ΣΤΗ ΜΕΘ ΤΟΥ ΠΑΓΝΗ 15ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Κρήτη η εισαγωγή ενός 15χρονου στη ΜΕΘ Covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Το παιδί μεταφέρθηκε την περασμένη Τρίτη από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου με βαριά συμπτώματα κορονοϊού και αρχικά νοσηλεύτηκε στην Παιδιατρική Κλινική Covid. Ωστόσο, 32 ώρες αργότερα η κατάστασή του εμφάνισε επιδείνωση και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στη ΜΕΘ, χωρίς όμως να χρειαστεί διασωλήνωση. Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Γιώργο Χαλκιαδάκη, το παιδί εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και αναπνευστική ανεπάρκεια, ωστόσο η κατάστασή του είναι ελεγχόμενη και με βάση τις ενδείξεις στα επόμενα 24ωρα πρόκειται να εξέλθει από τη ΜΕΘ.

Ο μαθητής έχει ολοκληρώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο τον εμβολιασμό του και με τη δεύτερη δόση ενώ δεν έχει υποκείμενα νοσήματα. Σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΑΓΝΗ και καθηγητή Πνευμονολογίας, παρά τον διπλό εμβολιασμό του παιδιού, η μετάλλαξη Ομικρον κατάφερε να του δημιουργήσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα, γεγονός που σημαίνει ότι ο εμβολιασμός του απέβη σωτήριος.

Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά πιεσμένο είναι το σύστημα Υγείας και στην Κρήτη καθώς οι ΜΕΘ Covid έχουν πλέον γεμίσει. Στο ΠΑΓΝΗ, το μεγαλύτερο νοσοκομείο του νησιού, ήταν χθες κατειλημμένες οι 15 από τις 16 κλίνες της ΜΕΘ Covid με τους 14 ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι. Ανησυχία επικρατεί και στη σχολική κοινότητα, καθώς, εκτός από τον 15χρονο νοσηλεύονται ακόμα έξι παιδιά στην κλινική Covid, ενώ σταθερά ανοδικά κινούνται τα κρούσματα και στα σχολεία του νησιού. Παρά το πολύ χαλαρό πρωτόκολλο για το κλείσιμο ενός σχολικού τμήματος λόγω Covid, ήδη έκλεισαν 11 τμήματα και συγκεκριμένα τρία στο Ηράκλειο, πέντε στα Χανιά και τρία στο Ρέθυμνο.

Χθες, εκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν στο Ηράκλειο και στα Χανιά, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία, ενώ για αύριο Σάββατο έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης για τη δημόσια υγεία από εργαζόμενους στα νοσοκομεία, σωματεία, φορείς και συλλογικότητες.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 21.01.2022