ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παίρνοντας αφορμή από τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η χθεσινή εκδήλωση δεν ήταν μια απλή πολιτική προεκλογική συγκέντρωση, αλλά ένα δημοκρατικό προσκλητήριο απέναντι στη συντήρηση και σε εκείνους που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. Σαφώς πιο μεγάλη από την αντίστοιχη του Κ.Μητσοτάκη

Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο με ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Περίπου 5.000 άνθρωποι κατέκλυσαν την πλατεία Ελευθερίας και τον πεζόδρομο της λεωφόρου Δικαιοσύνης στο κέντρο της πόλης κερδίζοντας κατά κράτος τη μάχη των εντυπώσεων σε σχέση με τη συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά, η οποία δεν ξεπέρασε τους χίλιους πεντακόσιους παρευρισκόμενους.

Για μια συγκέντρωση βγαλμένη από προηγούμενες δεκαετίες έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνοντας στο βήμα, τονίζοντας πως η παρουσία των Κρητικών αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία των δημοσκοπήσεων διαψεύδοντας την εικόνα που συστηματικά έχει καλλιεργηθεί από τα μέσα ενημέρωσης.

Η συγκέντρωση του κόσμου ήταν πυκνή μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης σε μια απόσταση διακοσίων μέτρων από το ξενοδοχείο Astoria μέχρι το Μέγαρο Ντορέ και πλάτους 50 μέτρων ώς την αρχή της λεωφόρου Δικαιοσύνης και από κει μέχρι το βάθος του πεζόδρομου, σε μια απόσταση περίπου 100 μέτρων μέχρι τα σκαλάκια της πλατείας Δασκαλογιάννη. Οι παραπάνω διαστάσεις συνιστούν μία από τις πιο πολυπληθείς πολιτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία στο Ηράκλειο.

Παίρνοντας αφορμή από τη μεγάλη συγκέντρωση του κόσμου ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η χθεσινή εκδήλωση δεν ήταν μια απλή πολιτική προεκλογική συγκέντρωση αλλά ένα δημοκρατικό προσκλητήριο απέναντι στη συντήρηση και σε εκείνους που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω.

Η ομιλία είχε την απαραίτητη έμφαση στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις προοδευτικές δυνάμεις, εκείνες που παλαιότερα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό άλλωστε και στον λόγο του αναφέρθηκε στην «Αριστερά που δεν δείλιασε να μπει στη μάχη και να αναλάβει ευθύνες, όλα αυτά τα χρόνια έγινε ένα με τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο που έδωσε πνοή στις μεγάλες μάχες της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας».

«Εγινε ένα», είπε, «με τον κόσμο που στήριξε την αλλαγή το ’81, με τον κόσμο που δεν μπόρεσε να χωνέψει και να ακολουθήσει τη συντηρητική στροφή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αργότερα, με τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες που δεν μπορούν να γίνουν παρακολούθημα και δεκανίκι της Δεξιάς και μάλιστα της ακραίας Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».

Στελέχη με ιστορία

Μεταξύ των πολιτών που συνέρρευσαν στην προεκλογική συγκέντρωση ήταν και εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας για τη δημοκρατική συμμαχία που δραστηριοποιείται το τελευταίο διάστημα στο Ηράκλειο με στελέχη προερχόμενα από το ιστορικό ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Ασλάνης και ο πρώην υπουργός Μανόλης Παπαστεφανάκης.

Από το υπουργικό συμβούλιο στη συγκέντρωση του Ηρακλείου παραβρέθηκαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης, ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης. Παρόντες επίσης ήταν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Λυδία Κονιόρδου, Θόδωρος Δουλουμπέκης και Σπύρος Δανέλλης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στους Ρομά συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι χαιρόμαστε να τους βλέπουμε ενταγμένους στο κοινωνικό σύνολο, χαρακτηρίζοντας ρατσιστικές τις αναφορές που γίνονται το τελευταίο διάστημα για τη συμμετοχή τους. Πράγματι στη χθεσινή συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 50 άτομα από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Ρομά που έχει έδρα τη Νέα Αλικαρνασσό.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 24.05.2019