ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Μάχη για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι προς τα ορεινά χωριά του νησιού. Κλειστά σχολεία και… χάος με την τηλεκπαίδευση.

Με ισχυρή χιονόπτωση αλλά χωρίς σοβαρά προβλήματα χτύπησε και την Κρήτη η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα». Σε όλες τις περιοχές από υψόμετρο 600 μέτρων και πάνω το τοπίο ντύθηκε στα λευκά και η κίνηση των οχημάτων γινόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Το Οροπέδιο Λασιθίου, οι πρόποδες του Ψηλορείτη και τα χωριά των Λευκών Ορέων στα Χανιά βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, που αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα Τρίτη, με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά.

Τα μηχανήματα των δήμων της Κρήτης και της Περιφέρειας δουλεύουν συνεχώς, με το προσωπικό να προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτές τις κεντρικές οδικές αρτηρίες και τις οδούς πρόσβασης σε όλα τα χωριά. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί από τους δήμους στην παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους και άτομα που χρειάζονται βοήθεια. Ειδικά για τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης στην «Εφ.Συν.», σε επιφυλακή ήταν τα δύο ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας Τζερμιάδων αλλά και το δυναμικό της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» που παρείχαν βοήθεια στους ηλικιωμένους των 18 χωριών του δήμου.

Μπάχαλο

Σχεδόν σε όλη την Κρήτη χθες τα σχολεία έμειναν κλειστά λόγω των καιρικών συνθηκών μετά από σχετικές ανακοινώσεις των τοπικών δήμων. Ωστόσο, σύγχυση επικράτησε με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στο Ηράκλειο, οι ανακοινώσεις για το κλείσιμο των σχολείων έγιναν αργά το βράδυ της Κυριακής και όπως ήταν φυσικό δεν ήταν δυνατόν να έχουν προετοιμαστεί μέχρι το πρωί οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι μαθητές. Ετσι, στην ουσία η τηλεκπαίδευση υπολειτούργησε, με μικρή συμμετοχή και διαφορετικές ταχύτητες όχι μόνο μεταξύ σχολείων αλλά ακόμα και μεταξύ των τάξεων κάθε σχολείου.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ηρακλείου καταδικάζει τη σπουδή του υπουργείου Παιδείας να χρησιμοποιήσει το σύστημα webex από την πρώτη μέρα της κακοκαιρίας και τονίζει ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος να μετατρέψει το σπίτι του σε χώρο τηλεδιδασκαλίας, αναφέροντας πως η κυβέρνηση είναι υπόλογη έναντι των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 07.02.2023