«ΡΕΒΕΓΙΟΝ» ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΚΑΝΕ Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Απανωτές σεισμικές δονήσεις, έως και 5,4 Ρίχτερ, μεταξύ Σητείας και Κάσου ● Συνεχίζει να δονείται το Αρκαλοχώρι.

Για πολλοστή φορά η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας, αποχαιρετώντας μια χρονιά που άφησε βαθιές πληγές στο νησί. Αυτή τη φορά οι απανωτοί σεισμοί της Κυριακής και της Δευτέρας, που έφτασαν σε ένταση μέχρι και τα 5,4 Ρίχτερ, εντοπίζονται κυρίως στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σητείας και Κάσου. Παρά το μεγάλο μέγεθος και το σχετικά μικρό εστιακό βάθος, δεν έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί αφού η σεισμική ενέργεια εκτονώθηκε από τη θάλασσα, ωστόσο προκάλεσαν ανησυχία και έθεσαν σε συναγερμό τους επιστήμονες αλλά και τους τοπικούς φορείς.

Από το απόγευμα της Κυριακής και μέχρι χθες το βράδυ, εκτός από τον κύριο σεισμό των 5,4 Ρίχτερ είχαν καταγραφεί περίπου 20 δονήσεις, μεταξύ αυτών μία των 4,5 και μία των 5,1 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δονήσεις αυτές εντοπίζονται πολύ κοντά στο μεσογειακό τόξο που έδωσε και τις προηγούμενες μεγάλες δονήσεις στην ίδια περιοχή, με αποκορύφωμα τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Ζάκρου, στις 12 Οκτωβρίου.

Υποθαλάσσιο ρήγμα

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε (ΣΚΑΪ) πως το ρήγμα που προκάλεσε τις δονήσεις είναι υποθαλάσσιο και βρίσκεται 20 χλμ. από την Κάσο ενώ προέβλεψε πως θα εξελιχθεί ομαλά η σεισμική δραστηριότητα. «Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας και δεν υπάρχει θέμα συσχέτισης με το Αρκαλοχώρι, είτε με τους άλλους σεισμούς της Κυριακής», ανέφερε ο κ. Λέκκας. Στο ίδιο κλίμα και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε (ΕΡΤ) πως η έντονη σεισμική ακολουθία, με μικρότερα μεγέθη μετασεισμών, δείχνει ότι δεν θα υπάρξει κάποιο άλλο πρόβλημα, ενώ συσχέτισε τις προχθεσινές δονήσεις με τον σεισμό ανοιχτά της Ζάκρου τον Οκτώβριο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι κάτοικοι, ιδιαίτερα της ανατολικής Κρήτης, παραμένουν ανήσυχοι καθώς δεν έχει ακόμα ηρεμήσει ούτε το μέτωπο του Αρκαλοχωρίου, δίνοντας περιοδικά σεισμούς μικρής έντασης, οι οποίοι όμως γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί αφού έχουν χερσαίο επίκεντρο. Τέτοια ήταν και η δόνηση που σημειώθηκε στην περιοχή χθες γύρω στις 5 το απόγευμα και είχε ένταση 3,9 Ρίχτερ. Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων ο Εγκέλαδος έκανε… ρεβεγιόν στο Ηράκλειο με μία δόνηση 3,7 Ρίχτερ που έγινε ιδιαίτερα αισθητή.

Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψε και σε εκτενές ρεπορτάζ η «Εφ.Συν.» (23/12/21), οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου παλεύουν ακόμα με τη γραφειοκρατία και τις κυβερνητικές παλινωδίες, περιμένοντας την υλοποίηση των υποσχέσεων για την «άμεση επούλωση» των πληγών τους.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 28.12.2021