«ΣΤΟ ΠΟΔΙ» ΟΛΗ Η ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οργισμένες ανακοινώσεις, μηνύματα στα social media και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Ηράκλειο και Λασίθι. Με δαπάνη του Δήμου Αγίου Νικολάου η κηδεία του.

Οργή και αγανάκτηση επικρατούν στον Άγιο Νικόλαο και σε ολόκληρη την Κρήτη, για τον άδικο θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη, ο οποίος ουσιαστικά δολοφονήθηκε από το πλήρωμα του πλοίου «Blue Horizon», το βράδυ της Τρίτης. Χθες, στον Άγιο Νικόλαο διοργανώθηκε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου ζούσε το θύμα, ενώ οργισμένα είναι τα μηνύματα ανθρώπων στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο 36χρονος ήταν άνθρωπος με ελαφρά νοητική αναπηρία, αλλά λειτουργικός, καθώς βοηθούσε σε διάφορες δουλειές τους επαγγελματίες του Αγίου Νικολάου, αναζητώντας ένα μεροκάματο. Ταξίδευε στην Αθήνα συχνά για να εργαστεί και εκεί, ενώ διέμενε στις εργατικές κατοικίες του Αγίου Νικολάου, με την πολυμελή οικογένειά του, η οποία επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα επιβίωσης. Το γεγονός ότι έχασε τη ζωή του με αυτόν τον τρόπο συγκλόνισε την τοπική κοινωνία, η οποία σπεύδει τώρα να βοηθήσει όπως μπορεί τους δικούς του.

Ο Βασίλης Χατζηδάκης, ενεργός πολίτης του Αγίου Νικολάου, ήταν εκείνος που πήρε την πρωτοβουλία χθες, για τη διοργάνωση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, ως ελάχιστη ένδειξη αντίστασης και καταγγελίας. «Είδαμε μπροστά μας τα όρια του εκφασισμού της κοινωνίας μας, είδαμε την απανθρωπιά σε όλη της την έκταση, κανείς μας δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το ακατανόητο αυτό γεγονός», λέει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.». Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση αναρτήθηκε αρχικά από τον ίδιο στα social media και άμεσα βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, ενώ τοπικοί φορείς και συλλογικότητες από το Λασίθι δήλωσαν συμμετοχή και συμπαράσταση.

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, ανακοίνωσε πως η κηδεία του 36χρονου θα γίνει με δαπάνη του δήμου και πως θα αυξηθεί η συνδρομή που λάμβανε η συγκεκριμένη οικογένεια από το κοινωνικό παντοπωλείο. Σε δηλώσεις του στην τοπική εφημερίδα «Ανατολή», επισήμανε πως «μόνο κατ’ όνομα είναι άνθρωποι αυτοί που οδήγησαν στον θάνατο με αυτόν τον τρόπο ένα παιδί που δεν έχει πειράξει ποτέ κανέναν».

Συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες επιβατών του πλοίου, που έφτασε στο Ηράκλειο χθες το μεσημέρι, με κάποιους από αυτούς να περιγράφουν όσα έγιναν μπροστά στα μάτια τους και πώς πέταξαν τον άνθρωπο αυτό στη θάλασσα, αλλά κυρίως για όσα ακολούθησαν. Επιβάτης του πλοίου δήλωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και συνεπιβάτες του απευθύνθηκαν στον καπετάνιο και στο πλήρωμα, ζητώντας εξηγήσεις και πως βρέθηκαν μπροστά σε κλειστές πόρτες, ενώ ο καπετάνιος άργησε ακόμα και να πάρει την απόφαση να γυρίσει στον Πειραιά, κάτι που έγινε μόνο αφού το πλοίο είχε φτάσει μεσοπέλαγα.

Πολίτες που θέλησαν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, συγκεντρώθηκαν χθες και στα λιμάνια του Ηρακλείου και του Πειραιά, βάζοντας στο στόχαστρό τους κυρίως την πλοιοκτήτρια εταιρεία (Blue Star – Attica Group), ενώ οργισμένα είναι τα σχόλια και για την προβληματική δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που εξίσωσε τους θύτες με το θύμα.

Στο Ηράκλειο, πάνω από 1.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι και απαίτησαν να μην πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο του «Blue Horizon» που ήταν προγραμματισμένο για τις εννέα χθες το βράδυ. Οι συγκεντρωμένοι προκάλεσαν τη διακοπή της φόρτωσης του πλοίου, κάτι που πέτυχαν, ενώ όταν έκλεισε η μπουκαπόρτα, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Μέχρι αργά τη νύχτα χθες, ο κόσμος εμπόδισε τον απόπλου, ενώ από την πλευρά των λιμενικών αρχών διατυπώθηκε ευθέως η απειλή για επέμβαση των ΜΑΤ, αν οι συγκεντρωμένοι δεν αποχωρούσαν οικειοθελώς…

Στον Άγιο Νικόλαο, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και τοποθετήσεις καταδίκης του τραγικού περιστατικού, ενώ στήθηκε κουμπαράς για τη συλλογή χρημάτων, με σκοπό την ενίσχυση της οικογένειας του θύματος. Η πορεία που ακολούθησε κατέληξε στο λιμάνι της πόλης. όπου παιδιά έριξαν συμβολικά στη θάλασσα άσπρα λουλούδια στη μνήμη του αδικοχαμένου Αντώνη.

Εκτός από τις αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου, σε κεντρικό επίπεδο, τον αποτροπιασμό τους για το συμβάν εξέφρασαν βουλευτές και οργανώσεις κομμάτων στην Κρήτη. Για «πράξη αδικαιολόγητη και εκ διαμέτρου αντίθετη προς κάθε ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια, που καταλύει κάθε έννοια σεβασμού στην αξία της ανθρώπινης ζωής», έκανε λόγο η βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Σπυριδάκη, ζητώντας παράλληλα από τη Δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα. ώστε να αποδοθούν ευθύνες. «Η Κρήτη απαιτεί τιμωρία από τη Δικαιοσύνη και εξηγήσεις από τον υπουργό. που τόσο εύκολα εξισώνει τον θύτη με το θύμα στην αδιανόητη δήλωσή του», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις Κρήτης του ΜέΡΑ25.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 07.09.2023