ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ, ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Τι ακριβώς θα κάνει το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Ερευνας που δημιουργείται στην Κρήτη; Για ποιους θα δουλεύει και πώς ακριβώς θα συμβάλει στην έρευνα για τους υδρογονάνθρακες;
Το τελευταίο διάστημα στο δημόσιο διάλογο στην Κρήτη προβάλλεται (ως επί το πλείστον με πανηγυρισμούς) η έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες στις θάλασσες δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού. Το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Ερευνας δημιουργήθηκε υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης με τη συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, στόχος του Ινστιτούτου είναι «η προαγωγή της επιστημονικής Έρευνας σε τεχνολογίες εντοπισμού, εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με έμφαση στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν». Τι σημαίνει όμως η παραπάνω φράση καταλαβαίνει κανείς; (Θα ανακαλύψει άραγε το Ινστιτούτο την τεχνολογία για τις εξορύξεις και για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων; Και αν υποθέσουμε ότι τη βρίσκει, για λογαριασμό τίνος θα το κάνει;)

Τα λεφτά των πετρελαϊκών εταιριών είναι πολλά και φαίνεται να φτάνουν για ό,τι ζητήσει ο καθένας. Από χορηγίες για την περιβαλλοντική έρευνα μέχρι διαφημίσεις στα ΜΜΕ και δράσεις… πολιτισμού.

Ευτυχώς στο τέλος της φράσης υπάρχει και εκείνο το: «με έμφαση στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν». Ποιος όμως χρηματοδοτεί την έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα πραγματοποιεί το ΙΠΕ; Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες (εξάλλου δεν είναι κρυφό) η πρώτη «χορηγία» ήρθε από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Τα οποία ΕΛΠΕ συμμετέχουν στην κοινοπραξία με την Total και την Exxon Mobil, στην οποία παραχωρήθηκαν οι θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων. Τυχαίο; Καθόλου ασφαλώς.

Τις σοβαρές περιβαλλοντικές ενστάσεις για το θέμα των εξορύξεων, ειδικά στην Κρήτη, έχει εκθέσει επανειλημμένα το WWF ασκώντας δριμεία κριτική στις κυβερνητικές επιλογές, ενώ έχει καταθέσει και σειρά ερωτημάτων συνολικά για το θέμα των εξορύξεων εκθέτοντας παράλληλα και τους μύθους που αναπαράγονται στη δημόσια συζήτηση για το θέμα στη χώρα μας.

Από την τελετή ίδρυσης του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Ερευνας, στα Χανιά στις 21 Ιανουαρίου 2019. Από αριστερά ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης, ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

Την ίδια στιγμή, φορείς όπως το ΕΛΚΕΘΕ (που έχει την τεχνογνωσία για τη θαλάσσια περιβαλλοντική έρευνα) διεκδικούν κομμάτι από την «πίτα» την ώρα που τεχνηέντως ο υπουργός κ. Φωτάκης (και πρώην πρόεδρος του ΙΤΕ) στην παρουσίαση του Ινστιτούτου Πετρελαϊκών Ερευνών ανέφερε πως «έχει προβλεφθεί η προμήθεια σύγχρονου ερευνητικού σκάφους που θα ενισχύσει τη θαλάσσια έρευνα από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)». Μόνο που το σκάφος αγοράζεται με 40 εκατομμύρια (που διαθέτει η ΕΕ) για να πραγματοποιεί έρευνες προς όφελος του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος. Πώς αποφασίσαμε ότι το σκάφος θα διατεθεί για τις έρευνες υδρογονανθράκων και προς όφελος των εταιριών; Δυστυχώς και το ΕΛΚΕΘΕ δεν λέει όχι στις εξορύξεις. Λέει δώστε μας περισσότερα κονδύλια αν θέλετε να υπολογίζετε στη συμμετοχή μας. Και μάλλον θα τα πάρει…

Τα λεφτά των πετρελαϊκών εταιριών είναι πολλά και φαίνεται να φτάνουν για ό,τι ζητήσει ο καθένας. Από χρηματοδότηση για νέα Ινστιτούτα μέχρι χορηγίες για περιβαλλοντική έρευνα και από μπόλικη διαφήμιση στα ΜΜΕ μέχρι γενναία στήριξη στον πολιτισμό και στη νεολαία της χώρας στην οποία επιδίδεται με ζήλο το τμήμα marketing των ΕΛΠΕ.

Στο βίντεο μια συζήτηση για τα παραπάνω ερωτήματα με αφορμή τις «ενστάσεις» του ΕΛΚΕΘΕ για το θέμα των εξορύξεων και μετά τη σχετική συνάντηση του προέδρου του κ. Καραγιώργη με τον περιφερειάρχη Κρήτης.

Μαζί με τους συναδέλφους Σωτήρη Μεταξά και Ιωάννα Μπούτζουκα.

Πηγή βίντεο: Τηλεόραση CRETA