ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΑ ΜΑΤ ΣΤΗ ROSA NERA Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Να επέμβουν για να εκκενώσουν την κατάληψη Rosa Nera κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τις αρμόδιες αρχές ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης, σκληραίνοντας τη στάση του για τη σχεδιαζόμενη… «αξιοποίηση» των δύο ιστορικών κτιρίων του Πολυτεχνείου στον λόφο Καστέλι των Χανίων.

«Η πολιτεία έχει νόμους και θεσμούς και προβλέπεται ποιος πρέπει να κάνει τι», απάντησε ο πρύτανης ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το τι πρέπει να γίνει αν δεν δεχτούν να αποχωρήσουν οι καταληψίες, ενώ προηγουμένως είχε πει: «Πρώτα πρώτα καλώ τους καταληψίες να εξέλθουν ειρηνικά και αυτοβούλως».

Με τον τρόπο αυτό ο πρύτανης αναιρεί τη δέσμευση που είχε αναλάβει στις 7 Ιουνίου μιλώντας στην «Εφ.Συν.», λέγοντας τότε: «Εγώ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να καλέσω τα ΜΑΤ. Στόχος μας είναι με διάλογο και σωστή πληροφόρηση να ενημερωθεί σωστά η τοπική κοινωνία των Χανίων και να βρεθεί λύση».

Ως επιχείρημα για τη… διαταγή εκκένωσης ο πρύτανης επικαλείται έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κρήτης (με ημερομηνία 3 Ιουλίου) με το οποίο διαπιστώνονται ετοιμορροπίες στο κτίριο.

Ωστόσο, ο πρύτανης πραγματοποίησε ένα λογικό άλμα, ζητώντας την εκκένωση του κτιρίου, καθώς πουθενά στο εν λόγω έγγραφο δεν ζητείται κάτι τέτοιο.

Οπως και ο ίδιος μάλιστα ανέφερε, με βάση την εκτίμηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, το κτίριο δεν κρίνεται επικινδύνως ετοιμόρροπο και κατεδαφιστέο, ωστόσο σημειώνεται πως οι συνέπειες από έναν πιθανό σεισμό μπορεί να είναι απρόβλεπτες.

Ως απάντηση στο έγγραφο ο πρύτανης προέβαλε τη συμφωνία εκμίσθωσης του κτιρίου σε ξενοδοχειακή εταιρεία, που έχει υπογράψει, και η οποία έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στα Χανιά.

Ο πρύτανης μίλησε για «χρηματοδότηση» 18 εκατομμυρίων ευρώ για την αναστήλωση τόσο του κτιρίου της Πρώην Μεραρχίας (Rosa Nera) όσο και άλλων δύο κτιρίων της περιοχής, εννοώντας το ύψος της σύμβασης μεταξύ του Πολυτεχνείου και της μονοπρόσωπης ΕΠΕ που έχει αναλάβει τη μετατροπή τους σε ιδιωτικά ξενοδοχεία.

Η προώθηση του εν λόγω σχεδίου έχει προκαλέσει «πανστρατιά» του φιλελεύθερου μπλοκ στα Χανιά, αλλά και πανελλαδικά, φτάνοντας ακόμα και σε παρέμβαση του ίδιου του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα, ενώ ερωτήσεις στη Βουλή έχουν καταθέσει ο γραμματέας της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου.

Από κοντά και ο πρώην πρύτανης Ιωακείμ Γρυσπολάκης, γνωστός για την ένταση στο Πολυτεχνείο κατά την περίοδο της πρυτανείας του, ο οποίος σε υψηλούς τόνους χαρακτήρισε «δήθεν πνευματικούς ανθρώπους» τους διαφωνούντες με την εκχώρηση των κτιρίων (σ.σ. μεταξύ αυτών και οι Χανιώτισσες συγγραφείς Μάρω Δούκα και Ιωάννα Καρυστιάνη).

Ο κ. Γρυσπολάκης έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει από τους διαφωνούντες να καταβάλουν οι ίδιοι τα χρήματα που θα χάσει το Πολυτεχνείο από την πιθανή ακύρωση του σχεδίου.

Οι απαιτούμενες εργασίες

Επί των απαιτούμενων εργασιών στο κτίριο που στεγάζει την κατάληψη Rosa Nera, στο έγγραφο του υπουργείου αναφέρεται συγκεκριμένα πως χρειάζεται να γίνει:

  • Αμεση στερέωση του έτοιμου προς αποκόλληση τμήματος του γείσου της βορειοανατολικής πλευράς της στέγης.
  • Απομάκρυνση των σαθρών τμημάτων των όψεων και ιδιαίτερα της βόρειας πλευράς, όπως της χρωματικής επιφάνειας, των επιχρισμάτων, των μεταλλικών στοιχείων, των κεραμιδιών της στέγης κ.ά.
  • Καθαρισμός του αποσαθρωμένου κονιάματος της νότιας όψης του κτιρίου και αποκατάσταση των επιχρισμάτων που έχουν καθαιρεθεί.
  • Απομάκρυνση της συκιάς από τον τοίχο της νότιας όψης.
  • Αποκατάσταση με ειδικό επισκευαστικό τσιμεντοκονίαμα των οπών της πυρηνοληψίας στα στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα του υπογείου.

Από το πνεύμα και την ουσία του εγγράφου της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων δεν προκύπτει ούτε κατ’ ελάχιστο η ανάγκη «εκκένωσης» του κτιρίου καθώς πρόκειται για σημειακές παρεμβάσεις και όχι ολοκληρωμένες αναστηλωτικές εργασίες.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι στο πρακτικό της επιτροπής που διενήργησε τον έλεγχο στο κτίριο, τον περασμένο Απρίλιο, αναφέρεται σαφώς πως τα μέλη της κατάληψης επέτρεψαν την είσοδο στους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα του κτιρίου.

Από την πλευρά του πάντως ο πρύτανης, αντί οποιασδήποτε άλλης λύσης, προτείνει την εκκένωση του χώρου και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο, με «όχημα» το έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων.

Πάντως εργασίες συντήρησης του κτιρίου πραγματοποιούνται εδώ και μεγάλο διάστημα από τα ίδια τα μέλη της Rosa Nera, γεγονός που είναι σε γνώση, έστω και ατύπως, των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ ακόμα και κάποιες από τις αιτηθείσες εργασίες του επίμαχου εγγράφου έχουν ήδη ολοκληρωθεί με ενέργειες της ίδιας της συλλογικότητας.

Από χθες στην κατάληψη Rosa Nera φιλοξενούνται και 16 πρόσφυγες (μεταξύ των οποίων 6 παιδιά) από τους 114 που διασώθηκαν την περασμένη Πέμπτη ανοιχτά των Χανίων.

Πρόκειται για άτομα τα οποία ήταν ελεύθερα να φύγουν και που ωστόσο δεν βρέθηκε κατάλληλος χώρος για να στεγαστούν από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Χανίων.

Ανακοίνωση σχετικά με τη συνέντευξη Τύπου του πρύτανη εξέδωσε η Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Χανίων, κάνοντας λόγο για «καθαρό αυταρχισμό με ένα δήθεν κοινωνικό προσωπείο», ενώ τονίζεται πως οι φοιτητές θα υπερασπιστούν το πανεπιστημιακό άσυλο από πιθανή αστυνομική εισβολή αλλά και από οποιαδήποτε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση.

(Κεντρική φωτογραφία: Από τη συνέντευξη Τύπου του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Διγαλάκη (δεξιά). *Kriti24.gr).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 04.07.2017