ΣΤΟ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΑΚ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μεγαλοπρεπές «άδειασμα» των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας από την Κρήτη που επί χρόνια προκρίνουν τη… ρεαλιστική λύση των διοδίων για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (BOAK) έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ηράκλειο.

Στη χθεσινή σύσκεψη με τους δημάρχους του νησιού τάχθηκε σαφώς υπέρ της λύσης «χωρίς διόδια» που προτείνει η Περιφέρεια Κρήτης και προβλέπει υλοποίηση του έργου με ρήτρα διαθεσιμότητας και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα, προφανώς υπό το βάρος της κοινής γνώμης του νησιού, η Ν.Δ. κάνει στροφή 180 μοιρών, αφού μέχρι τώρα κορυφαία στελέχη του κόμματος από την Κρήτη, όπως ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης αλλά και ο νυν γραμματέας του κόμματος, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλούσαν για επιβολή διοδίων «αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές».

Την ίδια θέση εξάλλου είχε διατυπώσει και επί κυβέρνησης Σαμαρά η τότε υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη σε αντίστοιχη επίσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης.

Ενας υπουργός για όλο το Δημόσιο

Απαντώντας σε παράπονα των δημάρχων για τη μάχη τους με τη γραφειοκρατία και την αποψίλωση του προσωπικού, ειδικά των μικρών δήμων, λόγω της κινητικότητας των υπαλλήλων, ο Κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε «γραφειοκρατική απλοποίηση», ενώ τόνισε πως η «κινητικότητα», όπως είχε σχεδιαστεί από τη Ν.Δ., θα τίθεται σε εφαρμογή μόνο με τη συγκατάθεση του φορέα προέλευσης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρότεινε την εκ νέου συνένωση των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, ώστε να είναι ένας ο εποπτεύων υπουργός για όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Oχι στην απλή αναλογική

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», επιβεβαίωσε πως είναι κατά της απλής αναλογικής, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και στην Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας πως θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους, ενώ γενικότερα τόνισε πως δεν μπορεί να υποσχεθεί περισσότερα χρήματα στην Αυτοδιοίκηση, επικεντρώνοντας σε θεσμικές αλλαγές που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Η διήμερη περιοδεία Μητσοτάκη στην Κρήτη ξεκίνησε με επίσκεψη στον αρχιεπίσκοπο Κρήτης και προσκύνημα στον Αγιο Μηνά, ενώ μετά τη σύσκεψη με τους δημάρχους εγκαινίασε τα νέα γραφεία της ΝΟΔΕ Ηρακλείου και της Τοπικής Οργάνωσης Χερσονήσου. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και επίσκεψη στον Αγιο Νικόλαο και αντίστοιχη συνάντηση με φορείς του τουρισμού στο Λασίθι.

————-

Των αρμάτων

Πέντε πράγματα αξίζει να κρατήσει κανείς από τη χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε θέατρο του Ηρακλείου:

■ Την παγωμάρα του κοινού, όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. διακήρυξε πως η κυβέρνηση «έπρεπε να κλείσει έγκαιρα την αξιολόγηση» κι (ακόμη περισσότερο) όταν προανήγγειλε το δικό του, τέταρτο μνημόνιο.

■ Τη γενικότερη κατήφεια του ακροατηρίου, μικρό μέρος του οποίου χειροκρότησε ανόρεχτα ακόμη και τις υποσχέσεις για φορολογικές απαλλαγές. Πρώτη φορά ακούσαμε επίσης πολιτικό να ζητά από το κοινό, σε ύφος κονφερασιέ, «ένα χειροκρότημα για τα παιδιά» της Νεολαίας του.

■ Τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες αναφέρθηκε ονομαστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κατά σειρά: ξενοδόχοι, αγρότες (ιδίως αμπελουργοί με εξαγωγές), ελεύθεροι επαγγελματίες και «επιστήμονες που ισοπεδώνονται με το νέο ασφαλιστικό». Περί μισθωτών, ουδείς λόγος.

■ Τη χονδροειδή τοπικιστική ρητορεία για «την Κρήτη των γραμμάτων και των αρμάτων», που μας επαναφέρει κάμποσες δεκαετίες πίσω.

■ Τον αυθεντικό, τέλος, ενθουσιασμό του κοινού σε δύο μόνο στιγμές: όταν ο Κυριάκος αναφέρθηκε στον Ελευθέριο Βενιζέλο και στον δικό του πατέρα.

Φως φανάρι ότι, και εδώ, το παρελθόν εμπνέει περισσότερο από το παρόν ή το μέλλον.

Τ. Κωστ.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκοψε χθες την κορδέλα στα νέα γραφεία της ΝΟΔΕ Ηρακλείου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε για άλλη μια φορά στον πρωθυπουργό, «τα δύο χρόνια Τσίπρα είναι τα χειρότερα από το 1974» είπε χαρακτηριστικά, και ζήτησε εκλογές. *EUROKINISSI).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 14.03.2017