«ΠΕΤΡΟΛ» Η ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ηττες για Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη στο Ηράκλειο. Χαμηλές πτήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ στο νησί. Τρίτη θέση, πίσω από το ΚΚΕ, στον Νομό Χανίων.

Ποσοστά… Χότζα συγκέντρωσε στην Περιφέρεια Κρήτης ο Σταύρος Αρναουτάκης, ξεπερνώντας το 78%, μετά τη στήριξη τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία.

Σε ιδιαίτερα χαμηλές πτήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Σπύρο Δανέλλη κινήθηκε κοντά στο 11%, πληρώνοντας τις πολύ κακές επιλογές προηγούμενων αυτοδιοικητικών αναμετρήσεων, αφού μέχρι πρότινος στήριζε τον κ. Αρναουτάκη, τον οποίο τώρα στήριξε η Ν.Δ., ακολουθώντας στην ουσία την ίδια πολιτική με τις δύο μεγάλες παρατάξεις σε κομβικά ζητήματα όπως τα περιβαλλοντικά και το μοντέλο ανάπτυξης του νησιού.

«Κέρδη» για τον Αλ. Μαρινάκη

Ιδιαίτερη σημασία έχει το ποσοστό της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, όπου κατετάγη στην τρίτη θέση πίσω από τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Μικρά κέρδη καταγράφει η Λαϊκή Συσπείρωση σε επίπεδο περιφέρειας με τον Αλέκο Μαρινάκη να συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 8% (από 6% που είχε καταγράψει το 2019), ενώ δεν πέτυχε το όριο εισόδου στο Περιφερειακό Συμβούλιο η «Ανυπόταχτη Κρήτη» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), καταλαμβάνοντας κοντά στο 2% των ψήφων.

Στους μεγάλους δήμους της Κρήτης ο Αλέξης Καλοκαιρινός, με διακομματική στήριξη από μέρος του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., κερδίζει από τον πρώτο γύρο τον Δήμο Ηρακλείου με ποσοστό κοντά στο 47%, αφήνοντας πολύ χαμηλά τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη με 36%, αποτέλεσμα που εκλαμβάνεται ως προσωπική ήττα και του Κυριάκου Μητσοτάκη που πριμοδότησε τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Ξεκάθαρη ήττα και για τον Νίκο Ανδρουλάκη στον τόπο καταγωγής του θεωρείται η πολύ χαμηλή πτήση της στενής συνεργάτιδάς του Μαρίας Καναβάκη, με ποσοστό κοντά στο 10%, ενώ κέρδη κατέγραψε η «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον υποψήφιό της Δημήτρη Δουλουφάκη να συγκεντρώνει κοντά στο 8%, διπλασιάζοντας σχεδόν τα ποσοστά της σε σχέση με το 2019.

Από τον πρώτο γύρο

Στα Χανιά ο Παναγιώτης Σημανδηράκης εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό κοντά στο 65%, ενώ όλοι οι δήμοι του νομού ξεκαθάρισαν από την πρώτη Κυριακή. Στο Ρέθυμνο ο Γιώργης Μαρινάκης επανεκλέγεται με 68% και στη Σητεία ο Γιώργος Ζερβάκης με 78%.

Μάχη στον δεύτερο γύρο θα δοθεί στον Δήμο Αγίου Νικολάου όπου θα αναμετρηθούν την επόμενη Κυριακή ο Θωμάς Χαριτάκης με τον Μανώλη Μενεγάκη. Στην Ιεράπετρα ο Γιάννης Γουλιδάκης θα δώσει μάχη με τον Μανώλη Φραγκούλη στον δεύτερο γύρο, ενώ έντονη ήταν η αποδοκιμασία στο πρόσωπο του νυν δημάρχου Θεοδόση Καλαντζάκη που κατετάγη τρίτος με ποσοστό κοντά στο 25%.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 09.10.23