ΣΤΗΝΟΥΝ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ… ΜΕΘ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Το υπουργείο Υγείας «κόβει» έμπειρους παθολόγους και αναισθησιολόγους από τις προσλήψεις στη νέα εντατική του ΠΑΓΝΗ. Παραιτήθηκε ο συντονιστής των ΜΕΘ Κρήτης, που κάνει λόγο για προκήρυξη με φωτογραφική διάταξη για τον αποκλεισμό συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Αποκαλυπτικά για τον τρόπο με τον οποίο στήνονται οι νέες εντατικές σε όλη την Ελλάδα είναι τα γεγονότα των τελευταίων ωρών στην Κρήτη, όπου δημιουργείται μια νέα ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το οποίο είναι και νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στο νησί. Η σχετική προκήρυξη για την πρόσληψη 10 εντατικολόγων που θα στελεχώσουν τη νέα μονάδα προκάλεσε την οργή των γιατρών και έφτασε μέχρι και στην παραίτηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, του συντονιστή των ΜΕΘ όλης της Κρήτης, Δημήτρη Γεωργόπουλου. Ο λόγος είναι ότι στην προκήρυξη υπάρχει φωτογραφική διάταξη για τον αποκλεισμό συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Συγκεκριμένα, με βάση την προκήρυξη, από τις αιτήσεις αποκλείονται οι εξειδικευμένοι εντατικολόγοι αν η αρχική τους ειδικότητα ήταν Παθολογία ή Αναισθησιολογία.

Κρίσιμοι τομείς

Όπως όμως εξηγεί ο μέχρι χθες συντονιστής των ΜΕΘ, σχεδόν το σύνολο των γιατρών που εξειδικεύονται στην εντατικολογία είναι από αυτές τις δύο ειδικότητες και πλέον θα αποκλειστούν για να πάρουν τη θέση τους ανειδίκευτοι γιατροί σε έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς του νοσοκομείου, ο οποίος μάλιστα θα κληθεί να διαχειριστεί και περιστατικά κορονοϊού.

Στο εύλογο ερώτημα γιατί αποκλείονται οι συγκεκριμένες ειδικότητες, η απάντηση είναι ότι από αυτές προέρχονται τρεις συγκεκριμένοι γιατροί που υπηρετούν σήμερα στα Νοσοκομεία Αγίου Νικολάου και Ρεθύμνου και οι οποίοι, εφόσον καλύπτουν όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, ήταν πολύ πιθανό να υποβάλουν αιτήσεις και να μετακινηθούν στο Ηράκλειο. Αφού η 7η ΥΠΕ δεν είχε άλλο τρόπο να εξασφαλίσει ότι αυτοί οι συγκεκριμένοι γιατροί δεν θα υποβάλουν αίτηση, αποφάσισε να αποκλείσει ολόκληρες τις ειδικότητες των παθολόγων και των αναισθησιολόγων από το δικαίωμα να διεκδικήσουν μία από τις 10 θέσεις, με το πρόσχημα ότι διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των μικρότερων νοσοκομείων.

«Ασφαλώς είναι πρόβλημα το να φύγουν οι γιατροί από τα άλλα νοσοκομεία, αλλά δεν μπορεί αυτό να καταδικάζει σε υπολειτουργία μια νέα εντατική στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του νησιού και με τόσο σοβαρή αποστολή. Είναι αδύνατον να λειτουργήσει η ΜΕΘ με γιατρούς που δεν θα έχουν ούτε μία ώρα προϋπηρεσίας σε ΜΕΘ» λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Γεωργόπουλος, που επιμένει στην παραίτησή του από τη θέση του συντονιστή των ΜΕΘ τηςΚρήτηςεφόσον ούτε καν κλήθηκε να εκφράσει γνώμη για τις προϋποθέσεις της προκήρυξης. «Νομίζω ότι ζω σε άλλον πλανήτη» αναφέρει ο ίδιος στην επιστολή παραίτησής του, κάνοντας λόγο για «απίστευτους τακτικισμούς που δεν συμβαίνουν σε καμία άλλη χώρα του δυτικού κόσμου».

Κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσαν οι 57 αναισθησιολόγοι που υπηρετούν σε νοσοκομεία του νησιού, κάνοντας λόγο για άδικη απόφαση που αποκλείει ικανούς γιατρούς από τμήματα όπου αντιμετωπίζονται ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Χάρης Βαβουρανάκης, έκανε λόγο για «παράδοξη απόφαση».

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 24.09.20