ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κλείνουν ένα σχολείο και μετακινούν τους μαθητές για να βάλουν στη θέση του άλλο. ● «Στα κάγκελα» εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Με καταλήψεις, γενικές συνελεύσεις και δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας αντιδρά η σχολική κοινότητα των Χανίων στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την κατάργηση ενός από τα μεγαλύτερα Γενικά Λύκεια της πόλης με σκοπό τη στέγαση του Πειραματικού Λυκείου Χανίων.

Τη Δευτέρα, ημέρα επανέναρξης των μαθημάτων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, συνολικά 18 σχολεία έμειναν κλειστά με πρωτοβουλία των μαθητών αλλά και των συλλόγων γονέων, ενώ και χθες Τρίτη, αρκετά ήταν τα Γυμνάσια και Λύκεια στην πόλη που παρέμεναν υπό κατάληψη.

Η αναταραχή έχει προκληθεί από την αβλεψία της πολιτείας να μεριμνήσει για την ίδρυση Πειραματικού Λυκείου εδώ και τρία χρόνια. Το σχολικό έτος 2021-2022 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πειραματικό Γυμνάσιο, με υποσχέσεις τότε, τόσο από το υπουργείο Παιδείας όσο και από τον Δήμο Χανίων, πως μέχρι να αποφοιτήσουν οι πρώτοι μαθητές θα έχει βρεθεί ή κατασκευαστεί κτίριο για να συνεχίσουν και σε Πειραματικό Λύκειο τις σπουδές τους. Τα τρία χρόνια όμως πέρασαν, τα παιδιά μεγάλωσαν και πρόκειται τον Σεπτέμβρη να πάνε Λύκειο, όμως σχολείο δεν υπάρχει ακόμα για να τα στεγάσει.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο οι ιθύνοντες προωθούν τη λύση της κατάργησης ενός Γενικού Λυκείου και συγκεκριμένα του 1ου ΓΕΛ στη Νέα Χώρα και της στέγασης εκεί των παιδιών του Πειραματικού. Τα παιδιά που ήδη φοιτούν στο Γενικό Λύκειο προγραμματίζεται να διαχυθούν σε άλλα σχολεία των Χανίων, ενώ το θέμα επηρεάζει και το συστεγαζόμενο 5ο Γυμνάσιο, οι απόφοιτοι του οποίου θα πήγαιναν στο 1ο ΓΕΛ, αλλά τώρα επίσης θα πρέπει να μετακινηθούν μακριά από τα σπίτια τους.

Οπως ήταν φυσικό, οι μεθοδεύσεις αυτές ξεσήκωσαν κύμα διαμαρτυριών ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν φαινόταν ότι δεν θα βρεθεί άλλη λύση. Πλέον στον χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει όλα τα σχολεία της πόλης των Χανίων (καθώς και σε αυτά που πρόκειται να υποδεχτούν τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού) αλλά και η τοπική ΕΛΜΕ που καλεί σε κινητοποιήσεις.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων ο μέχρι πρότινος διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Παναγιώτης Αμπελάς, άλλαξε την αρχική θετική του εισήγηση σε αρνητική (ως προς τη λύση που μεθοδεύεται), ωστόσο με το τέλος του έτους ο ίδιος αποχωρεί από τη θέση του και αναμένεται ο αντικαταστάτης του, ο οποίος θα επανεξετάσει το θέμα.

H πρόεδρος Συλλόγου γονέων 5ου Γυμνασίου Χανίων, Κωνσταντίνα Λιονάκη

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Κωνστανίνα Λιονάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 5ου Γυμνασίου, τονίζει πως πλέον όλη η σχολική κοινότητα των Χανίων είναι στο πόδι και πως γονείς και μαθητές δεν πρόκειται να ανεχτούν να κλείσει ή να καταργηθεί κανένα σχολείο.

«Το τελευταίο διάστημα έβαλαν στη συζήτηση και το 2ο ΓΕΛ στην Κοραή ως πιθανό για κατάργηση, προφανώς για να διασπάσουν τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη δική μας περιοχή. Ωστόσο η σχολική κοινότητα είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει το κλείσιμο κανενός σχολείου. Εμείς διεκδικούμε σχολεία για όλα τα παιδιά, και για το Πειραματικό Λύκειο φυσικά, που κάπου πρέπει να στεγαστεί, όμως δεν θα δεχθούμε την ταλαιπωρία εκατοντάδων παιδιών και την αναστάτωση της σχολικής ζωής. Εχουμε από πολύ νωρίς απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς και προειδοποιούσαμε για την εξεύρεση λύσης. Δεν είναι δυνατόν τώρα, στο παρά πέντε κυριολεκτικά, να φέρνουν το ένα σχολείο απέναντι στο άλλο. Θα μας βρουν ενωμένους και αποφασισμένους», αναφέρει η ίδια.

Σήμερα (σ.σ. 10/01) το απόγευμα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων και εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, των συλλόγων γονέων αλλά και μαθητές θα πραγματοποιήσουν μαζική παρέμβαση, ζητώντας άμεση και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.

δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 10.01.24