ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΤΕ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εισάγονται οι τρεις προσφυγές εναντίον του προωθούμενου έργου κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Την πρώτη προσφυγή έχουν καταθέσει 230 πολίτες και σύλλογοι της περιοχής, τη δεύτερη 130 πολίτες και την τρίτη ο πρώην Δήμος Καστελλίου ζητώντας την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του νέου αεροδρομίου, όπως προβλέπονταν στη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Αν και οι προσφυγές έχουν κατατεθεί από το 2011 και 2012, η εκδίκασή τους παραπέμπεται συνεχώς στις ελληνικές καλένδες με συνεχείς αναβολές οι οποίες κάνουν τους κατοίκους να μιλούν για σκόπιμες πολιτικές μεθοδεύσεις ώστε να προωθηθεί απρόσκοπτα το έργο.

Για το θέμα έχει ήδη κατατεθεί εισήγηση στο 5ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και σήμερα αναμένεται να γίνει συζήτηση στο δικαστήριο. Ως εισηγητές έχουν οριστεί η δικαστής Αγγελική Μίντζια (προσφάτως προαχθείσα σε σύμβουλο Επικρατείας), με βοηθό εισηγητή τον δικαστή Δημήτριο Ζιαμπάρα.

Οι προσφυγές αφορούν κυρίως τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία του αεροδρομίου λόγω της ρύπανσης και του θορύβου στη γύρω περιοχή που εκτείνεται σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων κατά τη διεύθυνση Βορράς – Νότος και των 18 χιλιομέτρων κατά την Ανατολή – Δύση.

Επιπλέον γίνεται αναφορά στην ραγδαία αλλαγή της μορφολογίας του τοπίου καθώς προβλέπονται «ταπεινώσεις» των γύρω λόφων και βουνών συνολικού όγκου τουλάχιστον 10,7 εκατομμυρίων κυβικών.

Υπενθυμίζεται πως αναλυτική περιγραφή των περιβαλλοντικών προβλημάτων και τρων επισφαλειών που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο έργο έχει στείλει η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας και στην Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων, απ’ όπου αναμένεται η κύρια πηγή χρηματοδότησης του έργου.

(Κεντρική φωτογραφία: Από παλαιότερη κινητοποίηση πολιτών κατά της κατασκευής νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 01.02.2017