«ΠΕΡΙΕΡΓΑ» ΓΚΑΖΑΚΙΑ ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ρατσιστικά κίνητρα βλέπει η αστυνομία πίσω από την απόπειρα επίθεσης με γκαζάκια σε σπίτι της περιοχής Καμίνια στο Ηράκλειο, το οποίο χρησιμοποιείται από μουσουλμάνους ως χώρος προσευχής. Χθες το μεσημέρι οι περίοικοι αναστατώθηκαν από μια έκρηξη χαμηλής ισχύος στην είσοδο του σπιτιού.

Οπως αποδείχτηκε, επρόκειτο για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που αποτελούνταν από τέσσερα γκαζάκια δεμένα μεταξύ τους, ενώ στο ίδιο «πακέτο» είχαν τοποθετήσει και μια κροτίδα.

Ωστόσο από όλο τον μηχανισμό εξερράγη μόνο η κροτίδα, ενώ τα γκαζάκια έμειναν άθικτα, κάτι που δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες στις Αρχές να οδηγηθούν στην ταυτότητα του δράστη ή των δραστών, μέσω της εξέτασης δακτυλικών αποτυπωμάτων ή γενετικού υλικού. Στο σπίτι δεν προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός.

Η περιοχή των Καμινίων βρίσκεται στα δυτικά της πόλης του Ηρακλείου και αποτελεί τόπο κατοικίας πολλών μεταναστών, ενώ τα σπίτια τους έχουν βρεθεί και στο παρελθόν στο στόχαστρο ακροδεξιών ομάδων.

Τον Ιούλιο του 2013, στην ίδια περιοχή, ομάδα 20 νεοναζί είχε επιτεθεί με μαχαίρια σε δύο Πακιστανούς τραυματίζοντάς τους σοβαρά, ενώ για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν παρέμβει η Διεθνής Αμνηστία και η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες.

Το 2010, επίσης στην ίδια περιοχή, είχε δεχτεί επίθεση με γκαζάκια και μπιτόνι βενζίνης το κτίριο που στέγαζε τότε τον Πνευματικό και Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ειρήνης και Αλληλεγγύης Αράβων Μεταναστών, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί σοβαρή πυρκαγιά.

Το χθεσινό περιστατικό προβληματίζει τις Αρχές εξαιτίας και του διεθνούς αντιμουσουλμανικού κλίματος που καλλιεργείται μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι, ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας στο Ηράκλειο, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

(Κεντρική φωτογραφία: *EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 24.11.2015