ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ… ΝΕΦΡΟΛΟΓΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κινητοποιήσεις σήμερα στο νοσοκομείο για την ανήκουστη εντολή της διοίκησης να κάνουν εφημερίες στα ΤΕΠ γιατροί όλων των ειδικοτήτων. ● Για υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών κάνουν λόγο οι υγειονομικοί. ● Μαζικό συλλαλητήριο για το «Βενιζέλειο» έγινε την Τετάρτη στο Ηράκλειο.

Γαϊτανάκι αντιδράσεων έχει προκληθεί στον χώρο της δημόσιας υγείας στην Κρήτη μετά τις άσφαιρες παρεμβάσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ενώ συνεχίζεται καθημερινά η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες αλλά και η εξουθένωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Μετά την πρωτοφανή συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τετάρτης για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο στο Ηράκλειο, σειρά παίρνουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ρεθύμνου που σήμερα πραγματοποιούν στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 10 το πρωί.

Αφορμή είναι η εντολή της διοίκησης του νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ για εφημερίες γιατρών όλων των ειδικοτήτων στον Τομέα Επειγόντων, ακόμα και χωρίς να υπάρχει ειδικευόμενος ή έστω ένας έμπειρος αγροτικός ιατρός. Με αυτόν τον τρόπο όλη η κύρια ευθύνη των ΤΕΠ πέφτει πάνω σε γιατρούς όπως νεφρολόγοι, γαστρεντερολόγοι κ.λπ., που προφανώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλα τα περιστατικά, ενώ θα πρέπει να εγκαταλείπουν τις κλινικές τους στις οποίες ήδη υπάρχει μεγάλος φόρτος.

Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί, αν εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό θα προκαλέσει μεγάλο κύμα φυγής γιατρών, με απειλή για τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία κρίσιμων τμημάτων του νοσοκομείου. «Από τις εφημερίες στην Covid κλινική όλων των ειδικοτήτων του παθολογικού τομέα στις οποίες συνεισφέραμε, στη συνέχεια εξαναγκαστήκαμε σε διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών, χωρίς να είναι πάλι συναφές με την εκάστοτε ειδικότητά μας, και τώρα σε εφημερίες τομέα στο ΤΕΠ» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Σαριδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Ρεθύμνου.

Λύση οι προσλήψεις

Ο ίδιος επισημαίνει πως «κάθε υποχώρησή μας διαχρονικά στην ουσία υποβαθμίζει όλο και περισσότερο την εργασία μας και την ποιότητα υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς, μονιμοποιείται και αφήνει περιθώρια για περαιτέρω υποβάθμιση, καθιστώντας σταδιακά τον ιδιωτικό τομέα ως μόνη διέξοδο για τους ασθενείς».

«Υποβαθμίζουν όλο και περισσότερο την εργασία μας και την ποιότητα των υπηρεσιών, καθιστώντας σταδιακά τον ιδιωτικό τομέα ως μόνη διέξοδο για τους ασθενείς» τονίζει ο πρόεδρος των γιατρών του νομού Γιάννης Σαριδάκης

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου καταγγέλλουν πως στην ουσία μεθοδεύεται η υποβάθμιση του νοσοκομείου με μετατροπή του σε διαμετακομιστικό κέντρο – Κέντρο Υγείας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, που ήδη ανθεί όχι μόνο στις μεγαλουπόλεις αλλά και στην περιφέρεια.

Η συγκεκριμένη εντολή για τις εφημερίες στα ΤΕΠ έρχεται έπειτα από συνεχή υποβάθμιση καθώς ήδη η Παθολογική Κλινική «λειτουργεί» με έναν μόνιμο γιατρό, τα τακτικά χειρουργεία είναι ελάχιστα, ενώ σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου, γεγονός που συνεπάγεται συνεχείς μετακινήσεις των πολιτών σε άλλα νοσοκομεία που διαθέτουν τις αντίστοιχες ειδικότητες.

Μόνη λύση είναι οι κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με ειδικά κίνητρα τόσο στο ΤΕΠ όσο και σε όλα τα τμήματα πρώτης γραμμής του νοσοκομείου τα οποία είναι υποστελεχωμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Λαοθάλασσα

Την Τετάρτη στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών, με χιλιάδες ανθρώπους να δίνουν το «παρών» μπροστά στην πύλη του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στην Κνωσό, συμπαραστεκόμενοι στα αιτήματα των υγειονομικών που ένα 24ωρο νωρίτερα είχαν δεχτεί την κοροϊδία του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Οι τραγικές ελλείψεις και τα κλειστά χειρουργεία αντιμετωπίστηκαν με την υπόσχεση πρόσληψης αναισθησιολόγων με μπλοκάκια και χωρίς δεσμεύσεις για κίνητρα ώστε να υπάρξουν μόνιμες και επαρκείς προσλήψεις. Μετά τη συγκέντρωση στο «Βενιζέλειο» ακολούθησε πορεία προς το κέντρο της πόλης (περίπου 5 χλμ.) στην οποία συνέρρεε πλήθος κόσμου κατά τη διαδρομή, ενώ συναντήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί εκεί. Τελικά ο χώρος γέμισε ασφυκτικά, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν θα γίνει ανεκτή η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 20.10.23