«ΠΟΤΑΜΙΑ» ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Για τους νεκρούς μας, για τις ζωές μας ● Ενας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν χθες τους δρόμους της Κρήτης, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία και στην ημέρα μνήμης για το έγκλημα των Τεμπών. Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Αγιος Νικόλαος πλημμύρισαν από ανθρώπους κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως νέα παιδιά, μαθητές και φοιτητές, που διαδήλωσαν «για όλους τους λόγους του κόσμου», όπως έγραφαν κάποια από τα πανό τους.

Για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στην τραγωδία με τους 57 νεκρούς, αλλά και για την επερχόμενη υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων με τον νόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και από τα μεγάλα ζητήματα της ακρίβειας μέχρι τα φλέγοντα αιτήματα των αγροτών, το αίτημα για εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς όλων των εργαζομένων.

Στο Ηράκλειο μια πραγματική λαοθάλασσα κατέκλυσε από τις 10 το πρωί την πλατεία Ελευθερίας όπου για περισσότερο από μιάμιση ώρα δεκάδες εκπρόσωποι φορέων αλλά και μαθητές απηύθυναν χαιρετισμούς, τονίζοντας την ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία και αρκετά σχολεία έμειναν κλειστά, ενώ στην πλατεία βρέθηκαν φοιτητές, υγειονομικοί, οικοδόμοι, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, συνταξιούχοι κ.ά. Οι οδηγοί ταξί του Ηρακλείου συμμετείχαν επίσης, κάνοντας και μηχανοκίνητη πορεία προς τον χώρο της συγκέντρωσης.

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση και στα Χανιά, με χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν και αγροτικοί σύλλογοι με 15 αγροτικά οχήματα. Μικρότερης έκτασης αλλά με τα ίδια αιτήματα και δυναμισμό ήταν οι συγκεντρώσεις σε Ρέθυμνο και Αγιο Νικόλαο, ενώ πολίτες διαδήλωσαν και στην Ιεράπετρα και στη Σητεία.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 29.02.24