ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΕΚΒΙΑΣΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Απόηχος της υπόθεσης στο περιβάλλον Μητσοτάκη. ● ΕΔΕ εις βάρος του, τον απέπεμψε από πρόεδρό της η Ενωση Αστυνομικών Χανίων. ● Συνήγορός του ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Τον δρόμο για τις φυλακές των Χανίων πήρε ο 53χρονος αξιωματικός της Αστυνομίας και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που κατηγορείται για δωροδοκία και εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος. Υστερα από μια μαραθώνια απολογία, που ξεκίνησε στις 8.30 χθες το πρωί, περίπου στις 4 το απόγευμα εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν την προφυλάκισή του ενώ ο 29χρονος γιος του, που κατηγορείται για συνέργεια στη δωροδοκία, απολογήθηκε την Τετάρτη και αφέθηκε ελεύθερος αλλά με περιοριστικούς όρους.

Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει σάλο στα Χανιά, ιδιαίτερα λόγω της στενής σχέσης που είχε ο υψηλόβαθμος αξιωματικός με την οικογένεια Μητσοτάκη. Οπως έχει αναφέρει σε προηγούμενα ρεπορτάζ της η «Εφ.Συν.», ο συγκεκριμένος αξιωματικός είχε υπηρετήσει την περίοδο 2004-2007 στη φρουρά του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Στέλιου Νικηφοράκη, μέλους του στενού πυρήνα της πρωθυπουργικής οικογένειας και τελευταίου εκδότη της εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων».

Παρ’ όλο που είχε και στο παρελθόν (το 2007) κατηγορηθεί για υποθέσεις εκβιασμών και του είχε επιβληθεί ποινή τρίμηνης αργίας, εντέλει η εσωτερική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. δεν απέδωσε καρπούς και τότε οδήγησε στην απαλλαγή του. Η τρέχουσα έρευνα εστιάζει σε υψηλές προσβάσεις που είχε ο συγκεκριμένος αξιωματικός, ο οποίος έφτασε μέχρι τη θέση του διοικητή ΒΟΑΚ στα Χανιά, ενώ είχε εκλεγεί και δύο φορές πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων έχουν μπει ακόμα τρεις αστυνομικοί που ενδεχομένως συνεργάζονταν μαζί του στις παράνομες πράξεις του.

Πολιτικές προεκτάσεις

Η υπόθεση του αξιωματικού έχει πολιτικές προεκτάσεις στον ευρύτερο χώρο της Ν.Δ. στα Χανιά καθώς, εκτός από τις στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, στις πρόσφατες εκλογές επιδίωξε να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Χανίων, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Ο ίδιος δεν είχε κρύψει την πίκρα του αναφέροντας σε δημόσια ανάρτησή του: «Συνεχίζω ως απλός Στρατιώτης να στηρίζω τη Ν.Δ. ανεξάρτητα από την προσωπική μου πίκρα που Κάποια ΚΥΡΙΑ δεν με ήθελε στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στα Χανιά που ξέρει η ίδια καλύτερα τους λόγους στηρίζω δυνατά ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΟ».


Στο πλευρό του αξιωματικού χθες στα δικαστήρια βρέθηκε ως συνήγορός του ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης (μαζί με τον Γ. Κομισόπουλο), γεγονός που προξένησε αρκετά σχόλια αφού ο κ. Μαρκογιαννάκης, εκτός από εισαγγελέας, βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής, έχει υπάρξει και υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (2004-2006). Ο κ. Μαρκογιαννάκης από το 2019 έχει έρθει σε προσωπική ρήξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (αφού δεν τον περιέλαβε στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.) ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κατηγορούμενος αστυνομικός, μετά τη φρουρά του Στέλιου Νικηφοράκη, απ’ όπου αποχώρησε λόγω των παλαιότερων καταγγελιών, είχε αποσπαστεί και στο γραφείο του Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Αποπομπή

Ο κατηγορούμενος αξιωματικός έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα (όπως και ο γιος του), ενώ εις βάρος τους έχει ξεκινήσει ΕΔΕ από το Αρχηγείο της Αστυνομίας. Την Τετάρτη συνεδρίασε εκτάκτως το Δ.Σ. της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων και αποφάσισε την ανάκληση της ιδιότητας του προέδρου που κατείχε ο εν λόγω αξιωματικός. Νέος πρόεδρος ανέλαβε ο μέχρι πρότινος γ.γ. της Ενωσης, ενώ ορίστηκε και νέος αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, όπου επίσης συμμετείχε ο συλληφθείς. Σε ανακοίνωσή της η Ενωση των Χανίων κάνει λόγο για «ατιμωτικά αδικήματα» που βαραίνουν τον τέως συνάδελφό τους.

Εν τω μεταξύ, το θέμα με τους διαγωνισμούς για την εκμίσθωση των αναψυκτηρίων στις παραλίες (με αφορμή το οποίο συνελήφθη ο αξιωματικός για εκβίαση) έφτασε μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, όπου καταγγέλθηκε ότι, αν και στην αίθουσα των δημοπρασιών δεν έμπαινε κανένας μη ενδιαφερόμενος, εντούτοις έξω από αυτήν συμβαίνουν περίεργα περιστατικά και δοσοληψίες. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών», Γιάννης Σαρρής, στο παρελθόν έχουν υπάρξει ακόμα και περιστατικά σύρραξης με μπράβους, στα οποία είχε ζητηθεί η επέμβαση της Αστυνομίας. Από την πλευρά του Δήμου Χανίων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος (Τ. Αλόγλου) τόνισε πως η διαδικασία πρέπει να επικαιροποιηθεί και οι διαγωνισμοί να γίνονται ηλεκτρονικά.

Το νόμιμο και το ηθικό

EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Παράνομο δεν είναι φυσικά. Και βεβαίως ο κάθε κατηγορούμενος έχει το ιερό δικαίωμα της υπεράσπισης, αυτό δεν αμφισβητείται. Οταν όμως ο συνήγορος ενός (φερόμενου ως) επίορκου αστυνομικού τυχαίνει να είναι και πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, τότε δεν είναι σίγουρα και ηθικό. Ειδικά δε αν ο φάκελος των υποθέσεων εκβιασμών για τις οποίες κατηγορείται ο αξιωματικός περιλαμβάνει και περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη θητεία του συγκεκριμένου υπουργού. Ακόμα και αν οι υποθέσεις αυτές έχουν πλέον παραγραφεί, μένουν βαριές σκιές για το αστυνομικό σώμα, στην πολιτική ηγεσία του οποίου έχει θητεύσει ο κ. Μαρκογιαννάκης. Χθες στα δικαστήρια των Χανίων η νομική εκπροσώπηση ενός αστυνομικού που κατηγορείται για εκβίαση και δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος από τον πρώην πολιτικό του προϊστάμενο, ξένισε πολλούς…

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών την 01.09.2023