόσο οι τοπικές αρχές συνιστούν προσοχή στις μετακινήσεις, ειδικά κοντά σε ρέματα και χείμαρρους που έχουν υπερχειλίσει λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών.

(Κεντρική φωτογραφία: Από τις έρευνες. *EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 18.02.2019