ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ποινές φυλάκισης 4 ετών επέβαλε το μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων στους δύο από τους τρεις κατηγορούμενους για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του γιατρού Δημήτρη Μακρέα το βράδυ της 25ης Μαρτίου στο κέντρο των Χανίων.

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της πρόκλησης σωματικών βλαβών, ενώ ένας ακόμα νεαρός αθωώθηκε αφού, αν και φέρεται να οδηγούσε το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες, εντούτοις δεν αναγνωρίστηκε από τον παθόντα. Σε έναν από τους δύο καταδικασθέντες επιβλήθηκε και ποινή 10 μηνών για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.», ο δικηγόρος του γιατρού Δημήτρης Φουράκης χαρακτήρισε ικανοποιητική την απόφαση του δικαστηρίου παρ’ ότι δεν έγινε δεκτό το αίτημα να μετατραπεί η κατηγορία σε βαριά σκοπούμενη βλάβη.

Σε σχέση με την πληρότητα της δικογραφίας, και ειδικά ως προς την ένταξη του επίμαχου βίντεο από κάμερα καταστήματος που δείχνει τη στιγμή της επίθεσης, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να γίνει δεκτό από το δικαστήριο ως αποδεικτικό στοιχείο. Ωστόσο το δικαστήριο εντόπισε τυπικό κώλυμα καθώς η κάμερα ασφαλείας δεν είχε τοποθετηθεί στο κατάστημα με έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Οπως αποφάσισε το δικαστήριο, η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη και η ποινή δεν θα εκτελεστεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Πάντως ενδεικτικό της σοβαρότητας της απόφασης είναι ότι η ποινή δεν είναι εξαγοράσιμη, ενώ για να δοθεί αναστολή τέθηκε όρος στους δύο καταδικασθέντες να καταβάλουν μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ ο καθένας. Οι τρεις κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο καθώς είχαν εξουσιοδοτήσει τους συνηγόρους τους.

Με το άκουσμα της απόφασης ο ίδιος ο γιατρός ξέσπασε σε λυγμούς στην αίθουσα του δικαστηρίου, μιλώντας για ηθική δικαίωση, και χαρακτήρισε την απόφαση μήνυμα έναντι μιας ομάδας περίπου 40 ατόμων που δρουν στα Χανιά στα όρια του ποινικού νόμου και ρίχνουν βαριά σκιά στην πόλη.

Ο προπηλακισμός

Νωρίτερα ο ίδιος είχε περιγράψει στο δικαστήριο τα γεγονότα της 25ης Μαρτίου, με την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκε από πίσω και ενώ βάδιζε στην οδό Δασκαλογιάννη μαζί με τη σύζυγό του. Νωρίτερα είχε προηγηθεί επεισόδιο προπηλακισμού μεταναστών από τους ίδιους δράστες, γεγονός που αποδίδει σαφή ρατσιστικά χαρακτηριστικά στην επίθεση καθώς ο 32χρονος προσφέρει ιατρική φροντίδα σε οικονομικούς μετανάστες.

Στο πλευρό του 32χρονου γιατρού βρέθηκαν χθες δεκάδες πολίτες από τα Χανιά, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε έξω από τα δικαστήρια, ενώ την επίθεση εις βάρος του έχουν καταδικάσει με ανακοινώσεις τους οι μαζικοί φορείς της πόλης.

(Κεντρική φωτογραφία: Ένοχοι για πρόκληση σωματικών βλαβών κρίθηκαν οι δύο από τους τρεις νεαρούς που επιτέθηκαν απρόκλητα στον γιατρό Δημήτρη Μακρέα).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 03.04.2015