ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΥΟ ΚΟΣΜΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε αντιπαράθεση φιλοσοφιών για τη διοίκηση του δήμου εξελίσσεται η αναμέτρηση του δεύτερου γύρου στο Ηράκλειο.

Ο Γιάννης Κουράκης, που ήρθε πρώτος με 36,7%, και ο νυν δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, που κατετάγη δεύτερος με 24,1%, αντιπροσωπεύουν δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους για τον τέταρτο δήμο της χώρας.

Ο πρώτος, στέλεχος του βαθέος ΠΑΣΟΚ, ενταγμένος στην πάλαι ποτέ «ομάδα Βενιζέλου», πρώην γ.γ. Αθλητισμού και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, διατέλεσε επί 12 χρόνια δήμαρχος, από το 2002 έως το 2014.

Οι θητείες του συνέπεσαν με την περίοδο των παχιών αγελάδων αλλά και των ολυμπιακών έργων (όπως η αναμόρφωση της παραλιακής λεωφόρου και του βορείου μετώπου της πόλης) τα οποία του πιστώθηκαν σε επίπεδο εντυπώσεων, έστω και αν δεν τα σχεδίασε ο ίδιος.

Τα ίδια έργα επικαλείται και σήμερα ως δείγμα αποτελεσματικότητας έναντι της παρούσας δημοτικής αρχής, τομέα στον οποίο, όντως, σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις.

Γιάννης Κουράκης *EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ωστόσο, η περίοδος Κουράκη συνέπεσε και με σοβαρές καταγγελίες για την ανεξέλεγκτη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, για την υποβάθμιση της ζωής των πολιτών στο κέντρο της πόλης (ηχορύπανση, έλλειψη ελέγχου των νυχτερινών καταστημάτων κ.λπ.).

Μνημειώδης υπήρξε η κόντρα του με τον αποθανόντα πρώην δήμαρχο Μανώλη Καρέλλη για το θέμα της διαπλοκής των οικογενειακών συμφερόντων του κ. Κουράκη με τον χώρο των καταστημάτων εστίασης, για τα οποία ο θανών τον κατηγορούσε ότι είχε ταυτόχρονα τον ρόλο του ελεγκτή και του ελεγχόμενου.

Σήμερα, μετά την ήττα του 2014 και παρά τις πολλές απουσίες του από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, επανέρχεται στη διεκδίκηση του δήμου στηριζόμενος επίσημα από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλά και από το περιβάλλον του γραμματέα της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Σεβαστό πρόσωπο

Από την άλλη πλευρά, ο Βασίλης Λαμπρινός είναι πρόσωπο σεβαστό στην πόλη, εγνωσμένου κύρους και ήθους.

Εκπρόσωπος του παλαιού αστικού Ηρακλείου, για χρόνια πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και άνθρωπος χαμηλών τόνων.

Αυτό το τελευταίο τού κόστισε πολύ επικοινωνιακά καθώς πολλές φορές εκλήφθηκε ως αδυναμία η μη αντίδρασή του τόσο στις συνεχείς επιθέσεις (κάποιες με χτυπήματα κάτω από τη μέση) που δέχτηκε από τα μίντια που στηρίζουν τον Γιάννη Κουράκη όσο και στους διαγκωνισμούς δελφίνων εντός της παράταξής του.

Στα τεχνικά έργα υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ ανασταλτικό ρόλο έπαιξαν οι συνεχείς αλλαγές στον νόμο 4412 περί δημοσίων συμβάσεων, κάτι που φυσικά αντιμετώπισαν όλοι οι δήμοι την τελευταία πενταετία.

Στον τομέα του πολιτισμού η σύγκριση είναι συντριπτική υπέρ της σημερινής διοίκησης με δύο σημαντικά φεστιβάλ, το «Τέχνη καθ’ οδόν» και το «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» για τα οποία την ευθύνη φέρει η αρμόδια αντιδήμαρχος Αριστέα Πλεύρη (κόρη του εξορισθέντος βουλευτή της Ενωσης Κέντρου Τηλέμαχου Πλεύρη), η οποία έφερε νέο αέρα σε μια πόλη που τα προηγούμενα χρόνια είχε να επιδείξει κυρίως μεγάλες συναυλίες με σταρ τύπου… Φουρέιρα.

Ο Β. Λαμπρινός, αν και συντηρητικών καταβολών, βρέθηκε πολύ γρήγορα απέναντι στους μηχανισμούς της Ν.Δ., η οποία τον είχε στηρίξει στις περασμένες εκλογές.

Η στάση του στο θέμα του προσφυγικού ενάντια στον ξενοφοβικό λόγο της Ν.Δ., η παραχώρηση του δημοτικού ιατρείου για τη δημιουργία ΤΟΜΥ στην πόλη, αλλά και η διαμάχη του με τη Ν.Δ. για την παραχώρηση μεγάλου δρόμου προς τιμήν του αποβιώσαντος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον μετέτρεψαν σε «κόκκινο πανί» για την Πειραιώς, που μέσα από μια συνοπτική διαδικασία αξιολόγησης τον χαρακτήρισε «αποτυχημένο».

Ο Β. Λαμπρινός ποντάρει στον περιορισμό της αποχής, που θα του δώσει τη δυνατότητα να καλύψει τη διαφορά με τον πρώτο.

Ηδη εκφράστηκε με σαφήνεια κατά του κ. Κουράκη ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης (4,25%), ενώ ο νυν δήμαρχος υπολογίζει και στη στήριξη των ψηφοφόρων από τις παρατάξεις του Γιώργου Σισαμάκη (8,7%) και του Ηλία Λυγερού (12,1%) για να επαναλάβει την ανατροπή του 2014.

Αντίθετα, ο Γιάννης Κουράκης ελπίζει πως δεν θα επαναληφθεί το σενάριο του 2014, όταν μεγάλο μέρος των δικών του ψηφοφόρων δεν πήγε καν στις κάλπες και έχασε περίπου 4.000 ψήφους μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο Βασίλης Λαμπρινός είναι πρόσωπο σεβαστό στην πόλη, εγνωσμένου κύρους και ήθους. Εκπρόσωπος του παλαιού αστικού Ηρακλείου, για χρόνια πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και άνθρωπος χαμηλών τόνων. *EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 01.06.2019