ΠΡΩΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΟΙ ΜΙΚΡΟΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΙ, ΤΩΡΑ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κλίμα ανησυχίας επικρατεί μεταξύ των μετόχων των δύο συνεταιριστικών τραπεζών της Κρήτης, λόγω των συνεπειών της ένταξης των συνεταιριστικών τραπεζών στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Στη γενική συνέλευση της Τράπεζας Χανίων, την προηγούμενη εβδομάδα, επικράτησε αναταραχή, με τους μετόχους να ζητούν εξηγήσεις από τη διοίκηση για την απαξίωση των τίτλων που κατέχουν και για τον εγκλωβισμό των χρημάτων τους.

Αφορμή για την ένταση ήταν η ανακοίνωση της τράπεζας πως η αξία των μετοχών πέφτει στα 3 ευρώ από τα… 35, στα οποία είχαν αγοράσει το μερίδιό τους οι περισσότεροι από τους μικρομετόχους.

Δεν ήταν λίγοι οι παρευρισκόμενοι στη συνέλευση που εκτόξευσαν ύβρεις και απειλές κατά της διοίκησης της τράπεζας, με τον πρόεδρο του Δ.Σ., Μιχάλη Μαρακάκη, να προσπαθεί να εξηγήσει ότι την τιμή της μετοχής δεν την αποφασίζει η διοίκηση, αλλά καθορίζεται με βάση τον νέο νόμο, που επιτρέπει την είσοδο και θεσμικών επενδυτών, αλλά και του ΤΧΣ, στις συνεταιριστικές τράπεζες.

Τα «ξένα χέρια»

Οπως έχει εξηγήσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι συνεταιριστικές τράπεζες εντάχθηκαν στον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να ενισχυθούν και να διατηρήσουν την αναπτυξιακή τους προοπτική, ειδικά για την οικονομία της περιφέρειας.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Μαρακάκης, για να υπάρξει η προοπτική συμμετοχής του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση, η τιμή της μετοχής θα πρέπει να πέσει πολύ κάτω από τη λογιστική της αξία.

Η Τράπεζα Χανίων έχει ήδη ξεκινήσει νέα διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αναζητώντας κατ’ αρχάς από τους πολίτες-συνεταιριστές της το ποσό των 18,2 εκατ. ευρώ μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Η διοίκηση της τράπεζας κάλεσε τους 24.456 συνεταιριστές να συμμετάσχουν εκ νέου στην ΑΜΚ, ώστε να μην περάσει η τράπεζα σε «ξένα χέρια», έστω και αν η αξία της κάθε μετοχής έχει πέσει κατακόρυφα.

Μεγάλοι χαμένοι βέβαια είναι οι πολίτες που αγόρασαν μετοχές προς 35 ευρώ (η μεγάλη πλειονότητα) και σήμερα βλέπουν την αξία των μετοχών αυτών να εξανεμίζεται.

«Μας διαβεβαίωναν»

Για κόπους μιας ζωής που χάνονται μιλάει στην «Εφ.Συν.» η κ. Ευαγγελία Μπαντουράκη, από την Κίσσαμο Χανίων, η οποία ήταν από τους ανθρώπους που αντέδρασαν κατά της διοίκησης στη θυελλώδη Γενική Συνέλευση.

«Τα στελέχη της τράπεζας μας έπεισαν να μετατρέψουμε τις καταθέσεις μας σε μετοχές. Μας διαβεβαίωναν πως η επένδυση είναι ασφαλής, πως τα χρήματά μας θα είναι εξασφαλισμένα και θα μπορούμε να τα πάρουμε, όποτε θέλαμε. Με τον σύζυγό μου αγοράσαμε περίπου 1.900 μετοχές προς 35 ευρώ.

»Από το καλοκαίρι μας είπαν πως τα χρήματα έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούμε να τα πάρουμε πίσω. Σήμερα μας λένε πως οι μετοχές έχασαν την αξία τους και κάνουν μόνο 3 ευρώ. Είναι οι κόποι και οι αποταμιεύσεις μιας ζωής που βλέπουμε να κάνουν φτερά μέσα από τα χέρια μας», λέει η ίδια.

Οπως παραδέχτηκαν οι εκπρόσωποι της τράπεζας, όντως οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι μικρομέτοχοι που δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αν και εκτίμησαν πως, εφόσον ευοδωθεί η προσπάθεια συγκέντρωσης των απαραίτητων πόρων, η τιμή της μετοχής θα ανέλθει περίπου στα 14 ευρώ. Και σε αυτό το «καλό» σενάριο όμως, η απώλεια για τους συνεταιριστές θα είναι μεγάλη.

«Δεν επηρεάζει»

Πάντως, με χθεσινή της ανακοίνωση η Τράπεζα Χανίων τονίζει πως η αξία της μετοχής αναπροσαρμόζεται μεν στα 3 ευρώ, όχι όμως από τα 35 ευρώ αλλά από τα 12, που ήταν η ονομαστική της αξία, ενώ τονίζει πως «η αναπροσαρμογή αυτή δεν επηρεάζει, καθεαυτή, την πραγματική αξία της συνεταιριστικής μερίδας, διότι δεν μεταβάλλει την καθαρή θέση του συνεταιρισμού».

Οι εξελίξεις στην Τράπεζα Χανίων δεν αφήνουν αδιάφορη και τη μεγαλύτερη σε μέγεθος «Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα», η οποία επίσης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, αναζητώντας πόρους 130 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.

Τα στελέχη των δύο τραπεζών, που κατέχουν τις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, είχαν ασκήσει μεγάλες πιέσεις, ώστε να ενταχθούν και αυτές οι τράπεζες στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο, η εμπλοκή του ΤΧΣ και των μεγάλων θεσμικών επενδυτών, αν και διασφαλίζει την κεφαλαιακή επάρκεια, έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στην αξία των μετοχών που κατέχουν οι μέτοχοι των τραπεζών αυτών, που δεν είναι άλλοι από απλούς πολίτες, επαγγελματίες και ιδιώτες της Κρήτης.

Στο βάθος των εξελίξεων έχει πέσει ήδη στο τραπέζι το σενάριο της συγχώνευσης των δύο τραπεζών στο πλαίσιο μιας συνολικής αναδιάρθρωσης του συνεταιριστικού τραπεζικού τομέα, εξέλιξη που επίσης μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στους μικρομετόχους.

(Κεντρική φωτογραφία: Εύλογη η οργή των μικρομετόχων για τις αποταμιεύσεις μιας ζωής που έγιναν… καπνός για να σωθούν οι τράπεζες).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, την 01.12.2015