ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» Η ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συλλαλητήρια και αντιδράσεις επιστημόνων για την απόρριψή τους στα νοτιοδυτικά του νησιού.

Σε γενικό συναγερμό βρίσκονται οι φορείς και οι πολίτες της Κρήτης  ενόψει της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν τα τέσσερα Εργατικά Κέντρα του νησιού ζητώντας έστω και την τελευταία στιγμή την ακύρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας. Τα βέλη των διαδηλωτών συγκέντρωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της Κυβέρνησης στους οποίους καταλογίζουν «χαλαρή» αντίδραση για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης έκανε λόγο για πιθανές «υπόγειες» πιέσεις που ασκήθηκαν στην Ελλάδα για να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση, την ώρα που χώρες όπως η Αλβανία αρνήθηκαν κατηγορηματικά την καταστροφή των χημικών στο έδαφός τους.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης κατά την οποία ζητήθηκε η γνώμη ειδικών επιστημόνων. Τις επιφυλάξεις του για την όλη διαδικασία εξέφρασε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος, επικεφαλής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων. Ο κ. Γιδαράκος έχει ήδη μιλήσει δημόσια για τους πιθανούς κινδύνους: «Δεν έχουν δοθεί σαφείς εγγυήσεις για την ασφάλεια της διαδικασίας υδρόλυσης των επικίνδυνων χημικών αερίων και κυρίως για τον τρόπο που οι πρόδρομες ουσίες των όπλων αυτών θα επηρεάσουν τη θαλάσσια ζωή σε μια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο κ. Γιδαράκος ενώ τονίζει πως υπάρχει ακόμα χρόνος αντίδρασης αρκεί να ενεργοποιηθούν οι πολίτες. «Πάντως, ακόμα και αν δεν μπορέσει να αποτραπεί η διαδικασία καταστροφής, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να απαιτήσει την ύπαρξη κλιμακίου παρατηρητών για την επίβλεψη όλης της διαδικασίας» αναφέρει ο κ. Γιδαράκος.

Την πρωτοβουλία των εργατικών κέντρων για την αποτροπή της επιχείρησης και τους φόβους για το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό εξηγεί ο κ. Βαρδάκης: «Θα είναι μία βόμβα όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την τοπική οικονομία. Θα είναι ανυπολόγιστες οι συνέπειες στους εργαζόμενους ειδικά στον τομέα του τουρισμού από ένα πιθανό ατύχημα και μόλυνση της περιοχής. Ποιος θα πάει διακοπές σε ένα μέρος στη θάλασσα του οποίου έχουν απορριφθεί λίγους μήνες πριν τα επικίνδυνα αυτά χημικά;» αναρωτιέται ο ίδιος. 

Η αίσθηση που επικρατεί στην Κρήτη πάντως είναι ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος αντίδρασης για το θέμα και αυτή την εβδομάδα αναμένεται να κορυφωθούν οι πιέσεις προς την κυβέρνηση από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και του επιστημονικού κόσμου του νησιού. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 10.02.2014