ΣΟΒΑΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟΝ ΕΝΑΝ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ακόμα ένας εργάτης καθαριότητας έπεσε θύμα εργατικού ατυχήματος – πτώση από απορριμματοφόρο. Το περιστατικό συνέβη χθες στις 7.20 το πρωί στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Πανεπιστημίου Κρήτης, όταν ένας 42χρονος συνοδός απορριμματοφόρου έχασε την ισορροπία του και έπεσε από το όχημα ενώ αυτό βρισκόταν εν κινήσει.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου διαπιστώθηκαν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με ενημέρωση των γιατρών, ο 42χρονος, που είναι πατέρας δύο παιδιών, έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Το περιστατικό ανοίγει ξανά τη συζήτηση για την εκπαίδευση των εργαζομένων στον τόσο δύσκολο χώρο των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων.

Οπως έγινε γνωστό, και ο χθεσινός τραυματίας υπηρετούσε στον Δήμο Ηρακλείου με 8μηνη σύμβαση.

Αν και, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Ρασούλης, ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε προσληφθεί με προκήρυξη που αφορούσε συγκεκριμένα συνοδούς απορριμματοφόρων, εντούτοις προκύπτει το ερώτημα αν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση για μια τόσο δύσκολη δουλειά.

«Εχουμε τονίσει επανειλημμένα πως σε αυτό το πόστο πρέπει να τοποθετούνται μόνιμοι και έμπειροι υπάλληλοι και όχι αυτοί που έρχονται με πεντάμηνα ή οκτάμηνα και δεν προλαβαίνουν να εξοικειωθούν με τη δουλειά», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Στέλιος Βοργιάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, αναφέροντας επίσης πως για το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά και άλλα παρόμοια που έχουν συμβεί στην καθαριότητα του Ηρακλείου, έχουν επιληφθεί και οι επιθεωρητές Εργασίας.

Συνεχή κρούσματα

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, πάντως, προανήγγειλε τη διενέργεια εκ νέου των σχετικών σεμιναρίων από τα οποία περνούν υποχρεωτικά όλοι οι εργαζόμενοι στα πόστα της καθαριότητας, μετά το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται από τα συνεχή ατυχήματα.

Τον περασμένο Νοέμβριο εργάτης έπεσε και πάλι από το απορριμματοφόρο, στην ίδια περιοχή, κοντά στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τον περασμένο Ιούνιο και πάλι ένας 53χρονος εργάτης είχε πέσει από το απορριμματοφόρο κατά τη διάρκεια της αποκομιδής στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά. Και τότε ο υπάλληλος είχε τραυματιστεί στο κεφάλι, αλλά διέφυγε τον κίνδυνο.

Το γεγονός ότι σε όλες τις περιπτώσεις εμπλέκονται εργαζόμενοι με συμβάσεις επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Ηρακλείου, τονίζοντας πως τα «ατυχήματα» είναι αποτέλεσμα της αντικατάστασης των μόνιμων εργαζομένων με προσωπικό που υπό την απειλή της μη ανανέωσης της σύμβασης χαλαρώνει τις αντιδράσεις του στην έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Κοινό μυστικό πάντως είναι πως οι προκηρύξεις για θέσεις συνοδού απορριμματοφόρου συγκεντρώνουν κάθε χρόνο τις περισσότερες αιτήσεις.

Αιτία είναι το ωράριο που αρχίζει από τις 4 τα ξημερώματα και τελειώνει στις 8 το πρωί, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και για δεύτερη εργασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές των εργαζομένων.

Πάντως έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο εσωτερικών «μεταθέσεων» των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων ή, πολύ περισσότερο, στην υπηρεσία εργολάβων που αναλαμβάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά.

Τέτοια ήταν η περίπτωση του 35χρονου εργάτη Γιώργου Σταμέλου στον Δήμο Μεγαρέων πέρυσι τον Οκτώβριο, ο οποίος εργαζόταν παράνομα στην καθαριότητα, αν και είχε προσληφθεί για 5μηνη απασχόληση σε άλλη υπηρεσία του δήμου, και σκοτώθηκε ύστερα από πτώση από απορριμματοφόρο.

(Κεντρική φωτογραφία: Το τρίτο περιστατικό μέσα σε λίγους μήνες στο Ηράκλειο. *EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 09.03.2016