ΣΗΜΑΙΑ Η ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Τα μαθήματα της μητρικής τους γλώσσας στέρησε από παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών στα Χανιά η αντίδραση γονέων που… κλονίστηκαν από την εμφάνιση μιας αλβανικής σημαίας στον χώρο του σχολείου.

Ολα ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά, όπου επρόκειτο να ξεκινήσουν τα μαθήματα αλβανικής γλώσσας για παιδιά μεταναστών, μετά από σχετικό αίτημα της Αλβανικής Κοινότητας Χανίων.

Για την έναρξη μάλιστα είχε προγραμματιστεί μια μικρή τελετή, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Χανίων, του διευθυντή του σχολείου, αλλά και του προξένου της Αλβανίας.

Μετά από πρόταση της δασκάλας που θα αναλάμβανε το μάθημα των αλβανικών, ο διευθυντής του σχολείου συμφώνησε να τοποθετηθούν στα παράθυρα της αίθουσας διδασκαλίας δύο σημαίες, μία αλβανική και μία ελληνική, σε ένδειξη φιλοξενίας και για τον εκπρόσωπο της γειτονικής χώρας που θα βρισκόταν στην εκδήλωση.

*Φωτογραφία: ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Ωστόσο την εικόνα με τις δύο σημαίες είδαν άλλοι μαθητές του σχολείου και μέλη του δεκαπενταμελούς, οι οποίοι αντέδρασαν ακαριαία με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημερώνοντας τους γονείς τους. Το πρωί της Δευτέρας το σχολείο τελούσε υπό κατάληψη από γονείς και μαθητές, που σε ανακοίνωσή τους τόνιζαν ότι η πράξη αυτή ήταν «ευθαρσής και προσβλητική» (σ.σ. η χρήση των λέξεων δική τους).

Μάλιστα απαίτησαν τη ματαίωση των μαθημάτων αλβανικών και την απομάκρυνση των ατόμων που επρόκειτο να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία από το σχολείο ως απαραίτητη προϋπόθεση για να λήξει η κατάληψη.

Οπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση γονέων και μαθητών, για αυτήν τη φιλοξενία στο σχολείο τους δεν είχαν ενημερωθεί ούτε η μαθητική κοινότητα ούτε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Ωστόσο, τόνιζαν πως θέλουν να αποφύγουν την οποιαδήποτε παρεξήγηση με τους συμμαθητές τους αλβανικής καταγωγής που φοιτούν στο σχολείο και τις οικογένειές τους.

Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Στέλιος Ζερβάκης, η απόφαση για την ακύρωση των μαθημάτων δεν είναι της υπηρεσίας του, αλλά της ίδιας της σχολικής κοινότητας και της σχολικής επιτροπής, ενώ ο ίδιος τη χαρακτηρίζει τουλάχιστον παράλογη.

Πάντως ο ίδιος διαβεβαιώνει πως αν οι γονείς επιμείνουν, τότε θα αναζητηθεί άλλο σχολικό κτίριο για τη διεξαγωγή των μαθημάτων, τα οποία δεν θα ματαιωθούν.

Σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής του σχολείου, Κωνσταντίνος Χατούπης, τονίζει πως η απόφαση για την ακύρωση των μαθημάτων ελήφθη επειδή το σχολείο είναι σε απομακρυσμένη περιοχή και δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση των παιδιών των μεταναστών.

Σύμφωνα πάντως με διασταυρωμένες πληροφορίες, η γεωγραφική θέση του σχολείου δεν άλλαξε από το πρωί της Κυριακής ώς το μεσημέρι της Δευτέρας…

Ωστόσο, η σχετική φωτογραφία που κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με το σύλλογο Γονέων να ζητά να μην ξεκινήσουν τα μαθήματα των αλβανικών. Το αίτημα τελικά έγινε δεκτό και έτσι τελείωσε η κατάληψη.

Όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στέλιος Ζερβάκης η απόφαση αυτή δεν είναι της Υπηρεσίας του αλλά της ίδιας της σχολικής κοινότητας και της σχολικής επιτροπής ενώ ο ίδιος την χαρακτηρίζει τουλάχιστον παράλογη.

Πάντως ο ίδιος διαβεβαιώνει πως αν οι γονείς επιμείνουν τότε θα αναζητηθεί άλλο σχολικό κτίριο για τη διεξαγωγή των μαθημάτων, τα οποία δε θα ματαιωθούν.

Από την Αλβανική Κοινότητα Χανίων είχε υπάρξει αίτημα για την διδαχή της αλβανικής γλώσσας σε παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς, τα οποία ζουν στα Χανιά και τα οποία δεν την γνωρίζουν.

Το αίτημα αρχικά έγινε δεκτό από τις αρμόδιες αρχές και την σχολική επιτροπή του Δήμου Χανίων και την Κυριακή, θα ξεκινούσαν τα μαθήματα σε συγκεκριμένη αίθουσα του σχολείου και για το λόγο αυτό υπήρχε και η Αλβανική σημαία μαζί με την Ελληνική, έξω από την αίθουσα.

Σε νεώτερη δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής του σχολείου τονίζει πως η απόφαση για την ακύρωση των μαθημάτων ελήφθη επειδή το σχολείο είναι σε απομακρυσμένη περιοχή και δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση των παιδιών των μεταναστών.

Σύμφωνα πάντως με διασταυρωμένες πληροφορίες, η γεωγραφική θέση του σχολείου δεν άλλαξε από το πρωί της Κυριακής ως το μεσημέρι της Δευτέρας…

(Κεντρική φωτογραφία: Το 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά. *zarpanews.gr).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 22.01.2018